Inkluderande design på Take Part

STOCKHOLM Årets enda internationella konferens om tillgänglig publicering har just avslutats efter två dagar på Norra Latin i Stockholm. Temat för konferensen Take Part var tillgänglig information i en värld där alla kan delta. Ett tema som genomsyrade många föreläsningar och där industridesignern Patricia Moore stod för ett av de mer minnesvärda föredragen.

– Jag tycker att vi sett mer av inkluderande design på den här konferensen än vad vi sett tidigare. Jag skulle säga att det nog är en trend, säger Anne Stigell från MTM och koordinator för konferensen.

Daisytekniken firar 20 år i år och är en av anledningarna till konferensen. Och att Daisy sprider sig visar antal företag och länder som fanns representerade. – Daisyfamiljen växer och det visar på genomslaget, säger Anne Stigell.

Daisytekniken firar 20 år i år och är en av anledningarna till konferensen. Och att Daisy sprider sig visar antal företag och länder som fanns representerade i Stockholm.
– Daisyfamiljen växer och det visar på genomslaget, säger Anne Stigell.

Those people

Patricia Moore engagemang för inkluderande design lämnar ingen oberörd. Det är knäpptyst i den stora aulan när hon med stort lugn och med stor inlevelse berättar om sitt liv och om hur chockad hon blev när hon som ung designer insåg att design handlar om profit.

– Jag ville ju hjälpa människor men fick till svar ”Vi designar inte för de människorna”. Så arrogant. De pratar om oss och jag stod inte ut, säger hon.

Mest uppmärksammad är Patricia Moore kanske för det experiment hon bestämde sig för att göra för att på riktigt uppleva hur världen bemöter gamla människor. Ett experiment där hon som 26-åring förklädd till en 85-årig kvinna reste runt i USA och i Kanada. Ett experiment som nästan kostade henne livet när hon blev svårt misshandlad av ett gäng unga killar och där en av följderna är att hon aldrig kunnat få barn.

– Jag trodde att jag skulle dö, men jag var aldrig rädd, berättar hon och säger att hon trots allt inte ångrar sitt experiment eftersom hon fick många nya vänner och fick uppleva så mycket kärlek och att hon fick stor insikt om äldres levnadsvillkor.

Hennes forskning har gjort henne till en stjärna inom industridesign och hon fortsätter kämpa mot arkitekter och andra som tycker det är dyrt, krångligt och fult att bygga på ett sätt som är tillgängligt för alla.

– Designers måste våga drömma och ställa sig frågan; Varför inte? Det är det enda sättet att gå framåt. Vi pratar om humanism, inte om teknologi och jag återvänder ofta till den där meningen ”De där människorna” och konstaterar att det är olagligt att tänka så.

Enkelt

Take Part lockade cirka 300 deltagare från hela världen som fick ta del av föredrag, utställningar och kunskapsutbyte. Gemensamt för alla de föreläsningar Framsidan tog del av är en stark strävan efter att det ska vara enkelt. Både när det gäller antal tekniska hjälpmedel för att få det material som önskas, antal klick för att nå dit och till att enkelt sluta bra avtal med förlag.

FAKTA

Take Part arrangerades i samarbete mellan Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, Svenska Daisykonsortiet, Internationella Daisykonsortiet och Svensk Biblioteksförening.

Patricia Moore är industridesigner, gerontolog och författare och har blivit utnämnd till en av de mest inflytelserika kvinnorna i USA.

Läs mer om Bibblix:

En nationell boktipstjänst

Konferensprogrammet var fördelat mellan några gemensamma storföreläsningar och parallella spår där det fanns gott om exempel på lyckade projekt runt om i världen, och förstås mycket om teknik. Bland föreläsningarna märktes bland annat uttrycket e-content, e-innehåll, som ett snabbt växande område, det handlade om nästa generation digitalt lärande som förhoppningsvis kommer att vara individuellt anpassad, och det handlade om en ny svensk läsapp för barn, Bibblix, som lanseras nu i maj.

– Konferensdeltagaren vill nog gärna kunna dela sig för när du tittar i programmet är det svårt att välja. Det finns något i varenda spår och du måste välja bort. Målet var att oavsett i vilken funktion du är ska du gå härifrån och fått något med dig, säger Anne Stigell, som är mer än nöjd med konferensen.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet