23 timmars bokfrossa

För 19e året i rad arrangerade tidningen Vi i mitten av mars en litteraturkryssning. Nästan tretusen deltagare var med i år, fördelade på tre avgångar. Johannes Anyuru och de andra författarna åkte tappert med på samtliga.

Onsdag klockan 18:30. Värtahamnen i Stockholm

Drygt 900 personer står med biljett i hand och väntar på att få kliva ombord på Silja Galaxy. Två av dem är Annika Almqvist och Mia Björk från Gävle. De åkte med på den första Vi-resan för 19 år sedan, men tog därefter ett längre uppehåll; barn kom emellan. Nu när barnen är utflugna är de på’t igen.

– Det här är vår femte kryssning i rad. Det är alltid mycket bra författare ombord, och det är kul att se dem live. Det är också bekvämt och trevligt att åka båt, säger Annika och ser mycket glad ut.

Annika och Mia läser mycket, säkert en bok i veckan. I år ser de särskilt mycket fram emot att få lyssna till Johannes Anyuru och Lina Wolff.

– Det är kul med yngre författare. Det har varit en hög medelålder på författarna tidigare år. Just det, Sofi Oksanen får jag inte glömma, säger Mia.

Onsdag klockan 20:00. På väg genom Stockholms skärgård

De flesta reser tillsammans med vänner, men det finns också de som åker själva. I restaurangen blir man placerad vid ett bord med andra som reser ensamma och stämningen blir snabbt obesvärad och kamratlig. Margareta, Inga, Marianne, Helene, Greta, Barbro och Mikael har inte svårt att hitta samtalsämnen. De pratar oavbrutet ända tills det är dags att bege

sig till salongen för att lyssna på en sjungande Richard Wolf och dricka ett glas vin, eller två.

Torsdag klockan 08:00. På väg genom åländska skärgården

Frukosten är framdukad. Folk rör sig långsamt mellan bufféborden.

– Jag sov dåligt. Jag är van att sova själv, och nu delade jag hytt med en väninna som snarkade, säger Monica från Stockholm och skrattar.

Framför sig har hon dukat upp med kaffe, fralla och yoghurt med müsli. Hon går iväg för att hämta mer kaffe.

Torsdag klockan 08:45. I salongen

Johannes Anyuru är första talaren för dagen. Han berättar att han som ung slukade poesi. Det var så han fann meningen med livet, och skönheten i en tillvaro som annars var mörk och dyster. Johannes växte upp i en segregerad förort.

– Med poesin var det som att himlen öppnade sig. Poesi är magiskt och den reser sig över konflikter, säger Johannes och tar en klunk vatten.

Han talar långsamt, tillåter orden att formuleras i huvudet innan de kommer ut. Han är inte rädd för tystnaden som uppstår. Vid ett tillfälle börjar publiken applådera, för att de tror att han har pratat klart, men han skrattar och säger att han bara tog en liten paus. 2003 dog Johannes bästa vän Mattias, och med honom dog Johannes passion för poesi.

– Inget var längre heligt och magiskt för mig, säger Johannes.

Han berättar att hemma i lägenheten i Växjö fanns en koran. Den var så tung att han brukade använde den när han tränade, som en vikt. Men en dag öppnade han boken och började läsa vad det stod i den.

– Det var då jag hittade tillbaka till poesin, säger Johannes.

Men det skulle dröja innan han kände sig redo att skriva om sin nyfunna tro.

– Det kändes privat, och så är ju Sverige ett sekulariserat land. Men varje värld har sina monster, det vet ni, säger Johannes och blickar ut över publiken och upprepar; Varje värld har sina monster … Han pausar återigen. Sträcker sig efter vattenglaset. Det är knäpptyst i salen.

Torsdag klockan 11:00. I kaffepausen utanför salongen tillsammans med Sofia Wadensjö, chefredaktör för tidningen Vi

Sofia Wadensjö berättar att tidningen Vi arrangerar litteraturkryssningar för att det roligt att träffa läsarna och för att man som läsare ska få något extra. Som till exempel möjligheten att åka med på den här kryssningen. Att medelålder är hög på kryssningen, de flesta är pensionärer, tror Sofia Wadensjö kan bero på att kryssningen ligger mitt i veckan. Något som kanske inte passar en 35-årig småbarnsmamma.

– Kanske har vi inte heller varit tillräckligt bra på att kommunicera ut till yngre vad en litteraturkryssning är. För de yngre som trots allt är med oss burkar vara lyriska! Vi ser ändå att medelåldern går ner, en del åker till exempel med sina bokklubbar, säger hon och berättar att de väljer författare utifrån flera olika parametrar, men att viktigast av allt är att författarna som bjuds med har producerat ”god litteratur”.

– Det ska vara en blandning av fack- och skönlitterärt, mest skönlitterärt. Vi tänker också på kön och ålder på författarna, och deras temperament. Det kan inte vara tre allvarsamma författare på raken, inte heller tre skämtsamma.

Torsdag klockan 14:00. Fortfarande utanför salongen

Malin Persson Giolito ska snart upp på scen men hinner prata en kort stund.

– Det är fantastiskt roligt det här! Att få träffa så många människor som är pålästa och intresserade. De dyrkar läsning, säger Malin som gjort succé ombord – i alla fall om manutgår ifrån antalet sålda böcker.

De tog slut redan under kryssning ett av tre, så fler böcker fick budas till Värtahamnen och lastas på. Malin tycker inte det är jobbigt att vara ombord i tre dagar, trots att hon sov dåligt den första natten på grund av buller.

– Men i natt sov jag bra tack vare mycket vin, skrattar Malin och berättar att hon, Helena von Zweigbergk och Fredrik Lindström satt och pratade till sent in på småtimmarna.

Torsdag klockan 18:15. Åter i Värtahamnen

Det går långsamt att ta sig av båten, många ska ut samtidigt och det finns goda möjligheter att tjuvlyssna på personerna man trängs med. ”Det var en toppenkryssning!”, säger en kvinna. ”Så trevligt!”, säger en annan. Folk verkar mycket nöjda med sin vistelse ombord. En kvinna berättar att det var hennes första litteraturkryssning, och att hon absolut kan tänka sig att göra om det. Men nästa gång ska hon inte ta med sig maken. ”Nej, då åker jag med väninnor”, säger hon till personen hon talar med i telefon. Maken går några meter bakom, lyckligt, eller olyckligt, ovetandes om fruns planer.

Fakta

Med ombord på tidningen Vi:s litteraturkryssning i år var författarna Lina Wolff, Johannes Anyuru, Sofi Oksanen, Lasse Berg, Anneli Jordahl, Fredrik Lindström, Malin Persson Giolito, Helena von Zweigbergk och Bengt Ohlsson.

Underhållning: Rikard Wolff.

Text: Leone Milton

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet