Dags att sätta tänderna i Äppelhyllan igen

Katarina Dorbell är ansvarig för hemsidan Äppelhyllan på Barnensbibliotek.se. Tillsammans med Anna Fahlbeck på Linköpings stadsbibliotek har hon gått igenom och uppdaterat informationen på webben.

Katarina Dorbell är ansvarig för hemsidan Äppelhyllan på Barnensbibliotek.se. Tillsammans med Anna Fahlbeck på Linköpings stadsbibliotek har hon gått igenom och uppdaterat informationen på webben.

Äppelhyllan gör litteratur tillgänglig för alla barn och unga – hur man än läser. Nu är informationssidorna för Äppelhyllan uppdaterade, nya handfasta tips har lagts till och dessutom finns en sprillans ny litteraturlista.

– Vi har gjort en lista på skönlitteratur för barn och unga där huvudpersonen eller en viktig biperson har en funktionsnedsättning. Den måste inte vara så uttalad, utan snarare vara integrerad i berättelsen. De böckerna har varit lite svåra att hitta, säger Katarina Dorbell, som är ansvarig för hemsidan Äppelhyllan på Barnensbibliotek.se.
Det är hon som sammanställt den nya litteraturlistan som kan ge barn möjlighet att identifiera sig med litterära figurer. Tillsammans med Anna Fahlbeck, bibliotekarie på Linköpings stadsbibliotek, har hon också gått igenom och uppdaterat informationen på webbsidorna för Äppelhyllan. Dessutom har expertnätverket för äppelhyllor haft två nätverksträffar som genererat de handfasta tips om hur man kan jobba med tillgänglig litteratur, som hemsidan nu är påfylld med.
– Nätverksträffarna har varit oerhört innehållsrika. Där har vi diskuterat många gemensamma möjligheter, säger Katarina Dorbell.

Tillgänglighet är ett förhållningssätt

Idag finns äppelhyllor på de flesta bibliotek, i olika former och omfattningar. Tanken är att samla litteratur för barn och unga, som man kan läsa på olika sätt, med ögonen, öronen, eller fingrarna.

– Det är ju mycket mer än att bara sköta en hylla, det handlar om ett förhållningssätt. Att man vill lyfta fram den här litteraturen och att man ser till att alla är välkomna på biblioteken, säger Katarina Dorbell.
Nu är förhoppningen att de uppdaterade informationssidorna ska kunna bidra med inspiration och tips på hur man kan jobba.
– Det finns fortfarande så mycket basalt att göra, inte minst med att nå ut till låntagarna med att den här litteraturen finns. Det här är en komplex målgrupp som kräver en del kunskaper av bibliotekspersonalen. Nu har vi gjort den här listan och uppdaterat sidan, och hoppas att det kan vara ett sätt att lyfta Äppelhyllan och ta nya tag.

FAKTA
Den första äppelhyllan startade 1993 i Härnösand, efter inspiration från ett engelskt specialbibliotek. På plats vid invigningen fanns en konstnärlig utsmyckning i form av en mörkröd äppelkoja i trä. Det fick sedan ge namn åt äppelhyllorna.

Author Description

Evelina Westergren

Evelina Westergren, Journalist
evelina.westergren@noll27.se
0700-81 65 71

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet