Bibblan + Bubblan = sant

Bibblan + Bubblan = sant

Mer personal, längre öppettider och caféverksamhet. Det var några av de positiva effekter man hoppades på för biblioteket i Vårgårda, när fritidsgården flyttade in i lokalerna. Nu, ett halvår senare, har många av förhoppningarna blivit verklighet.

Ungdomarna dyker snart upp här och på dagarna sitter elever i biblioteket eftersom gymnasiet ligger precis intill. Det är full verksamhet här hela tiden, säger Hampus Haga, kultur- och fritidschef i Vårgårda kommun.Tidigare i höstas skrev noll27 om kommunens bibliotek och deras lösning på problem de hade med stök och bråk. Man lät helt enkelt fritidsgården flytta in på biblioteket och så hade man plötsligt två verksamheter i samma hus: Bibblan och Bubblan.

Mötesplats för både ung och gammal

När noll27 nu återvänder är det sen eftermiddag, det är fredag och halloween. Inne på biblioteket sitter några ungdomar och pratar, en och annan vuxen besökare är också här. En trappa upp i lunchrummet sitter fritidsledaren Vedran Suskic och blir sminkad av bibliotekarien Maria de Maré. Han målas svart och vit i ansiktet, ser ut som ett spöke. I kväll anordnar fritidsledarna halloweenfest på Bubblan, det är så fritidsgården heter.

– Vi ska titta på film, vi har förberett med några aktiviteter, typ rollspel och så kommer vi att bjuda på grönt potatismos och korv i tunnbröd, chips och snacks. Och så ska vi ha maskeradtävling, berättar fritidsledaren Marie Sahlin.

En trappa ner, i det som förut var bibliotekets tidningsrum, finns själva fritidsgården Bubblans hjärta. Ett stort rum med ett pingisbord, soffa, bord och fåtöljer, men vars besökare även har tillgång till hela biblioteket. Bubblan startar sin verksamhet klockan 17.00 varje dag. Då öppnar även caféet, som blivit en samlingspunkt för ungdomarna. Men även andra hittar hit.

– Många äldre stannar kvar på eftermiddagen och slår sig ner i soffan och pratar med både oss och ungdomarna. Vi har också sett att flera äldre människor kommer hit på kvällen och tar en kopp kaffe, säger Marie Sahlin.

Hampus Haga nickar. Att skapa en mötesplats för alla slags människor, där unga och äldre möttes, var en av visionerna man hade när fritidsgården flyttade in.

– Genom att skapa gemensamma mötesplatser skapar man också trygghet, man lär känna varandra helt enkelt och får ökad förståelse för varandras liv, säger han.

Relationer och respekt

Just den ökade respekten är något som återkommer under vårt samtal. Tidigare kunde man lätt hamna i låsta positioner. Stökiga och högljudda ungdomar och bibliotekarier som blev ordningsmän och vakter, som körde ut och avvisade.

– Det är dessutom inte lätt att köra ut någon, hur gör man det, om man är en liten bibliotekstant. Vi hade inga verktyg att hantera ungdomarna eller situationen alls, berättar bibliotekarien Karin Brunnegård.

Nu behöver hon inte köra ut någon längre. Blir ungdomarna för högljudda inne i biblioteket går hon bara fram och ber att de dämpar sig eller går in i Bubblan. Som bibliotekarie har hon fått möjlighet att skapa relationer till ungdomarna. Det är inget hon varit van vid i sin yrkesroll tidigare. Det har blivit mycket lättare, nu när hon inte längre behöver vara en tjatig bibliotekarie. Fritidsledarna är också ofta inne i biblioteket, stämmer av, frågar om de kan hjälpa till med något. Deras sätt att arbeta med ungdomarna skiljer sig så klart från hur man är van vid att arbeta som bibliotekarie, menar Karin Brunnegård.

– Fritidsledarna är väldigt bra på att ta ungdomarna, de är konsekventa och mer hårda, om man kan säga så. De unga vet var de har fritidsledarna och vet vad som gäller. Tillsammans har vi skapat en helt ny yrkesgrupp, känns det som. Bibliotekschefen Robert Hagström minns hur glad Karin var en dag på jobbet.

– Hon kom till mig och log med hela ansiktet. ”De hälsar på mig”, sa hon. Karin är ju också skolbibliotekarie och det var så tydligt att hon hade blivit en person för ungdomarna. Någon de såg och bekräftade. Och respekterade.

– Jag kan gå in i fiket och slå mig ner vid ett bord och bara prata och skoja. Det är väldigt stor skillnad mot tidigare, säger Karin Brunnegård.

Läxhjälp och häng

Nu när det har blivit lugnare i huset har det även blivit en plats där ungdomarna gärna hänger efter skolan för att göra läxan. Då kan de få hjälp av både fritidsledarna och bibliotekarierna.

Hasam Fetahi går i nian och brukade vara på fritidsgården oftare förr, när skolan tog mindre tid än den gör nu, men han kommer gärna hit emellanåt för att få hjälp. Fritidsledaren Vedran Suskic säger att han inte ser två olika verksamheter längre. Han tänker att Bibblan och Bubblan hänger ihop.

– Vi är bra på olika saker, dessutom har vi ett helt bibliotek här med personal som kan hjälpa till att hitta böcker med olika slags lösningar. Och ungdomarna som störde på biblioteket har också funnit sig tillrätta i det nya. Nu kan de få hjälp och stöd av både fritidsledare och bibliotekarier. Det kunde de inte få på samma sätt förut, tycker 14-åriga Philippa Tapper, en av ungdomarna som tycker om att besöka fritidsgården.

– Om jag blev utkörd av en av bibliotekarierna, så trodde jag att hon hatade mig efteråt. Då var det inte så lätt att fråga om hjälp att hitta en bok, men nu är det annorlunda. Karin är jättesnäll.

Ungdomarna får styra

En viktig aspekt av att relationerna stärkts mellan personal och ungdomar, är att de unga känner förtroende och kommer med förslag på saker de vill hitta på. Ett av förslagen som kom var att ungdomarna ville sova över på biblioteket. Det nappade personalen på med en gång och så genomförde de det. Det var en mycket uppskattad övernattning.

– Det var så himla roligt att vår personal gick igång på förslaget, att man kan komma med halvgalna idéer och att de går att genomföra, säger Hampus Haga.

Det finns fortfarande utmaningar med sammanslagningen, som de jobbar vidare med. En är väldigt praktisk och handlar om planering.

– Vi arbetar olika tider. Bibliotekspersonalen är här under dagtid och fritidsledarna arbetar sent, så vi har svårt med att planera en gemensam verksamhet och det är ju en av de saker vi verkligen vill arbeta med för att få till den där mötesplatsen där alla är välkomna. Vi får helt enkelt hitta en lösning för det, säger Karin Brunnegård.

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet