Bibliotekspoddar i allmänhetens tjänst

En studio fylld med gäster som Majgull Axelsson eller Klas Östergren och två bibliotekarier som älskar att prata om läsning, bibliotek och böcker. Det är receptet när Elisabeth Skog och Jeanette Malm gör podcast. Allt fler bibliotek använder sig av radio över nätet för att bredda verksamheten.

Bokprat Storheter som Björn Ranelid, Majgull Axelsson och Klas Östergren har gästat Jeanette Malm och Elisabeth Skog i studion. Foto: Hanna Jedvik.

Bokprat Storheter som Björn Ranelid, Majgull Axelsson och Klas Östergren har gästat Jeanette Malm och Elisabeth Skog i studion. Foto: Hanna Jedvik.

Vi sitter i ett litet mötesrum i personalutrymmet på Halmstad Stadsbibliotek. Tre mikrofoner, en dator och två taggade bibliotekarier är allt som behövs för att spela in ett nytt avsnitt av Bibliotekspodden.

– Vi brinner ju för vårt jobb och tycker att böcker och läsning är det roligaste som finns. Det ingår också i vårt uppdrag att väcka läslust, eller att jobba läsfrämjande som det heter från politikerhåll, säger Jeanette Malm och förklarar att hon och kollegan Elisabeth Malm ser podden som en del av det arbetet.

De sitter bakom varsin svart mikrofon på ena sidan av bordet. Själv är jag uppflugen på andra sidan och intervjuar samtidigt som inspelningen rullar. Jag som trodde att jag skulle komma som reporter och sitta bredvid och lyssna, har blivit inkuppad i podden för att ställa mina frågor där. Istället för att vara flugan på väggen och anteckna, har jag blivit gäst och programledare på en och samma gång.

– Vi har läst på och förstått att du är proffs på radio och vill ställa lite frågor till dig också, säger Elisabeth Skog.

Det är bara att hålla andan och hänga på. För det går undan när Elisabeth Skog och Jeanette Malm håller i rodret. De har för vana att alltid bjuda in välkända författare och föreläsare och hittills har ingen tackat nej. Allt ifrån folkkära författare och partiledare till överbefälhavare och en akademiledamot. Alla har de suttit bakom Bibliotekspoddens gästmikrofon.

En pod blir till

Men vi tar det från början. Varför ville de starta en podcast om läsning och bibliotek?

– Det är en ganska lång historia. Vi kan prata växelvis, föreslår Jeanette Malm.

– Ja, det gör vi. Som Piff och Puff, fyller Elisabeth Skog i.

Så berättar de om hur det hela började med att de och de andra kollegorna på Halmstad Stadsbibliotek träffades klockan nio varje fredagsmorgon för att prata om sina läsupplevelser och öva på att presentera böcker.

– Då visade det sig att det blev så himla intressanta samtal. De började ofta i en ände och vindlade iväg och slutade någon helt annanstans, säger Jeanette Malm.

– Det kunde ta sin början i någon smal lyrik, fortsätta till en fackbok eller en deckare. Ganska associativa och smarta diskussioner, säger Elisabeth Skog.

Idén om att fler borde få glädjas över deras resonemang föddes. De hörde av sig till P4 Halland där duon fick göra en halvtimmes bokradio, På spaning med Skog och Malm, i förmiddagsprogrammet varannan vecka. När deras tid i etern så småningom kapades helt, hade de fortfarande oerhört mycket kvar att säga. Då föll det sig naturligt att gå över till podformatet.

– Sedan kom vi på att vi har väldigt mycket författare och föreläsare som besöker det här huset. Då insåg vi att det är klart att vi ska bjuda in dem, säger Jeanette Malm.

Den första riktigt ”stora” gästen som gästade Skog och Malms podcast var författaren Björn Ranelid. De konstaterar att det var som att få in en naturkraft i studion när giganten från Österlen tog plats bakom mikrofonen.

– Då gick proppen ur lite. Han kan prata hur länge som helst om vad som helst.

Bokpodd – en väg till mervärde

Sedan Björn Ranelids intåg har storheter som Majgull Axelsson, Klas Östergren, Agneta Pleijel, Carl-Johan Vallgren och paret Kepler gästat podden. Därtill Liberalledaren Jan Björklund och Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.

– Han var i huset och höll ett föredrag om Sveriges försvar. Men alla gäster som är här pratar vi med om böcker och bibliotek. Så både Jan Björklund och Micael Bydén fick prata böcker och det visade sig att vår ÖB har ett stort läsintresse, säger Jeanette Malm.

Jan Björklund, som väldigt ofta pratar skola och sällan överraskar vad det gäller ord- och ämnesval, fick göra ett test i ordförståelse som omväxling. Något som uppskattades av alla inblandade. Dock är det inte enbart kändisar som är välkomna in i studion. Även lokala profiler med en förankring i Halmstad har bjudits in. Att gästerna är kändisar har inget värde i sig, menar Jeanette Malm och Elisabeth Skog, även om de visserligen har mycket intressant att berätta och ofta bjuder in till givande samtal.

– Det är ett sätt att få ett mervärde av det vi gör här på biblioteket. Som när Anna Jansson var här på författarbesök häromkvällen och berättade om sina böcker och alla som ville kanske inte hade möjlighet att komma. Nu kan de som missade henne lyssna på podden en vecka senare, säger Jeanette Malm.

Oftast jobbar de annars utifrån ämnen som avgör vilka böcker de väljer att prata om. Det kan röra sig om gökar, drängar och pigor eller nästan vad som helst. Ofta är de enbart Jeanette och Elisabeth som hörs, men ibland gästas de av kollegor som har vissa specialkunskaper.

– Vi använder oss mycket av återbruk. Exempelvis har vi en programpunkt där fem av oss bibliotekarier presenterar vårens böcker och då följer vi alltid upp med en specialsändning där jag och Jeanette presenterar kommande titlar, säger Elisabeth Skog.

Inte bara böcker

Idén med att inte bara ha bibliotekets verksamhet bundet till en byggnad fanns även med när bibliotekarien Karin Cellton tog initiativet till Värmdöbibblopodden på Värmdö bibliotek. En relativt färsk podcast som publicerade sitt premiäravsnitt i februari i år.

– Idén kom för att vi skulle flytta vårt bibliotek och inte kunna ha den ordinarie programverksamheten igång. Vi tänkte då att podden kunde bli ett sätt att täcka upp för de uteblivna arrangemangen och sedan föra in projektet i de nya lokalerna och spela in inför publik när vi har författare på besök.

Flyttplanerna blev dock skjutna på framtiden, men viljan att göra en pod levde kvar hos Karin Cellton som hade turen att ha en chef som gärna såg till att ge de rätta förutsättningarna. De ansökte om extra medel hos kommunen och tanken var att satsa stort med en riktig studio, snyggt ljud och ersättning till alla medverkande.

– Det är verkligen ett oerhört roligt sätt att arbeta med uppsökande verksamhet.  Folk lyssnar mycket på poddar och då ska vi också vara där. På så sätt kan vi bygga en relation till lyssnarna som i sin tur kan leda till att de kanske kommer hit och lånar böcker.

Karin Cellton programleder och gör podden tillsammans med producenten och vapendragaren Karin Fernström, men till skillnad från Bibliotekspodden i Halmstad är de inte intresserade av att ha kända personer som hörs. Istället jobbar de enbart utifrån olika teman som romance, trans eller psykisk hälsa. Teman som avhandlas tillsammans med en handplockad panel.

– Det är inte viktigt med kändisar. Rent krasst är det givetvis lättare att locka lyssnare på det sättet. Om Jenny Jägerfeldt är gäst kommer många att lyssna av just den anledningen. Men vi vill få till ett djupare samtal och få upp intresset för ett visst ämne.  Vi har vår målgrupp och vår värdegrund, vi är hbt-certifierade och vi tycker att det är viktigare att jobba utifrån det.

Därför har Värmdöbiblopodden inte heller enbart fokus på litteratur och läsning. Ibland kan även mänskliga öden och erfarenheter stå i centrum, som i avsnittet med Omar Alshorge, en flykting som har suttit fängslad i Syrien.

– Det är inte alla programpunkter i vårt bibliotek som handlar om skönlitteratur. Folk kan exempelvis komma hit och visa resebilder eller berätta om sitt engagemang i vissa frågor. Bibliotek har mycket verksamhet som inte är litterär.

På samma sätt menar Karin Cellton att det inte är någon större skillnad på att producera en podcast än att jobba med vilken programverksamhet som helst. Hon anser inte heller att det finns några begränsningar för vad en bibliotekspodd kan innehålla, det viktigaste är att ha intressanta gäster och givande samtal om högt och lågt och att inte vara överdrivet känslig.

– Man ska inte behöva tänka på vad man kan prata om och inte. Kan man avhandla Harlequinromaner eller storlek på penis i en bibliotekspodd? Ja, det kan man. För det gjorde jag.

Hitta din ton

På Skövde Stadsbibliotek och i podcasten Bokpendlarna är man mer traditionell. Åtminstone i det avseendet att man håller sig strikt till litteratur och väljer ett tydligt tema varje gång. Bokpendlarna rattas av bibliotekarien Lena Wellman tillsammans med kollegorna Magnus Rosén, Ywonne Erikssen och Towe Larsson. Ibland gästas de även av lokala författare. Medan Karin Celltons pod är dryga timmen lång är Bokpendlarnas idé att i likhet med Bibliotekspodden, finnas till i ett kortare format.

– Podden ska alltid vara mellan tjugo, trettio minuter. Det är det normala pendlingsavståndet för folk i vår stad och är därför det perfekta tidsformatet på en podd om man vill att folk ska ha tid att lyssna. Ett längre avsnitt kanske inte alltid blir av och det behöver man planera på ett annat sätt.

Även Lena Wellman ser podden som en självklar del av bibliotekarieyrket, som ett led i att nå besökare och sprida kunskap om litteratur och läsning.

– Framför allt blir jag mer kunnig om böcker tack vare podden. Eftersom jag måste läsa in mig på nya författarskap och föra de här fördjupande samtalen med mina kollegor. På sätt blir jag också mycket bättre på mitt jobb, säger hon och råder den som är sugen på att starta en pod att först och främst tänka igenom vem man vänder sig till och vad man vill med sin podcast. Att helt enkelt göra en analys kring syfte och målgrupp. Men också hur man vill att podden ska låta.

– Lyssna på de poddar du hittar, ta till dig det du tycker är bra. Sen kan du skruva till det på ditt eget sätt. Det är viktigt att hitta sin egen tvist och en personlig ton.

Kristina Lugn – en drömgäst

På Stadsbiblioteket i Halmstad pustar Jeanette Malm och Elisabeth Skog ut efter inspelningen över varsin sallad i caféet i bibliotekets bottenplan. För dem är det lättsamma förhållningsättet till litteratur en viktig förutsättning för podden.

– Annars finns risken att väcka en massa prestationsångest hos lyssnarna, säger Jeanette Malm. Och det där med fakta tar de med en klackspark på för att kunna vara spontana och prata om det som bubblar upp.

– Fakta kan folk kolla upp på egen hand. Det är jättetråkigt om vi sitter och funderar på vilket årtal en bok kom ut. En gång gav vi Nobelpriset till Wislawa Szymborska nästan tio år efter henne död, säger Elisabeth som ett exempel på att det får bli som det blir.

Trots drygt nittio avsnitt och ett pärlband av författare och personligheter som har passerat finns det fortfarande hur många ämnen som helst kvar att avhandla och gäster att drömma om. Kristina Lugn står högt upp på listan, konstaterar Jeanette Malm.

– Det skulle vara väldigt roligt. Men läskigt också. Jag tror att hon kan vara svår. Och lite lynnig.

Text: Hanna Jedvik

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet