Hon yogar med berättelser

Hon yogar med berättelser

Yogaläraren Maëva Begon sitter på en grön matta och samlar barn och föräldrar i en ring. Med ett lätt pling i klockan startar sagoyogan på Torslanda bibliotek.

Maëva Begon börjar med enkla rörelser. Vi sträcker upp armarna i luften och formar händerna till en krona och sätter den på huvudet. Sedan kollar vi att vi andas med magen, blåser upp den till en ballong. Sedan böjer vi oss framåt och känner på våra fötter.

– Det är viktigt att hälsa på fötterna varje dag, säger Maëva Begon och viftar på tårna.

Barnen viftar tillbaka och Maëva Begon börjar läsa. Hon har med sig bilderboken Jag önskar att jag hade… av Gioanna Zoboli med illustrationer av Simona Mulazzani och utgår ifrån djuren och deras egenskaper i boken. Lemur, flamingo, hare, tiger, hund, hjort…

Den som har yogat förut känner igen rörelserna som Maëva Begon visar oss. Rumpan i taket och svansviftning, sedan lyfter vi på ett ben i taget och kissar som hundar. Barnen fnissar men hänger på.

Maëva Begon har med sig en tygelefant som hon visar i ringen.

– Jag brukar säga att elefanten har känsliga öron, man får inte skrika och springa, då kan den bli rädd, säger hon.

Barnyoga

Maëva Begon flyttade från Frankrike till Sverige för att studera, men blev kvar när kärleken slog till. Yogan hade hon med sig och när hon rullade ut yogamattan hemma ville döttrarna också vara med. Då började hon fundera på hur yoga för barn kunde gå till. Hon utbildade sig till barnyogaledare och leder nu flera klasser och utvecklar sagoygan som hon leder på flera bibliotek i och runt Göteborg.
Efter en halvtimme börjar de yngsta att vandra iväg, medan de något äldre är helt uppslukade av stunden och stannar kvar.

Alexandra Tuvenvik har tagit med sig barnen Linnéa och Saga till yogan. Minstingen Engla sover i vagnen bredvid.

– Det var ganska magiskt när hon plingade, tycker storasyster Linnéa.

När sagoyogan avslutas är det bara Linnéa som är kvar på den röda mattan. Hon får lägga sig ner och Maëva Begon frågar om hon får lägga lite magisk olja i pannan på Linnéa som slappnar av medan solen skiner in i biblioteket som snart öppnar för dagen.

Author Description

Elisabeth Ekström

Elisabeth Ekström, Journalist
elisabeth.ekstrom@noll27.se
0703-49 21 54

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet