Med biblioteket mitt i lägret

Med biblioteket mitt i lägret

Efter den torra och varma våren kom kraftiga, bitiga vindar. Därför råder eldningsförbud under scoutlägret On fire och den som tidigare besökt lägerplatser saknar kanske doften från lägerbål och kök. Men biblioteket är varmt och välbesökt och öppet dygnet runt för lägerdeltagare och ledare.

Det är rutinerade scouter som är ansvariga för scoutlägret på Hällnäs udde, vid sjön Anten utanför Alingsås. Här finns flera kök, sjukstuga, tre restauranger som serverar hamburgare, tacos och thailändsk mat, scen, kyrka, många aktiviteter och förstås lägerbål, den här gången dock utan eld. Många av de 1 400 lägerdeltagarna är klädda i scoutskjorta med märken och färgen på scarfen visar tydligt vem som är ledare och vilken funktion personen har.
Lägret är ett eget samhälle under veckan, och i alla samhällen ska det förstås finnas ett bibliotek.
– Det är ovanligt med bibliotek på läger, men det är väldigt, väldigt uppskattat av både barn och vuxna, säger Maria Ringbo som är bibliotekarie på On fire.
Hon är scout, i kåren Toarp, och bibliotekarie på det veckolånga lägret med deltagare från åtta år och uppåt. Till vardags är hon lärare på Bibliotekshögskolan i Borås, men nu har hon med sig hela familjen på det traditionsenliga scoutlägret och får användning av sin erfarenhet som bibliotekarie.
– I går mötte jag två killar som sa ”att läsa, det är coolt”, säger Maria Ringbo och ler.

Familj och vänner. Maria Ringbo har med sig hela familjen på läger. Här med maken Per som är bykaplan, yngsta dottern och ledaren Marcus Davidsson.

Biblioteket ligger högst upp på en kulle där eventuellt regn snabbt rinner undan och böckerna kan hållas torra. Det finns flera hundra titlar att låna, allt från bilderböcker till ungdomsromaner är uppställda i bokhyllorna i tältet.
– Det är nära matutlämning och toaletter, dit ska alla, säger Maria Ringbo som även berättar att de varje dag arrangerar en tipspromenad med frågor om böcker.

Rättvisa och demokrati

Lägret On fire arrangeras av Equmenia Scout och är öppet för alla scouter i Västra Götaland. Lägret är mobilfritt och det är nästan lite märkligt att se så många barn och ungdomar utan telefoner i händerna och näsorna i skärmarna.
– Det är skönt med en paus, tycker Maria Ringbo.
Lägret har heller inte någon kiosk och det finns inget att köpa. Maria Ringbo förklarar att det handlar om rättvisa och demokrati, alla får till exempel glass och ingen behöver känna sig utanför.
Det är femte gången det finns bibliotek på lägret. Idén att ha bibliotek på ett scoutläger kommer från Anna-Karin Albertsson, som nu är stadsbibliotekarie i Varberg. Lika länge har Kultur i Väst och Katarina Dorbell på Barnens Bibliotek varit med och stöttat biblioteket. När noll27 hälsar på har Maria Ringbo sällskap av Kultur i Västs Eva Fred, konsulent litteratur barn och unga. De hjälper barnen att hitta böcker som de lånar genom att skriva upp sitt namn och bokens titel i en pärm. En snabb titt avslöjar att vissa är flitiga låntagare.

 

 

På biblioteket. Eva Fred från Kultur i Väst och Maria Ringbo håller ställningarna.

 

Låntagare

Matilda Lindgren från kåren Långaredsbygden och patrullen Hackspetten, är elva år och har lånat böcker varje dag. I dag lånar hon boken Min mamma är en fe.
– Det är jättebra med bibliotek! Jag tvekade på att ta med en bok för den tar plats, så när det fanns bibliotek blev jag jätteglad, säger Matilda Lindgren.

Biblioteket är meröppet, det vill säga att det är öppet hela tiden. Många lånar böcker som de läser högt i tälten på kvällarna. Eller så kan man läsa tills man somnar, efter en hel dag med gemenskap och aktiviteter kan det vara skönt att få vara för sig själv en stund.
När lägret är slut får barnen köpa med sig böckerna hem. Pengarna går till att bygga en skola för barn i Tchad.

 

 

Om lägret

Lägerbiblioteket bygger på ideellt engagemang men har fått stöd från Barnens bibliotek och Kultur i Väst i form av recensionsböcker från olika förlag, iordningställande och bemanning.
289 böcker lånades ut på fyra dagar
172 gick tipspromenad
400 boktips från lägerdeltagarna

Här är de bästa böckerna enligt barnen på On Fire

Arrangör av lägret

Equmeniakyrkan bildades 2011 när Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan gick  samman. Equmenia är barn och ungdomsorganisationen inom Equmeniakyrkan. Scoutlägret On fire arrangeras av Equmenia men är öppet för alla scouter, oavsett inriktning.

Author Description

Elisabeth Ekström

Elisabeth Ekström, Journalist
elisabeth.ekstrom@noll27.se
0703-49 21 54

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet