Sommarlovet börjar med böcker

Aleena Sheikh är en av deltagarna på bokkollot i Mölndal. Just nu funderar hon på orden som ska bli hennes dikt i black out poetry.

Aleena Sheikh är en av deltagarna på bokkollot i Mölndal. Just nu funderar hon på orden som ska bli hennes dikt i black out poetry. Foto: Evelina Westergren

Med ambitionen att fånga upp de barn som blivit för stora för Sommarboken, startade biblioteken i Mölndal ett sommarkollo. Men inte vilket som helst. Här är det läsning, litteratur, och lusten till språket som är i fokus. Noll27 har besökt bokkollot.

– Jag brukar börja så här, förklarar bibliotekarien Anna Rindälv och håller upp en bok.

– Vilka ord finns det, vad får jag för känsla av dem, säger hon och visar hur hon markerar dem i texten.

Det är dags för deltagarna på bokkollot i Mölndal att prova black out poetry, där de genom att stryka över de flesta orden i en befintlig text, skapar en dikt med de kvarvarande orden. Strax blir aktiviteten febril, när barnen hämtar böcker att använda sig av och sätter igång. Fantasin och kreativiteten i rummet går inte att ta miste på. Aleena Sheikh som är tolv år och snart ska fylla tretton, sitter vid ett bord med en penna i handen och försöker få en känsla för orden i texten. Hon är en av de tiotalet tjejer som deltar i bokkollot.

– Jag gillar att läsa och tänkte att det kan vara roligt att göra något med läsning på sommarlovet.  Alla är snälla och det är roligt att bara vara här med alla människor, säger hon.

Att skapa ett socialt sammanhang för litteraturintresserade barn mellan tolv och femton år och ge dem möjlighet att träffa likasinnade, är ett syfte med bokkollot. Men ambitionen är också att fånga upp de som blivit för gamla för Sommarboken.

– Vi ville samla de som har litteraturen som gemensamt fritidsintresse, och det märker vi också att vi har gjort eftersom de kommer från olika delar av Mölndal. Det är väldigt roligt, säger bibliotekarien Anna Rindälv och berättar att tanken också är att lyfta läsningen som fritidsintresse.

– Det händer mycket kring sport på sommaren, men det finns inte så många arenor för de som tycker om att läsa. Ett av våra mål är att öka barn och ungas läsning så det går verkligen hand i hand med detta. Det fanns också pengar att söka som handlar om gratisaktiviteter för barn under sommaren, säger hon.

Hanna Paredes Rinman och Thea Andréasson går i samma klass och blev tipsade om bokkollot av Theas pappa som jobbar på Mölndals bibliotek. – Sen kollade min mamma upp det och så fastnade jag för det, säger Hanna Paredes Rinman.

Hanna Paredes Rinman och Thea Andréasson går i samma klass och blev tipsade om bokkollot av Theas pappa som jobbar på Mölndals bibliotek.
– Sen kollade min mamma upp det och så fastnade jag för det, säger Hanna Paredes Rinman. Foto: Evelina Westergren

Ska vara låg tröskel

Bokkollot pågår under två dagar och deltagarna får bland annat lära känna varandra i olika lekar och fördjupa sig i läsning och skrivande genom att själva testa på olika övningar och workshops. Det ingår också ett besök från barn- och ungdomsförfattaren Eva Susso under båda dagarna. Tanken är att det ska vara så låg tröskel som möjligt så att alla ska kunna delta på lika villkor, berättar Anna Rindälv.

– Det ska inte kosta något att vara med på detta. Vi hjälper till med busskort, vi hjälper till med maten och alla får boken av Eva Susso som kommer att diskuteras under författarbesöket. Vi vill helt enkelt ge alla möjlighet att komma.

Längs med två bord sitter tjejerna med böcker framför sig och pennor i högsta hugg när poesiövningen pågår. ”Kan man säga så här?”, ”Vad tycker du om det här ordet?”, ”Nej, jag måste byta bok!”. Men det är inga killar som deltar på kollot.

– Nej, det är synd, vad det beror på vet vi inte. Vi har sett en tendens att fler unga tjejer diskuterar sin läsning än vad killar gör. Det ligger också i linje med studier som visar att killar läser mindre i den här åldern. Självklart har vi killar som läser, men de kanske inte dyker upp själva på en sådan här träff, som många av tjejerna har gjort, resonerar Anna Rindälv.

Hon hoppas dock nå även killarna om bokkollot får en fortsättning.

– Om vi efter utvärderingen tycker att detta är toppen och om vi får ihop det nästa år vore det jätteroligt. Vi vet aldrig vad det finns för möjligheter nästa år, men vi tycker själva att det varit väldigt lyckat hittills, säger hon.

 

Author Description

Evelina Westergren

Evelina Westergren, Journalist
evelina.westergren@noll27.se
0700-81 65 71

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet