Om jag hade ett bibliotek

Om jag hade ett  bibliotek

Raoul Wallenberg Academy agerar i Raoul Wallenbergs anda genom att stödja unga att hitta modet att göra skillnad genom bland annat utbildningar och skolprojekt. Raoul Wallenberg Academy grundades år 2001 av bland andra Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren. Sarah Scheller är generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy.

En av mina hemliga önskningar som tolvåring var att ha en tvillingsyster. Jag såg framför mig hur vi skulle hitta på hyss genom att byta identitet, hur hela skolan skulle veta vilka vi var eftersom vi var så extremt lika. Drömmen kom direkt från tvillingarna Elisabeth och Jessica Wakefield från Sweet Valley High. I 32 böcker kunde vi följa tvillingarnas liv på skolan under kittlande titlar som “Svindlande kärlek”, “Den förfärliga hemligheten” och “Farväl för alltid”. Under mina tidiga tonår ägnades sommarlovet åt att sträckläsa dessa dramatiska skildringar av tvillingarnas vardag.

Jag gick med spänning till biblioteket för att lyckas hitta de titlar som jag missat i ordningen för att fortsätta hålla mig kvar i denna värld som var så olik min egen. Böckerna gav mig tillgång till en helt ny värld, men kanske viktigast av allt, den gav mig nycklarna och nyfikenheten till litteraturens värld.

De flesta av oss kan nog känna igen tonårens frustration över sin egen brist på makt och inflytande. Den stora längtan efter världen och nya upplevelser. Läsningen blev för mig en fristad där vad som helst kunde hända. Tänk så många ungdomar som behöver denna fristad för att känna trygghet, gemenskap och lugn. I en turbulent värld som är långt ifrån jämlik och rättvis blir våra inkluderande platser allt viktigare. Ett sådant ställe är mitt bibliotek. Här välkomnas både unga och äldre för att mötas i helt andra världar.

I mitt bibliotek möts vi på lika villkor, här gäller andra spelregler än i världen utanför. Vi får uppleva den fantastiska känslan att i strumplästen gå runt och känna på bokryggarna och tyst viska något till en vän. Vi upplever också känslan av en inspirerande föreläsning, ett fängslande samtal med människor du annars inte möter.

Mitt bibliotek är närområdets samlingspunkt. En frizon från stress, stadens buller, en otrygg hemmiljö och ensamhet. Här råder lugn, tystnad och en gemenskap kring läsning. Jag kan inte tänka mig någon bättre empatiträning än att få blicka in världar som är olik min egen. Min en gång inrutade tonårsvardag med skola, träning och fika med kompisar blev så mycket rikare tack vare alla dessa böcker som bara väntade på mig i biblioteket.

Som ung lärde jag mig inte bara om hur tvillingarnas liv på Sweet Valley High fortlöpte, utan det startade en dominoeffekt av att lära sig mer. Jag fick följa den unga Hennings liv i slutet på 1800-talet i Mina drömmars stad, jag fick läsa den judiska flickan Anne Franks dagbok medan hon var gömd med sin familj under den nazistiska ockupationen av Nederländerna och jag fick följa de österrikiska krigsbarnen Nelli och Steffi som kommer till Sverige under andra världskriget.

Alla dessa berättelser lärde mig en viktig läxa om att vara människa. En inblick i livets orättvisor, om flykt, om klasskillnader och rasism. Tunga ämnen som kan vara svåra att prata om och verkligen leva sig in i.
Empati är en av grundstenarna till att vara människa och första steget till att kunna agera för medmänsklighet. Mitt bibliotek skulle bidra till att empati är lika viktigt som matematik i skolan.

SARAH SCHELLER

Foto: Julia Jane Persson

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet