Kungsbacka – Årets mobila bibliotek 2018

Kungsbacka – Årets mobila bibliotek 2018

Kungsbacka mobila bibliotek har utsetts till Årets mobila bibliotek 2018 av Svensk biblioteksförening. Vid en ceremoni på Kulturhuset Fyren den 1 februari fick vinnaren motta ett diplom och överta vandringspriset – en trämodell av den första svenska bokbussen.

Det är andra gången Kungsbacka tar hem utmärkelsen Årets mobila bibliotek och i år lyfter juryn fram verksamhetens ”genomtänkta lösningar, långsiktiga och tydliga prioriteringar samt hög[a] ambitionsnivå”.  Susan Pour, bibliotekschef i Kungsbacka ser utmärkelsen som en bekräftelse på att arbetet man har drivit för att utveckla och förfina verksamheten har varit framgångsrik.

–  Under flera år har vi jobbat på att vända perspektivet och har numera ett tydligt utifrånperspektiv. Vi är snabba på att ställa om och anpassa oss efter det som efterfrågas, så det här är verkligen roligt och ett kvitto på att vår förändringsresa varit lyckosam, säger hon.

Biogas

Flaggskeppet i den mobila verksamheten är den biogasdrivna biblioteksbussen, som även har solceller på taket, och som tar emot över 30 000 besökare per år.

– Den är vi stolta över. Vi köpte in den ifjol och det är Europas första biogasdrivna biblioteksbuss. Vi gick verkligen i bräschen miljömässigt när vi köpte in den, berättar Susan Pour.

Men verksamheten består av fler fordon än den här bussen.

– Förutom biblioteksbussen har vi även en mindre och smidigare biblioteksbil som besöker äldreboenden, förskolor och gruppboenden. Att bilen kan stanna precis utanför dörren ger människor som annars har svårt att ta sig ut en chans att själva få besöka biblioteket, säger Susan Pour.

Syftet med verksamheten är att den ska komplettera kommunens övriga bibliotek genom att besöka kommundelar som har långt till ett fast bibliotek. Har man svårt att ta sig till något av de här fordonen eller har svårt att lämna sitt hem överhuvudtaget, erbjuder mobila biblioteket flera alternativ. Man kan till exempel få Boklådor levererade direkt till dörren och talböcker kan skickas via posten till den som vill och behöver.

– Vi anpassar helt enkelt verksamheten utifrån kundernas behov. Alla som bor i Kungsbacka har rätt att få tillgång till bibliotekets tjänster, säger Susan Pour.

Samarbete

Juryn uppmärksammar också det nära samarbete som Kungsbackas mobila bibliotek har med andra aktörer. Ett exempel är att bussen används som ambulerande röstlokal. Samarbetet med kommun och myndigheter har också gjort att familjestödjare, energirådgivare, klimatrådgivare, konsumentrådgivare och poliser har åkt med på biblioteksbussens turer för att informera om sin verksamhet.

– Genom det här täta samarbetet med andra aktörer sprider vi kunskap och nå ut med samhällsinformation till medborgare som annars är svåra att nå,säger Susan Pour.

 

FAKTA
Utmärkelsen Årets mobila bibliotek instiftades 1998 i samband med att bokbussverksamheten i Sverige fyllde 50 år och delas ut av Svensk biblioteksförening. När utmärkelsen instiftades gick den under namnet Årets Bokbuss. 2017 ändrades namnet och i stället utser man numera Årets mobila bibliotek eftersom den mobila verksamheten ofta ägnar sig åt fler mobila tjänster utöver de som involverar själva fordonen.

Foto: Kungsbacka kommun

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet