Om jag hade ett bibliotek

Om jag hade ett  bibliotek

Författaren och journalisten Hanna Jedvik debuterade 2010 med ungdomsromanen Snart är jag borta. Hon har också varit verksam som journalist under ett antal år. Här skriver hon om sitt fiktiva bibliotek. Ett bibliotek där det är lika självklart att skriva som att läsa.

Om jag hade ett bibliotek skulle jag gå dit varje dag. Jag skulle sniffa på bokryggarna och låta många böcker stå så att omslagen syntes, för att kunna frossa i färg och form. Inte bara ord.

Jag skulle damma böckerna med mjuk hand och läsa högt för alla barn som hälsade på. Jag skulle prata med pensionärerna som kom förbi för att läsa tidningar och jag skulle hjälpa alla vilsna studenter som letade efter smarta, vassa böcker att stödja sig emot när de skrev sina uppsatser. Om jag hade ett bibliotek skulle dörrarna stå öppna, utan att det blev kallt, och tända stearinljus skulle sprida ljus och värme överallt. Speciellt bredvid mjuka fåtöljer i rött och guld. Fåtöljer som frasar när man kryper upp och drar in benen inunder sig när man slår upp första sidan i en ny fängslande roman, med en kopp te i handen.

I mitt bibliotek är det lika självklart att skriva som att läsa och här får alla lära sig att det är med ord som man förändrar världen och förverkligar sina drömmar. Att skriva är ett sätt att tänka och den som vill skriva ska få känna att skrivandet är som att andas och att inte ens fantasin kan sätta gränser för vad som är möjlig. I mitt bibliotek samsas författare, bloggare och skolelever sida vid sida och lär sig av varandra. Där är inga önskningar för stora eller för små för att formuleras. För endast om drömmarna kläs i ord kan de få vingar, flyga i väg och bli till verklighet. Det vet alla som håller till i mitt bibliotek. Därför har vi ofta skrivarkurser och workshops där vi leker med uttryck och meningsbyggnader. Alla får vara med och alla lär sig att hitta sin väg att gestalta sitt liv och sina tankar.

I mitt bibliotek finns det pengar att köpa in alla nya barn- och ungdomsböcker och tillräckligt många av varje för att alla ska få chansen att läsa just sin favorit. Här finns inget snobbigt, något rätt eller fel. Här vet vi nämligen att all läsning är bra läsning och den enda vägen mot bildning och en möjlighet att få en uppfattning om världen. Att forma sin framtid och sitt eget kritiska tänkande.

I mitt bibliotek går vägen till samhällsbygget genom sagans land. Därför finns det alltid plats för fantasi och lek i mitt bibliotek och ingen ska någonsin behöva känna att de inte hör till, att hen inte är fin nog eller talar tillräckligt bra svenska. Här finns plats för alla att ta makten över orden. Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund, hur många böcker dina föräldrar har i bokhyllan eller hur många dagar i ditt liv som du har lönearbetat. Det spelar heller ingen roll vilken gud du tror på eller vilken färg du har på ditt skin. Om du hör eller ser eller hur många armar och ben du har.

För om jag hade ett bibliotek skulle jag kämpa för allas rätt till böcker, läsning och skrivande. Endast då blir vi fria som som människor. Fria i liv och tanke och kan vi ta makten över våra egna liv.

Vem du än är.

Var du än bor.

I mitt bibliotek.

Text: Hanna Jedvik

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet