Kåseri – Om jag hade ett bibliotek

Kåseri – Om jag hade ett  bibliotek

Christina Wahldén är författare och journalist. Hennes bok Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Boken belönades med priset Spårhunden för bästa barn- och ungdomsbok 2018.

Om jag hade ett bibliotek skulle det arbeta någon i det biblioteket. En utbildad bibliotekarie. Alla dagar. Jag har besökt så många skolbibliotek där den som är ansvarig är en mattelärare med ryggproblem eller en utbränd slöjdlärare som någon dag i veckan trycker in återlämnade böcker i hyllorna.

Det där är väl känt i bibliotekarie- och barnboksförfattarkretsar. Men det är ett demokratiskt problem att det fortfarande kan vara så.

När jag var liten tog min mamma mig till bibblan varje vecka. Jag var väldigt blyg och hade inga syskon. Min mamma var storläsare, av det mer besinningslösa slaget. Hon kunde låna Seneca och Grottbjörnens folk på samma gång.

Det där biblioteket i Barkarby utanför Stockholm där vi bodde var inte särskilt kul. Det var en barnavdelning och en vuxenavdelning, punkt slut. Inga läsarcirklar, inga föredrag, inga temaskyltningar. Ändå gjordes jag till bokälskare där, i början och mitten av 70-talet. Böckerna blev mina vänner.

Om jag hade ett bibliotek skulle det vara öppet sju dagar i veckan. Det skulle hända mycket där. För bebisar, förskolebarn, skolor, vuxna, nyanlända och pensionärer. Bibliotekarierna skulle vara navet. Entusiastiska, bubblande över något nytt och bra som de just läst.

Om jag hade ett bibliotek skulle det vara ett fönster mot världen. Jag vet att en del av mina böcker, särskilt de som handlar om hedersrelaterat våld, inte alltid lånas hem. På skolor kanske eleven lånar boken men har den i skåpet. Men jag vet också att en del elever går till bibblan, läser boken på rasten utan att låna den. Sedan ställer tillbaka den i hyllan. Ingen ska kunna se att hen har lånat den. Nästa rast kan läsningen fortsätta. I de fallen är biblioteket en underbar subversiv plats där alla kan få vara de som de verkligen är.

Om jag hade ett bibliotek vore det en förlängning av ett vardagsrum. För de som inte har böcker hemma, för de vars föräldrar inte kan läsa på sitt första språk ens. Här vill jag att alla ska känna att böckerna är för dem, för dig. Det kostar ingenting, det är fantastiskt och demokratiskt.

Om jag hade ett bibliotek skulle det vara ungefär som biblioteket på Hogwarths. Högt i tak, oändligt, bokhyllorna försvinner uppåt, bortåt, man ser inget slut på dem. Så som Hermione ska vi alla stega runt där inne och hitta fantastiska saker vi inte visste fanns.

Om jag hade ett bibliotek skulle det inte behöva hålla på med samhällsinformation. Det är en viktig funktion, men inte bibliotekets uppgift. Inte kopiera och förklara myndighetsbeslut eller hjälpa till med olika kontakter. Inte också ansvara för konsthallen i samma hus, ”för ni sitter ju ändå i receptionen”.

Om jag hade ett bibliotek skulle det ha olika hörnor och platser. Jag tänker på skolbibblan som tillfälligt möblerat om och lagt ut mattor och kuddar direkt på golvet i en myshörna utan att tänka på det. Plötsligt satt och låg alla afghanska ensamkommande där och kände sig väldigt mycket hemma, då golvet är den naturliga sittplatsen där. Den tillfälliga myshörnan blev permanent.

Min kommande bok Tack för allt, som är fortsättning på Falafelflickorna där biblioteket är en avgörande plats, är dedicerad som följer:

Det här är en bok till alla smarta, kloka och roliga bibliotekarier. Till alla som kämpar för att unga människor ska få leva sina egna liv. Till alla som lyssnar på svårigheter utan att värdera, utan att sätta betyg. Till alla som ständigt tipsar om böcker till tröst, läkning och sällskap.

Tro på er själva! Ni är så otroligt viktiga!

Text: Christina Wahldén

Foto: Thron Ullberg

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet