Utblick – Ukrainskt bibliotek arena för bättre samhälle

Eurovisionsaktuella Ukraina kan upplevas kärvt. Ett kommunistiskt arv, ett pågående krig och en patriarkal och konservativ kultur. Samtidigt är många ukrainare glatt nyfikna på sin omvärld. Bibliotek och nya kulturinitiativ i västukrainska staden Ivano-Frankivsk är viktiga arenor för invånarnas nya intressen.

Egentligen är det inte konstigt att bibliotek kommit att bli en viktig faktor för samhällsförändring i ukrainska staden Ivano-Frankivsk. Staden, som ursprungligen hette Stanyslaviv, döptes faktiskt om efter den store ukrainske poeten, författaren och översättaren Ivan Franko 1962. Och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj föddes här. Å andra sidan, under hela efterkrigstiden fram till 1990-talet var staden framför allt känd som ett tillstängt och hemligt näste för det karpatiska militärdistriktet. Ingen som inte hade släktingar här och specialtillstånd i passet kunde få tillträde till staden.

– Vi hade inte möjlighet att åka någonstans, men nu har vi öppnat vägarna till många olika länder, och då får vi se så mycket nytt, säger Liudmyla Zhyryk, chefsbibliotekarie vid Ivano-Frankivsks bibliotek och född och uppvuxen i staden.

Språkklubbar

Jag träffar Zhyryk en lite gråkall februaridag i Ivano-Frankivsk. Byggnaderna är tungsint gråa och imposanta, men människorna vänliga och nyfikna. Biblioteket är här en viktig katalysator och kanal för stadsbornas intressen. Till exempel har Liudmyla Zhyruk och hennes kollegor flera kurser på biblioteket, alltifrån datorkurser för barn och unga, till språkklubbar för vuxna.

– Vi arbetar också med människor som kanske inte tycker om att läsa, men som vi vill intressera för läsning. Vi har bokklubbar med diskussioner om böcker, engelskakurs, historieklubb, politikklubb, en ny filosofiklubb och en dramaklubb, berättar Liudmyla Zhyryk.

Vi tittar in i datorsalen där några barn får avrunda sessionen med att titta på YouTube-filmer. Inne i läsrummet har nyligen kursledaren Yuri Tsibiy hållit i en tyskakurs, och nu är det premiär för klubben för skandinaviska språk. Vi kommer med andra ord mycket lägligt.

– Det var svårt att hitta deltagare till aktiviteter kring enskilda skandinaviska språk, så vi har gjort en gemensam språkklubb för alla skandinaviska språk, förklarar Yuri Tsibiy.

Icke desto mindre har ett gäng intresserade deltagare dykt upp, varav en man som tidigare jobbat i Norge och som kan flera fraser på nynorsk till allmänt glada språkentusiaster. Och som livs levande svensk får även noll27s utsände testkonversera med gruppdeltagarna, göra en enkel presentation och fråga dem saker på lätt svenska. Jag får onekligen intrycket av en stad vars medborgare kommit ut från en lång isolering och nu glupskt intresserar sig för sin omvärld.

Den varma staden

Liudmyla Zhyryk är eldsjäl i bibliotekets klubb- och kursverksamhet. Hon är också ansvarig för stadens samarbete med tyska Goetheinstitutet samt med amerikanska ambassaden, genom programmet Window on America som påbörjades för 14 år sedan. Inom ramen för detta projekt gör också några amerikanska Peace Corps-volontärer praktik på biblioteket.

– Och vi arrangerar tävlingar med Peace Corps, där ukrainska deltagare får tävla i kreativt skrivande, säger Liudmyla Zhyryk.

Allt sammantaget är biblioteket en mycket betydelsefull anhalt i Ivano-Frankivsks kultur- och samhällsliv, men det existerar inte i ett vakuum. Såväl Liudmyla Zhyryk som tusentals andra stadsbor engagerar sig också i stadens stora initiativ Teple Misto, Den varma staden, som startades för några år sedan av affärsmannen Jurij Filijuk.

– Vi går dit ibland när vi är intresserade av något evenemang, säger Liudmyla Zhyryk.

Teple Misto bygger på att hundra personer har gått in med vardera tusen dollar för att finansiera en grundplåt för olika kultur- och samhällsprojekt. Därmed har satsningen kommit att bli finansiellt bärkraftig på samma gång som många enskilda personer investerat ett konkret engagemang. Inkomsterna som projektet genererar över tid delas ut för att utveckla staden långsiktigt, vilket också borgar för ett stort kommunalt och allmänt stöd. Sedan initiativet drogs igång har nu alltfler kreativa plattformar, kurser och organisationer ploppat upp i den tidigare dystra militärstaden. Flera husväggar ståtar med färgsprakande muralmålningar, några affischer gör reklam för en kommande teaterpjäs och på ett torg skapar skateboardåkande ungdomar en härlig kontrast mot konservativa gamla granitstatyer.

Urban Space 100

Epicentrum för Den varma staden kan sägas vara café Urban Space 100. Här finns, förutom lockande smörgåsar och bakverk, en presentaffär med designprodukter och en egen radiostation. På Urban Space 100 möter vi Teple Misto-medarbetarna Alexander Shevchenko, Liliia Gogol och Olia Diatel för att få höra mer om satsningen.

– Det här är en stad med många småföretag och entreprenörsandan finns överallt. Samtidigt var ju Ivano-Frankivsk länge en militärstad, vilket skapade ett slutet ekosystem med gamla värderingar, säger Alexander Shevchenko, en ung man med häftiga snurrmustascher.

Liliia Gogol, en kvinna i samma ålder som Alexander och med en trendig vinröd kubb i 20-talsstil på huvudet, berättar om Teple Mistos underprojekt Art Residence, där inbjudna, ukrainska och utländska konstnärer smyckar hus och platser i Ivano-Frankivsk.

– Art Residence är en sorts övning och utbildning i möten mellan konstnärer och vanliga medborgare. För det behövs något modernt i vår stad som är så religiös och traditionell, säger hon.

Finansiär

Olia Diatel är en av de många Ivano-Frankivskbor som gått in med tusen dollar för att finansiera Teple Misto-initiativet. Det betyder också att hon tillsammans med 99 andra stadsbor och affärsmannen Jurij Filijuk samäger restaurang Urban Space 100 som vi sitter på.

– När jag först hörde om det tyckte jag wow, jag tycker verkligen om det, jag ville vara med och jag ville ge pengar till att stödja den här idén.

Olia Diatel representerar också organisationen Insha Osvita, översatt till svenska ungefär Annorlunda utbildning som förutom att arbeta med nyskapande utbildningsprogram nu också, likt Teple Misto, börjat arbeta med fysiska platser, arenor.

– För det är viktigt att utveckla en kultur av holistisk inlärning, så att det inte bara handlar om universitet och skolor. Och det var därför vår organisation kom att delta i och replikera Urban Space 100, säger Olia Diatel och berättar att det lyckade exemplet med Teple Misto i Ivano-Frankivsk nu har exporterats till Kiev, där initiativet Urban Space 500 dragits igång.

– 500 personer förväntas då donera tusen dollar till initiativet på samma sätt som man gjorde här, berättar hon.

Nu arbetar Olia Diatel också med att renovera och göra om en gammal fabrik i Ivano-Frankivsk som ska bli en kreativ arena för skapande verksamhet. Detta underprojekt inom Teple Misto, kallat Promprylad, kommer att förena kultur med affärsverksamhet och utbildning, i linje med Teple Mistos anda. Bland annat finns ett förslag att ett bibliotek eller läsytor ska inrymmas i den gamla vackra industrilokalen.

Fakta

Många författare har fötts i Ukraina. Förutom ovan nämnde Ivan Franko och Svetlana Aleksijevitj finns namn som Michail Bulgakov, Nikolaj Gogol, Stanisław Lem och Taras Shevchenko. Även Joseph Conrad föddes faktiskt i Ukraina, i Kiev.

Text: Joakim Rådström

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet