Sajt för nyfikna läsare

Sajt för nyfikna läsare

En av Sveriges mer populära lässajter för barn och unga firar snart 21 år.
– Barnens bibliotek är ett ställe där böckerna är i fokus. Det handlar om att rätt bok hittar till rätt barn vid rätt tillfälle, säger Katarina Dorbell, skapare av Barnens bibliotek och redaktör för sajten.

Efter att ha sett sina egna barn använda internet till att leta fusk till tv-spel, blev Katarina Dorbell nyfiken, gick en kurs och lärde sig programmera.

– Jag tänkte att det måste ju finnas bättre saker för dem att göra på nätet, minns hon och berättar om kursuppgiften att skapa en egen sida som i hennes fall blev en sida med boktips för barn. En sida som snart upptäcktes av barn som hörde av sig och som ville skicka in egna boktips.

– Nästa steg var att de hörde av sig och hade skrivit berättelser och undrade var de kunde publicera dem. Så på så vis har sidan byggts av önskemål från barnen, berättar Katarina Dorbell.

Idag innehåller sajten Barnensbibliotek.se massor av boktips och bokpresentationer, författarporträtt, illustrationer, tävlingar och en skrivarskola. Mycket material är skrivet av journalister, författare och andra skribenter, men mycket på sajten är också fortfarande skrivet av barn som delar med sig av både boktips, dikter och berättelser.

– Jag tittar på allt barnen skriver och godkänner innan det publiceras. Och det är bara i undantagsfall något inte blir godkänt. Det händer nästan aldrig, säger Katarina Dorbell och tillägger att alla barn som är aktiva inte alltid besöker sidan för att de vill hitta en bok att läsa. De hänger där för att delta in en tävling eller i skrivarskolan.

– Min tanke är ju att de här barnen förr eller senare hittar ett boktips eller en författare som gör dem nyfikna.

Återanvändning

Under åren 2008–2015 producerades Barnbokskatalogen av Barnens bibliotek som under denna period hann presentera tiotusentals böcker. Barnbokskatalogen var en stor del av sajten där mycket kretsade kring katalogens innehåll. Alla boktips och annat material från de här åren finns kvar, så när Kulturrådet förra året tog över produktionen av katalogen utvecklade Katarina Dorbell sajten och drog nytta av allt sparat material.

– Jag upptäckte när vi gjorde ett serietema att vi redan intervjuat många illustratörer och serietecknare och att vi redan hade en serieskola som vi kunde lyfta. Och nu jobbar vi på ett tema om väsen där jag upptäcker samma sak. Vi har massor av författare som skriver om väsen, det är bara att komplettera och lägga ihop. Så att jobba mer tematiskt blir ett sätt att använda och utgå från material som redan finns.

Biblomåns och bokdrakar

Ett annat sätt att återanvända allt material hoppas Katarina Dorbell att spelet Biblomåns och bokdrakar ska bli. Här handlar det om att ta sig in på Barnens bibliotek och samla på sig Biblomåns och bokdrakar för att på så sätt upptäcka sajtens innehåll.

– En del barn fastnar på startsidan så för att locka dem vidare tvingas de leta runt efter de här figurerna och hamnar då slumpmässigt på olika sidor inne på sajten.

Nationell sajt

När tävlingen Bokjuryn lades ner befarade Katarina Dorbell att massor av barn skulle försvinna från sajten. Men det har visat sig att inget har förändrats och att antalet besökare på sajten kanske till och med är något fler.

– Det här med att ha tema på sidan, som vi testar för att fylla hålet efter Barnbokskatalogen och Bokjuryn, har slagit väldigt väl ut, säger Katarina Dorbell och tillägger att hon tycker att kännedomen om Barnens bibliotek på något sätt har vuxit sedan Barnbokskatalogen kopplades bort.

– Nu känns det som att det blivit ett nationellt bibliotek. Ett nationellt bibliotek med extra boktips, författarintervjuer och tävlingar. En sajt som kompletterar sajten Bibblix, och en sajt som väldigt många känner till och använder.

FAKTA

Barnens bibliotek har:

– cirka 1 000 besökare per dag

– 6 000 boktips skrivna av barn

– 1 200 boktips på teckenspråk

– ett par hundra författarporträtt och författarintervjuer. Många av dem är gjorda av barn/unga.

Barnens bibliotek ansvarar för webbsidorna; Äppelhyllan.se, Sommarboken.se och Bokslukarsällskapet.se.

Samtliga bokpresentationer levereras till Libris och kan på så vis användas av alla bibliotekskataloger. Cirka 9 000 texter är hittills inmatade i Libris.

Barnens biblioteks intervjuer, artiklar och boktips är fria att använda för alla bibliotek.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet