Lekfull Läsutmaning

Lekfull  Läsutmaning

Läslusten är i fokus när Helmetbiblioteken varje år utmanar läsaren till 50 olika sätt att välja ny litteratur. Förhoppningen är att listan ska ge läsaren nya infallsvinklar som engagerar och överraskar.

Trots att läsutmaningen kallas just för en utmaning, är alla välkomna och var och en deltar på sitt eget sätt.

– Det är ingen tävling. Det handlar bara om lusten att läsa, försäkrar Iina Soininen, webbredaktör på Helmet.

50 punkter

Varje år sätter sig Iina Soinen tillsammans med bibliotekarien Riikka Utriainen och en liten redaktionsgrupp och gör 50 nya utmanande punkter för vuxna. Listan presenteras i januari och består av 50 olika sätt att hitta till nya, spännande läsupplevelser. Du kan till exempel välja en bok där författaren är från en annan kultur än din, en bok du tycker har en vacker pärm, en finsk klassiker eller en bok där ingen dör.

Läslust  Hela idén med läsutmaningen är att det ska vara avslappnat och att du själv bestämmer vilka eller hur många punkter du väljer och vilka och hur många böcker du vill läsa, säger Iina Soininen.

– Du måste inte läsa 50 böcker och du behöver inte följa listan. Men våra utvärderingar har visat att det är många som gör det, som gillar utmaningar och triggas av det, säger Iina Soininen.

Läsutmaningen finns också i en förkortad version för barn och ungdomar. Listan består av 25 punkter där en del är samma som i den vuxna versionen. Men här finns också punkter som läs en bok som är utgiven det år du är född, välj en bok du kan läsa på en dag eller läs en bok med bilder.

Samarbete

I år är det fjärde gången Helmet utmanar läsare och i läsutmaningens facebookgrupp kan de 5 000 medlemmarna diskutera sina läsupplevelser och tipsa varandra om böcker. Här ser Iina Soininen att det är läsare från hela Finland som deltar, och eftersom listan finns på både finska, svenska, ryska och engelska är det blandade tips på olika språk. Och skulle du ändå inte hitta någon bok som passar till en punkt, rekommenderas du att ta kontakt med ett bibliotek.

– Den enda punkt som återkommer varje år är punkten som säger Läs en bok som bibliotekarien rekommenderar. Vi vill betona att vi har expertis på biblioteket, säger Iina Soininen.

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet