Rita på en ruta

Rita på en ruta

Ett tiotal läslovslediga barn hade på onsdagen tagit sig till biblioteket i Ulricehamn för att tillsammans med illustratören Pia Johansson rita på bibliotekets fönster.

Det är full aktivitet runt bordet där barnen skissar grunden till sina fönsterbilder. Det är ingen brist på fantasi och det ritas spöken, pumpor, mumier och sagoinspirerade kungakronor.

– Det är kul att måla på fönster, säger åttaåriga Silina som försiktigt fyller i sin skiss av ett spöke med en pumpa i famnen.

Hon är på biblioteket för att hon gillar att rita och hon uppskattar att få råd och hjälp av Pia Johansson som började dagen med att berätta hur det är att jobba som illustratör och om hur en bild kommer till från en enkel skiss till en färdig bild i en bok. Eller som här, som en bild på ett fönster.

Som illustratör av barnböcker har Pia Johansson stor erfarenhet av att jobba med barn, men det är bara tredje gången hon besöker ett bibliotek för att just rita på fönsterrutor. Hon fick idén när hon hade ett uppdrag för en butik att rita på ett fönster och tyckte att det där borde passa för barn.

– Det är intensivt, men det är en tacksam aktivitet eftersom den ger resultat så direkt när skisserna överförs till bilder på rutan. Barnen tycker det är kul att visa upp och det blir direkt som en utställning.

– Och så är det kul med alla kommentarer, ler Pia Johansson.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet