Library moments i Mölndal

Library moments i Mölndal

I början av december invigdes det nybyggda stadsbiblioteket i Mölndal. Mitt i centrum och med stora fönster åt flera håll öppnar sig biblioteket mot omgivningen. Det är tillgängligt och transparent, precis som enhetschef Britta Olsson vill ha det.

Centrala Mölndal är en byggarbetsplats. En ny galleria, livsmedelsbutiker och bostäder tar form mellan spårvagnshållplatsen vid sidan av E6:an och kyrkan på höjden. Biblioteket är färdigbyggt på insidan, men utsidan väntar på våren då ett kafé med uteservering kommer på plats. Ovanpå biblioteket finns hyresrätter i 14 våningar där de boende kan ta hissen nästan ända ner till stadens nya vardagsrum.
– Biblioteket är en konkret mötesplats mellan människor och mellan berättelser och människor, säger Britta Olsson, enhetschef på biblioteket, när hon visar runt i lokalerna som luktar nytt från väggar i björk och golv i ask.

Specialbeställd miljö
Det finns två ingångar till biblioteket. Genom den ena kommer besökarna direkt in på barnavdelningen. Stora, röda lampor som också är ljudabsorbenter lyser upp och skapar samlingspunkter. Böckerna är placerade i lagom höjd för små barn, dessutom finns det gott om krypin både i hyllorna och på golvet, allt nära böckerna.
– Vår verksamhetsidé är att låta barnen hitta sina berättelser, det är en metod att arbeta vidare med, säger Britta Ohlsson om den specialbeställda miljön som personalen kommer att studera noga för att se hur den fungerar och upptäcka vad som kan utvecklas.
Två trappor smälter samman upp mot våning två och från trapporna har man god uppsikt över bottenplanet. Britta Olsson berättar att det ska vara möjligt för besökarna att vara delaktiga i aktiviteter utan att själva delta.
– Redan på invigningen såg vi att många stod i trappan och tittade när det var lässtund för bebisar. Det kändes så gott, säger Britta Olsson som kallar dessa ögonblicksbilder för ”library moments”.

Trygg miljö
Till höger på andra våningen finns ungdomsavdelningen som har ett eget uttryck med moderna hyllor och möbler i äldre stil. Hyllorna är låga och genombrutna vilket gör att det är lätt för både personal och besökare att ha uppsikt över biblioteket.
– En ska känna sig trygg här, säger Britta Olsson.
För den som vill ta steget över till skönlitteratur för vuxna är dessa böcker placerade på samma plan. Flera av sofforna är platsbyggda och har utsikt över staden. Här finns också en hörsal och ett öppet magasin. Alla böcker är framme och tillgängliga för besökarna.

Britta Olsson, enhetschef Mölndals stadsbibliotek, och Anette Hagberg, avdelningschef för biblioteken i Mölndal.

Kontor och möteslokaler
Även lokalerna för personalen är nya och kontorsutrymmena är formad som en aktivitetsbaserade arbetsplatsen. Detta innebär att alla anställda har var sitt skåp där de förvarar dator och andra arbetsredskap. Varje dag väljer man plats efter arbetsuppgift, en plats som är gjord för samarbeten, ett tyst hörn eller ett mötesrum.
– Vi ingår i många arbetsgrupper och har många möten och avstämningar. Vi ville komma bort från möten vid skrivborden, därför har vi byggt en annan slags miljö, säger Britta Olsson som på väg ner igen stannar till och pekar på en pappa med två barn där de upptäcker böcker och krypin tillsammans.
– Ett library moment, ler hon.

Author Description

Elisabeth Ekström

Elisabeth Ekström, Journalist
elisabeth.ekstrom@noll27.se
0703-49 21 54

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet