Sommarboken på turné

Sommarboken på turné

TIDAHOLM För att nå alla barn som bor utanför tätorten Tidaholm begav sig Sommarboken i veckan ut på turné i kommunen.
– Vi vill åka ut där barnen finns och vi tror att vi då når barn som av olika anledningar inte tar sig till biblioteket inne i Tidaholm, säger barnbibliotekarie Annika Wig.

Ett 20-tal barn ligger utspridda bland filtar och kuddar i ett hörn av en annars sommaröde skolgård i det lilla samhället Valstad. Alla har fått ett Sommarbokenarmband runt handleden, alla har valt varsin Sommarbokenväska eller en Sommarbokenpåse, och alla letar febrilt bland färgglada tråg fulla av böcker.

– Jag älskar pyssel, säger sjuåriga Cornelia och visar stolt sitt upp fynd, en pysselbok med gummiband.

– Och jag älskar häxböcker, säger åttaåriga Naimy och letar vidare bland trågen för att hitta böcker att lägga i sin Sommarbokenväska.

Sommarboken inspirerar till läsning och synliggör biblioteket. Foto: Helén Andersson.

Sommarboken inspirerar till läsning och synliggör biblioteket. Foto: Helén Andersson.

Fika och böcker

Skolgården i Valstad är det första stoppet av sex som barnbibliotekarie Annika Wig tillsammans med ungdomsbibliotekarie Beate Karlsson kommer att göra under två dagar.

– Vi stannar ungefär en och en halv timme på varje ställe så att vi hinner prata med alla barn och de hinner hitta böcker, fika med kex och juice och gå vår tipspromenad, berättar Annika Wig som redan på första stoppet konstaterar att många av barnen aldrig varit på biblioteket i Tidaholm.

– Det handlar om läslust utan motprestation och jag hoppas att vår turné ska fånga de barn som annars inte besöker biblioteket. Det känns viktigt att nå alla barn och dessutom är Sommarboken ett roligt sammanhang där alla som deltar får fina saker som klistermärke, armband, väskor och påsar.

I årets upplaga av Sommarboken provar Tidaholms bibliotek att åka på turné. Ungdomsbibliotekarie Beate Karlsson möter barnen på skolgården. Foto: Helén Andersson

I årets upplaga av Sommarboken provar Tidaholms bibliotek att åka på turné. Ungdomsbibliotekarie Beate Karlsson möter barnen på skolgården. Foto: Helén Andersson

Provar nytt

Det är femte året Stadsbiblioteket i Tidaholm deltar i Sommarboken, men det är första gången de provar med att åka runt i kommunen till skolgårdar och badplatser. Turnén kommer att avslutas med en träff på Stadsbiblioteket i Tidaholm för de som bor där, och i augusti blir det avslutning på biblioteket med bokkalas och presentutdelning till alla som deltagit.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet