Utblick -Hamburg

Utblick -Hamburg

Tyskland uppfattas av många som ett modernt föregångsland, men hur är det egentligen med biblioteksverksamheten? Noll27 reste till Hamburg och besökte bland annat stadens största folkbibliotek, ett trendigt ungdomsbibliotek och stadens litteraturhus.

Zentralbibliothek – Bücherhallen Hamburg

Bücherhallen Hamburg är samlingsnamnet för Hamburgs 32 kommunala bibliotek och två bokbussar. Störst är Zentralbibliothek, centralbiblioteket, som med sitt centrala läge har närmare 4 000 besökare per dag.

Bara fem minuters promenad från Hamburgs centralstation tornar stadens gamla postkontor upp sig. Den monumentala röda tegelbyggnaden är sedan 2004 hem för Zentralbibliothek Hamburg och på den stora öppna platsen framför bibliotekets entré välkomnas besökaren av två fem meter höga bronsskulpturer i skepnad av en man och en kvinna skulpterade av den tyske bildhuggaren Stephan Balkenhol. En konstnär som ofta har människan som utgångspunkt och där skulpturen Man och kvinna är en passande symbol framför Zentralbibliothek – Bücherhallen Hamburg.

– Vi är den största kulturinstitutionen med flest besökare i Hamburg och vi är väldigt stolta över att vi är så attraktiva för stadens invånare, säger Heidi Best, chef för publik verksamhet Bücherhallen Hamburg.

Modernt bibliotek

Zentralbibliothek Hamburg är ett modernt bibliotek där spåren av ett postkontor från början av 1900-talet finns kvar i form av stora öppna ytor och tjocka pelare i smidesjärn vilka ger lokalen atmosfär och en egen identitet. Det är högt i tak och en bred trappa binder ihop bibliotekets tre våningar. Entréplanet domineras av en utställningsyta och ett café som ramas in av hängande tyglampor med varm belysning.

– Caféet är bibliotekets hjärta, men vi kommer att bygga om hela entréplanet nästa år för att våra besökare lättare ska hitta till våra böcker, säger Heidi Best och avslöjar att de tagit hjälp av den holländska arkitekten Aat Vos som tidigare bland annat designat Biblo Töyen i Oslo.

Precis som på många bibliotek runt om i världen minskar antal utlån av fysiska media på Zentralbibliothek Hamburg, och precis som på andra ställen handlar bibliotekets diskussion om vad biblioteket ska vara för plats.

– Det finns inte så stor efterfrågan på fysisk media längre och våra samlingar blir allt mindre. Människor tillbringar ändå mycket tid här på biblioteket och vi måste koncentrera oss på att hitta fler aktiviteter och göra oss mer attraktiva för läsande människor, säger Heidi Best.

Bibliotekskort

I den stora entréhallen finns också den moderna automatiska återlämningsanläggningen med flera stationer och bibliotekets besökare har tillgång till gratis wifi, ett stort antal datorer och ett omfattande utbud av digitala media. Men trots att biblioteken i Hamburg är välförsedda och välbesökta är det inte helt gratis att använda bibliotekets tjänster. För att låna en bok eller en dator, få tillgång evenemang på biblioteket eller till det digitala utbudet, måste du ha ett bibliotekskort. I jämförelse med andra tyska städer är det, enligt Heidi Best, dessutom dyrt på biblioteken i Hamburg. En vuxen betalar 45 euro om året, barn upp till åtta år betalar fem euro om året, och barn upp till 17 år åtta euro om året. Studenter har rabatterat pris och för personer med begränsade ekonomiska möjligheter krävs ett skriftligt intyg för rabatterad eller slopad avgift.

– Medlemsavgifterna är en stor inkomstkälla för biblioteket. De är också en ständig källa till diskussion, säger Heidi Best.

Volontärer

En viktig del av det tyska bibliotekssystemet är volontärerna och drygt 500 volontärer arbetar för Bücherhallen Hamburg, ungefär lika många som antal heltidsanställda biblioteksarbetare. Förutom en detaljerad grundutbildning erbjuds volontären regelbunden gratis utbildning och är välkommen att delta i personalfester och liknande.

– De är en del av biblioteksfamiljen, de får ett gratis bibliotekskort, men ingen ekonomisk ersättning, säger Heidi Best.

Volontärerna har framförallt två uppgifter; att delta i språkkurserna Dialog på tyska, som kan jämföras med de svenska språkcaféerna, eller fungera som mediebudbärare där de gör hembesök till personer som inte kan ta sig till biblioteket på egen hand.

– Vi hade inte kunnat erbjuda den här servicen utan våra volontärer, konstaterar Heidi Best och berättar att bara på Centralbiblioteket är det cirka 50 språkkurser varje vecka, och att även vårdinrättningar och institutioner kan få besök av en volontär som kommer med böcker och talböcker och som på begäran också har högläsningsstunder.

FAKTA

Bücherhallen Hamburg har totalt mer än 1,7 miljoner medier på mer än 30 språk;
1,2 miljoner boktitlar inklusive barn- och ungdomslitteratur, mer än 180 000 cd-skivor, 64 000 tidningar och tidskrifter och 20 000 spel. eBücherhalle erbjuder 90 000 e-media i form av e-böcker, e-learning, e-tidningar, film och musik.

Bücherhallen Hamburg finansieras av Hamburgs stad.

Källa: buechehallen.de

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet