Bokbåten kastar loss

Sedan 1953 har Regionbibliotek Stockholm bedrivit glesbygdsservice till öbor i Stockholms skärgård. Under en vecka på våren och en vecka på hösten angör bokbåten Rödlöga 23 bryggor.

Det halvtimmeslånga stoppet vid bryggan på ön Gällnö är avklarat när jag en regnig och kall aprildag hoppar på Rödlöga för att följa med bokbåten under en dag i skärgården. Det är bokbåtens andra dag och Gällnö är veckans sjunde bryggstopp när vi kastar loss och går vidare mot ön Lådna.

– Vi brukar säga att bokbåtsveckan alltid har bra väder, och i går lämnade vi faktiskt Stockholm i strålande sol innan vädret vände och sjögång fick böckerna att trilla ur bokhyllorna, ler Annika Lissenko, bibliotekarie Regionbibliotek Stockholm och ansvarig för bokbåten.

Långlån

M/S Rödlöga är en klassisk skärgårdsbåt som till vardags hyrs ut till middagskryssningar och utflykter. Foto: Helén Andersson

M/S Rödlöga är en klassisk skärgårdsbåt som till vardags hyrs ut till middagskryssningar och utflykter. Två veckor om året hyr Regionbibliotek Stockholm båten och några dagar innan avfärd bärs bokhyllor, datorer och tretusen böcker ombord. Båtens befälhavare hjälper till att förankra alla bokhyllor, bibliotekarier sätter upp böcker, installerar utrustning och förvandlar båten till ett flytande bibliotek. Böckerna tillhör bokbåten och ligger nerpackade på stadsbiblioteket i Stockholm under resten av året, men kompletteras varje år med nya titlar och beställda böcker.

– Vi har kontaktpersoner på de öar vi besöker som får information och en affisch att sprida några veckor innan vi kommer. Affischen uppmanar öns boende att förbeställa om det är något särskilt de vill ha, och vi brukar få en hel del beställningar, säger Annika Lissenko och pekar på de stora boktravarna som ligger förberedda på golvet i båtens mittsalong där det också finns en dator för registrering av utlån, och en för registrering av återlämnade böcker. Böckerna på golvet är sorterade efter ö och med beställarens namn på en lapp instucken i boken.

– De böcker de lånar idag lämnar de tillbaka när bokbåten kommer tillbaka i höst, så det är verkligen långlån.

Själva biblioteket är placerat i båtens aktersalong där bokhyllor längs väggarna och mitt i rummet trängs med bord

Bokbåten har cirka tretusen böcker med sig ut från början och det brukar vara ungefär lika många med tillbaka efter en vecka. På bilden plockar Annika Lissenko och Brittmari Allen in några av dessa i hyllorna. Foto: Helén Andersson

med boknyheter, backar fulla av böcker på golvet, bord med kaffe och kakor, ljudböcker, pocketböcker och fotoalbum med bilder om bokbåtens historia.

– Här är en spännande hylla. Skärgårdshyllan med böcker om Stockholms skärgård. Här är det många som botanisera och det är alltid en himla röra, skattar Annika Lissenko och flyttar runt några böcker. Bredvid skärgårdslitteraturen finns hyllan med deckare som alltid är många, och i några backar bredvid syns genrer som Spöken, Hästar och Trädgård.

– Och här är vår fina barnavdelning med alla bilderböcker, säger Annika Lissenko och slår sig ner i sofforna vid det stora fönstret i aktern.

– På vissa öar kan det vara fullt med barn som hänger i soffan och bara läser och läser. Så det går åt mycket barnböcker.

Samlingspunkt

Vi har lagt till vid bryggan på Lådna och plötsligt är det full aktivitet. Öbor, matroser och bibliotekarier hjälps åt att bära ombord retro-symaskinsfodral och stora plastbackar. Alla fullpackade med böcker som genast blir uppackade, registrerade och insatta i bokhyllorna.

– Har ni Camilla Läckbergs nya, frågar en man som letat bland hyllorna ett tag och nu står med en kaffekopp i handen.

– Jag söker efter en bok om odling, säger en kvinna och letar på bordet bland nyheter.

– När bokbåten kommer är det bästa som finns, ler Carina Johansson med famnen full av böcker. Hon är bokansvarig på ön och det är hon som ser till att böckerna blir utbytta på det lilla biblioteket som består av ett hörn på öns samlingshus. Hon har just burit ombord några hundra böcker och nu börjat jakten på ett par hundra nya titlar. Böcker som ska räcka tills bokbåten kommer tillbaka i höst.

– Jag tar lite av varje. Lite fiske, natur, djur, barnböcker. Och romaner förstås, och deckare måste jag väl ta, suckar hon lite uppgivet och höjer menande på ett ögonbryn.

Besättning

Karin Cellton packar upp och sorterar.
– Att få åka båt i skärgården och få ut böcker till dem som vill läsa dem är bland det roligaste jag gjort, säger hon. Foto: Helén Andersson

En hektisk timme senare är alla lån gjorda och registrerade, alla böcker på plats i hyllorna och alla plastbackar och symaskinsfodral fyllda och burna tillbaka över landgången. Medan kapten Johan Åkerman tar oss vidare mot ön Svartsö, serverar båtens kocka Brittmari Allen resten av besättningen lunch som denna dag består av sötpotatispaj och sallad.

– Det finns ju inga affärer längs vägen så jag får planera noga och förbereder all mat hemma, säger Brittmari Allen som är nybliven pensionär från ett jobb som bibliotekschef. Hon är med hela veckan, hjälper till med biblioteksarbetet och serverar fikor, lunch och några middagar.

– Men disken sköter de två matroserna.

Förutom kocka, kapten och två matroser består besättningen av tre bibliotekarier som byts av under veckan.

– Det är tydligen jättemånga som vill åka med, så vi har haft tur, säger Karin Cellton, till vardags barnbibliotekarie på Värmdö bibliotek och som är med för första gången. Hon liknar arbetet på bokbåten med hur det kändes när hon var liten och lekte bibliotek.

– Det är så här jag föreställde mig bibliotek. Låntagaren kommer med sin bok och så lånar man ut den, skrattar hon och säger lite mer allvarligt att det helt enkelt är mer koncentrerat biblioteksarbete på bokbåten.

– Här handlar det bara om mötet med låntagaren och det är mycket boktipsande. Här finns inget inre arbete, inga möten eller frågor om wifi och skrivare.

Glesbygdsservice

Bokbåten besöker varje brygga mellan en halvtimme och upp till två timmar, beroende på antal besökare. Alla som går ombord räknas och Annika Lissenko berättar att det brukar vara ungefär 250 besökare under en vecka. På en del öar kommer knappt någon, medan det på andra kommer väldigt många och mycket beror det på om ön har skola och båten stannar lite längre.

På ön Svartsö som vi är på väg mot, finns en av skärgårdens skolor och när vi närmar oss är bryggan redan full av väntande vuxna och en liten skolklass. Rödlöga är en gammal skärgårdsbåt som lägger till med fören och det är lätt att lägga till och ta sig ombord, så knappt har landgången kommit på plats innan båten är full av barn. De yngsta hittar snabbt till soffan och bilderböckerna i aktern, de äldre skolbarnen botaniserar bland faktaböcker och album.

– Jag glömde och beställa, men hoppas att de har Harry Potter i alla fall, säger en kille förväntansfullt och letar bland hyllorna.

– Jag ville ha böcker om Minecraft och jag har redan hittat två, säger en annan kille och kramar lyckligt sina fynd.

På bryggan står en flakmoppe lastad med backar fulla av böcker och väntar på att bäras ombord för att byta innehåll. Själv mönstrar jag av för att ta en annan skärgårdsbåt tillbaka till fastlandet. Rödlöga har ytterligare två öar att besöka innan den återvänder till Svartsö där båtens personal övernattar på ett litet skärgårdshotell.

– Vi får ju inte plats ombord, men matroserna och kaptenen sover ombord, säger Annika Lissenko som börjar se lite trött ut.

– Det är mycket arbete, men det är alltid lika kul, försäkrar hon leende och tar en av backarna och bär ombord.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet