En demokratisk verkstad

En demokratisk verkstad

Kunskap formas på olika sätt. Vissa blir klokare genom litterär förkovran. Andra kanske ser en film på Youtube. På biblioteket i Vaggeryd förenas lärande och kreativt skapande när Slöjdklubben träffas.

En trappa ner har biblioteket sitt makerspace. 3D-skrivare och datorer delar rum med materiallådor, pennor, saxar och ståltråd. I ett rum bredvid, i det som en gång var ett sagorum, står några hyvelbänkar och på väggen hänger verktyg.

– Det finns en idé om att man längre fram kanske ska kunna låna hem en borrmaskin. Makerspace-ytan blir lite anonym här nere i källaren och jag skulle gärna vilja att den var mer synlig. Men det är bra att ha den här typen av aktiviteter kopplat till bibliotek. Det fyller ett syfte på ett annat sätt, som ligger i linje med folkbildning och kunskap. Här behöver vi inte heller följa någon kursplan och man kan komma hit när man vill, säger Maria Eklind.

Återkopplar

Hon är utbildad hemslöjdskonsulent. Maria håller i Slöjdklubben och jobbar samtidigt som projektledare för projektet Kompetens och kraft – Makerspace på biblioteket. Idag har Slöjdklubben sin söndagsträff. Föräldrar och barn har just blippat sig in genom den meröppna dörren. Maria samlar sällskapet i det lilla snickeriet och delar ut små lappar, bitar av kork, faner och annat material ur en korg. Hon håller upp vad som ser ut som en liten sticka av trä.

– Det här är en potatissticka Vet ni vad potatissticka är för något?

– För att kolla om potatisen är färdig, svarar ett av barnen.

På de små lapparna och bitarna har Maria skrivit ner ord som täljt, klippt, limmat eller andra ord som speglar det som barnen har gjort under tidigare träffar.

– Vi börjar med att prata om orden. Det blir en form av lärande och en förståelse för ordens koppling till en aktivitet, förklarar Maria senare.

Inne i ett angränsade rum har hon dukat upp med material. Ståltråd, pennor, pärlor och andra ingredienser i skapandets näringskedja. Mycket av det som står samlat på bordet kommer från Remida, ett återanvändningscenter som drivs av barn- och utbildningsförvaltningen i Vaggeryds kommun. De samlar in rest- och spillmaterial från olika företag, för att återanvända det i kommunens olika pedagogiska verksamheter.

– Det är viktigt med bra samarbete för att kunna bygga upp en makerspace. Det krävs både material och teknik för att hålla det vid liv, säger Maria vidare.

Kreativitet Maria Eklind (tv) hålleri Slöjdklubben på Vaggeryds bibliotek där arn och föräldrar träffas. Tillsammans får de både kunskap och kreativ näring. Nils Fransson och mamma Ingela Fransson pysslar hemma en del, på Slöjdklubben kan de utöka möjligheterna, lära av andra och få nya idéer:  – Jag fick lite hjälp av mamma. Det bästa med att komma hit är att det så roligt, säger Nils Fransson.

Kreativitet Maria Eklind (tv) hålleri Slöjdklubben på Vaggeryds bibliotek där arn och föräldrar träffas. Tillsammans får de både kunskap och kreativ näring. Nils Fransson och mamma Ingela Fransson pysslar hemma en del, på Slöjdklubben kan de utöka möjligheterna, lära av andra och få nya idéer:
 – Jag fick lite hjälp av mamma. Det bästa med att komma hit är att det så roligt, säger Nils Fransson. Foto: Fredrik Svedemyr

Hållbar tanke

Kopplingen till återvinning har också ett pedagogiskt värde i sig, eftersom mycket av det som driver Maria i hennes arbete med slöjd kretsar kring en tanke om hållbarhet.

– Slöjd handlar mycket om att ta makten över sitt eget liv, att kunna göra saker på egen hand och kanske laga den där jackan när den går sönder. Vi behöver inte alltid köpa nytt och detta är en kunskap som minskar konsumtionssamhällets negativa effekter, säger hon.

Runt bordet är skapandet i full gång. En träplatta och några spik blir en utmärkt mall till en julstjärna i ståltråd. Andra ger vinylen en ny funktion.

– Jag tycker det är jättekul att pyssla. Jag brukar tänka ut en originell idé och så utvecklar jag den, säger Moa Svensson, som gjort ett bo till en liten tygfågel av en gammal LP-skiva.

– Det skulle egentligen bli ett bord, men nu fick det bli ett bo till min ”kraxa”. Den heter Franken, efter Frankensteins monster, berättar Moa vidare.

Skapa förståelse

Biblioteket invigde Skaparbibblan för drygt två år sedan. Mycket av tankarna bakom var att det inte bara skulle handla om 3D-skrivare och teknik, utan också om inslag som slöjd och annat kreativt skapande. En av de bärande tankarna är just att dela med sig och ett gemensamt lärande i grupp.

– Grunden från början har varit att kommuninvånarna ska forma det här själva. Makerspace är ett väldigt öppet begrepp. Det blir lätt fokus på teknik, men det är så mycket mer. Det här med slöjd och textil har idag en betydligt större plats än vad vi trodde, säger Hanna Häljestig som jobbar med Skaparbibblan på Vaggeryds bibliotek

Hon har tidigare jobbat på Regionbibliotek Region Jönköpings län, med att utveckla makerspace som ett koncept för lärande.

– Skaparbibblan som projekt är avslutat och är numera en permanent del av biblioteket. Men sedan har det dykt upp andra projekt i kölvattnet, som vi ska jobba vidare med. Det är en demokratisk fråga att förstå hur saker fungerar, säger Hanna Häljestig.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet