Världslitteraturhuset i Göteborg

Världslitteraturhuset i Göteborg

Snart slår nya Världslitteraturhuset i stadsdelen Gamlestan upp sina portar. Då får göteborgarna ett nytt hus på 1 280 kvadratmeter fyllt av litteratur och kreativt skapande där historien kommer att hållas levande.

– Det känns otroligt roligt, jag känner mig väldigt stolt över vårt nya hus. Samtidigt är det svårt att börja från början, en ny verksamhet i ett helt nytt hus. Det är mycket att bygga upp, och frågor som hur vi får hit posten och hur sophämtningen går till, men vi har löst det mesta, berättar Kerstin Årre, projektledare för Världslitteraturhuset och tidigare bibliotekschef.

Mångspråkig profil

Som namnet antyder kommer Världslitteraturhuset ha en mångspråkig profil med både media och programverksamhet på alla språk det finns behov av. En annan tydlig profil kommer kreativitet och eget skapande att vara, och föreningar ska kunna hyra in sig för att arrangera skrivarkurser och uppläsningar. Här kommer också att finnas en hörsal som kan ta emot åttio sittande gäster, samt en liten caféscen.

– Vi hoppas att vi ska bli ett andra hem för exilförfattare och författare från andra länder som inte har något förlag i ryggen, att vi skapar en mötesplats för de här författarna där de kan träffa varandra.

Invigning

Huset ligger precis i skärningspunkten mellan en rad olika spårvagnslinjer och pendeltågstationer, alldeles intill Säveån och ett stenkast från de gamla fabriksbyggnaderna SKF. Världslitteraturhuset är det brunrostiga femvåningshuset bredvid stadsdelens nya skyskrapa. I huset finns ännu så länge Pressbyrån och snabbmatsstället Subway, och stiftelsen Berättarministeriet har flyttat in på fjärde våningen.

Den 1 december är det dags för en storslagen invigning av Världslitteraturhuset. Då blir det visning av huset och poesi med Jila Mossaed och Göteborgs Poetry Slam. Dessutom gästar författaren och poeten Johannes Anyuru.
Världslitteraturhuset är byggt på historisk mark. Här låg det som var Göteborgs föregångare – Nya Lödöse, och utanför Världslitteraturhuset  syns spår där gatstenar och streck i marken markerar senmedeltida tomtgränser och vägar.

– Historien kommer att vara en av husets identiteter och något vi kommer att ta fasta på. Och det kommer att märkas, inte minst under invigningen genom dans och musik av dansgruppen Gratiosa och musikgruppen Fiorella, säger Kerstin Årre.

Ny stadsdel

Stadsdelen Gamlestan förväntas bli Göteborgs nya hjärta. Varje dag kliver 15 000 personer på eller av en spårvagn på någon av de sex spårvagnslinjer som passerar här och man räknar med att 3 000 personer om dagen kommer att besöka biblioteket. I början kanske de flesta bara lämnar tillbaka böcker som de har lånat på sitt hemmabibliotek, tror Kerstin Årre. Men målsättningen är självklart högre än så.

– Vi vill bli världens bästa besöksbibliotek, världens bästa barnbibliotek … ja, världens bästa bibliotek helt enkelt.

FAKTA

Här kan du läsa mer om invigningen av Världslitteraturhuset i Göteborg: goteborg.se

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet