Utblick – Portugals bokparadis

Hogwartinspirerat I Staden Portu köar turisterna till bokhandeln Livraria Lello. Till stor del beror detta på att det var här Harry Potterförfattaren J.K Rowlings tillbringade mycket tid när hon arbetade som lärare i staden. Det sägs också att bokhandeln inspirerat henne till miljön i Hogwartbiblioteket i böckerna om Harry Potter.  – Anledningen till det stora intresset för Livraria Lello är dels att bokhandeln är vacker med hängande lyktor, blyinfattat takfönster, snidade trappor och sirliga väggutsmyckningar. Men kanske främst för att J.K.Rowling hade sin spirituella hemvist här, säger Manuel de Sousa, kommunikationschef vid Livraria Lello.

Hogwartinspirerat I Staden Portu köar turisterna till bokhandeln Livraria Lello. Till stor del beror detta på att det var här Harry Potterförfattaren J.K Rowlings tillbringade mycket tid när hon arbetade som lärare i staden. Det sägs också att bokhandeln inspirerat henne till miljön i Hogwartbiblioteket i böckerna om Harry Potter.
 – Anledningen till det stora intresset för Livraria Lello är dels att bokhandeln är vacker med hängande lyktor, blyinfattat takfönster, snidade trappor och sirliga väggutsmyckningar. Men kanske främst för att J.K.Rowling hade sin spirituella hemvist här, säger Manuel de Sousa, kommunikationschef vid Livraria Lello.

Världens äldsta bokhandel ligger i Portugal. Liksom en av de absolut vackraste. Dessutom är bokhandlar i Portugal mycket framgångsrika och lönsamma. Vi åkte till de charmiga portugisiska städerna Lissabon och Porto för att lära oss mer om dessa bokparadis och hur de kommit till.

– Portugiser älskar att ha en fysisk bok tillhands. E-bokserbjudandet tog inte fart lika mycket här som i utlandet, säger Ricardo Tacao, bokhandlare i bokhandeln Livraria Bertrand i Lissabons gamla stadsdel Chiado.

Kanske är det också därför som hans arbetsplats överlevt längst bland alla boklådor i hela världen. Redan 1732 slog bokhandlare Pedro Faure upp dörrarna till sin butik, som då låg på Rua Direita do Loreto, nära där den ligger idag, på Rua Garrett 73. För även om inte landet kommer högst upp i statistiken över bokläsning per land, vill en äkta portugis gärna ha en bok nära, kunna ströläsa i den och återvända till den då och då under vardagslivets strävanden och nöjen.

– Om jag går in på ett café till exempel, och har en bok med mig, så kan det omedelbart bli ett föremål för ett trevligt samtal, säger Ricardo Tacao entusiastiskt.

Digital teknik

Årets Eurovisionsvärd Portugal har samtidigt inte någon motvilja mot ny teknik, digitala medier eller radio och TV, utan kombinerar dåtid och nutid i en tilltalande mix. Från de små krogarna i Alfamakvarteren hörs smäktande fado på samma sätt som för hundra år sedan. De gamla husfasaderna är fortfarande täckta av ornamenterat kakel, och de klassiska spårvagnarna tuffar outtröttligt upp och ned för Lissabons många kullar. Samtidigt tar landet varje år emot den internationella it-eliten till vad som kallats världens bästa teknikkonferens, WebSummit i Lissabon. Startupscenen i Portugal har kommit att bli glödhet, och digitala nomader lockas fjärran ifrån av kombinationen bra techföretag och låga boendekostnader.

– Portugal är också en av de största konsumenterna av elektroniska produkter i Europa, visste du det, frågar Ricardo Tacao glatt.

Livraria Bertrand, där han jobbar, kan onekligen ståta med både modern affärsteknik och urgammal proveniens. Här har Lissabons intelligentsia ockats genom åren, såsom nobelpristagaren José Saramago, den gåtfulle och produktive poeten Fernando Pessoa, den nutida läkarförfattaren António Lobo Antunes och många andra.

– Och det där hörnet, det kallas Cantinho do Aquilino, Aquilinos hörn, efter författaren Aquilino Ribeiro, som ofta kom hit, berättar Ricardo Tacao.

Överlevare

I fråga om affärsmodellen har Livraria Bertrand faktiskt gått och blivit en hel kedja med 51 boklådor över hela landet, från Viana do Castelo i norr till Faro i söder, och från Guarda i öster till Azorerna mitt ute i Atlanten. Där många gammeldags boklådor har gått under bland webbshoppar och stormarknader, har alltså Livraria Bertrand själva blivit en storspelare på litteraturmarknaden.

– Kedjan utvecklades från denna bokhandel, bekräftarRicardo Tacao. Och ägarna är ättlingar till de ursprungliga Bertrands. Bland de främsta konkurrenterna nämner han den franska kedjan FNAC, som också har en affär nära Livraria Bertrand do Chiado. Men de som kommer till Bertrand söker någonting annat, något genuint, menar Ricardo Tacao, och blir nästan kusligt sannspådd när vi lite senare råkar i samspråk med kunden Sara Croca.

– Jag går mycket hellre hit än till FNAC. Det är en annan upplevelse, och man känner av historien mer här. Det är upplevelsen mer än något annat. Som en kyrka för bokälskare, säger Sara Croca, läkare med bokläsning som största fritidsintresse.

Inträdesbiljett

30 mil norrut, i Portugals andra stad Porto, ligger en inte lika gammal men många gånger vackrare bokhandel, Livraria Lello & Irmão, eller kort och gott Livraria Lello. Och detta är en vallfartsdestination utan dess like i bokhandlarnas värld. Redan långt ute på gatan ser man köerna in till Lello, och faktum är att man till och med behöver köpa inträdesbiljett dit i den kombinerade presentaffären och museet intill.

– Vi är den enda bokhandeln i världen där man måste betala för att komma in, säger Manuel de Sousa, kommunikationschef vid Livraria Lello, när vi ringer upp honom. Anledningen till detta storartade intresse för Livraria Lello är dels att den är så vacker med hängande lyktor, ett stort blyglasinfattat takfönster, snidade trappor och bokhyllor och sirliga väggutsmyckningar i slösande art nouveau. Dels, och kanske främst, är den numera också känd som Harry Potter-författarinnan J.K. Rowlings spirituella hemvist när hon arbetade som engelsklärare i Porto i början av 1990-talet. Det sägs faktiskt att den fantastiska bokaffären inspirerade Hogwartsbiblioteket i böckerna om Harry Potter som började komma ut ett antal år senare.

Livraria Lello färdigställdes 1906 av arkitekten och ingenjören Francisco Xavier Esteves, på beställning av de förmögna bokhandlarbröderna José Pinto de Sousa Lello och António Lello. Syftet med den imponerande arkitekturen var bland annat att inspirera till högre utbildning och mer bokläsning hos den då till stora delar fattiga och outbildade befolkningen.

Under större delen av 1900-talet fungerade bokhandeln, jämte det vackra Café Majestic, som en naturlig knutpunkt för Portos författare, på samma sätt som med Livraria Bertrand i Lissabon. Det känns dessvärre ganska avlägset nu, med tanke på att bokaffären är till bredden full med turister istället. Å andra sidan arrangeras många aktiviteter på Livraria Lello för att inspirera till fortsatt bokläsning och bokintresse. Bakom en avspärrning sitter en antikvarie och restaurerar gamla böcker till allmän beskådan. Med jämna mellanrum arrangeras boklanseringar, konferenser, storytelling för barn och mycket annat. De stadiga intäkterna från alla besökare, tre euro per person, har dessutom gjort att Livraria Lello har kunnat restaureras till ursprungligt toppskick, det vill säga även själva bokhandeln i sig har fått återbäring på pengarna.

– Och man kan dra av hela entréavgiften när man köper böcker hos oss, så vi har gått från 50 000 sålda böcker till 300 000 per år. Vi är nu den bäst säljande enskilda bokhandeln i hela Portugal, säger Manuel de Sousa förtjust.

Text och bild: Joakim Rådström

 

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet