Richardsgatans bibliotek

Richardsgatans  bibliotek

Richardsgatans bibliotek är Nordens första byggnad som ritades och uppfördes för att vara ett folkbibliotek. Året var 1881 och ända fram till år 1986 var Richardsgatans bibliotek Helsingfors huvudbibliotek.

Med sitt läge i stadsdelen Gardesstaden i centrala Helsingfors har biblioteket en djup svensk förankring och det lånas ut mycket svensk litteratur till både vuxna och barn. På vuxenavdelningen profilerar biblioteket sig med inriktning på konst och skönlitteratur, och barn- och ungdomsavdelningen har gjort sig populär som ett aktivt och innovativt bibliotek.

– Vi är också ett av de bibliotek som har mycket samarbete med svenska skolor och svenska daghem i Helsingfors, säger Cecilia Eriksson, pedagogisk informator för barn- och ungdomsverksamhet på Richardsgatans bibliotek.

Cecilia Eriksson har ett ansvar att koordinera det svenska barn- och ungdomsarbetet på biblioteken i Helsingfors och ser till att svensktalande barn får samma service som finsktalande.

– Vi är så pass få som jobbar med svensk barn- och ungdomsverksamhet så det är viktigt för oss att samarbeta och ha lite koll.

Bilderboksparad

Vartannat år arrangerar barn- och ungdomsavdelningen en lördagseftermiddag i november en Bilderboksparad där författare och illustratörer presenterar sina egna och varandras nya bilderböcker i en gemensam show. Det serveras fika, barnen kan prova lyckan i ett boklotteri, det arrangeras en utställning med illustrationer ur bilderböckerna och i år kom självaste Mumin på besök.

– Illustratörer och författare samarbetar och liksom spelar varandras böcker i en show på cirka en timme. Och det är mycket populärt, ler Cecilia Eriksson och berättar att de får stöd för evenemanget från Svenska kulturfonden och Nygrens stiftelse.

Estrids bokklubb

I september 2016 sändes första avsnittet av webbtv-serien Estrids bokklubb, en finlandssvensk bokshow för barn ur barnens egna perspektiv. I serien läser barnprogramledare böcker och diskuterar dem med sina vänner. Dessutom träffar hon författare och illustratörer.

Programmet är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Hufvudstadsbladet och görs i samarbete med bland annat Richardsgatans bibliotek där den första säsongen av showen också spelades in.

– Egentligen var vår roll inte så märkvärdig. De fick vara här och filma, vi lägger ut filmen på vår webbplats och vi gjorde små filmsnuttar till programmet om hur ett bibliotek fungerar, säger Cecilia Eriksson och berättar att initiativtagare till webbtv-satsningen är Sanna Sofia Vuori från FantaskopFilms.

– Hon visste vilka böcker hon ville ha med och vi på biblioteket har ju skyltat lite extra med dem förstås.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet