Sveriges första meröppna kulturhus

ALINGSÅS När Alingsås nya kulturhus slår upp portarna i sommar blir det landets första meröppna kulturhus. Både biblioteket och konsthallen kommer erbjuda sina besökare utökad tillgänglighet till såväl mediernas som konstens värld. Biblioteket stänger under ombyggnationen, men erbjuder samtidigt service genom en del kreativa lösningar.

Huvudbiblioteket i Alingsås har nu stängt inför återflytten till kulturhuset senare i sommar. Den 17 juni invigs Alingsås kulturhus efter en tids renovering och ombyggnad. När biblioteket är tillbaka i kulturhuset kommer det bland annat finnas ett nytt café. Samtidigt får konsthallen en ny inramning.

– Konsthallen blir meröppen, vilket vi är först ut med i Sverige. Alingsås kulturhus blir det första meröppna kulturhuset i landet, säger Johan Edgren, avdelningschef för Alingsås bibliotek.

Under stängningstiden är servicen begränsad. Ett mindre utbud av främst litteratur riktat till unga vuxna finns på Arena XI. Filialerna i Sollebrunn och Ingared har öppet som vanligt. På Sollebrunns bibliotek är det sedan tidigare också meröppet.

Nya former

Samtidigt innebär stängningstiden att biblioteket har hittat en del nya former för läsfrämjande insatser.

– Vi har satt ut pocketställ på museet, på Coop och Vimpeln. Tanken är att det ska vara en typ av förtroendelån, där man kan låna en bok utan registrering. Om den inte kommer tillbaka hoppas vi den får nytt liv i händerna på någon annan. Det är en form av bookcrossing. Vi har också ett samarbete med en idrottsförening och detta är något vi funderar på att utveckla vidare, säger Johan Edgren och framhäver även nya sätt att samarbeta för att kunna erbjuda kommunens invånare ett fönster mot omvärlden.

– Under tiden fram till öppnandet av kulturhuset i juni erbjuder vi 14 dagstidningar på Ljungblads konditori och två dagstidningar på Claras Café. Med eller utan fika, det väljer man själv. Skulle fler kaféer vara intresserade av att samarbeta med biblioteket på samma villkor är de välkomna att höra av sig. På turistbyrån finns Nerikes Allehanda, säger Johan Edgren.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet