Berättarbaren öppnar för andra slags berättelser

Berättarbaren öppnar för andra slags berättelser

På biblioteket i Kungsbacka har man startat ett unikt projekt, Ordet är ditt. Här samsas berättarworkshops, biblioterapi, podcast och Berättarbaren, en plats dit man kan gå för att lyssna på andra.

Det är en vanlig onsdagskväll i slutet av februari. Ett trettiotal gäster har samlats på restaurangen Café Trubaduren, som ligger inne på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka. De har satt sig framför den lilla scenen, en del har köpt något att äta och dricka. Temat för kvällens Berättarbar är passion, upptäckter och resor. Kvällen kommer att ta oss med på berättelser från öar runt om i världen och historien om den uppstoppade elefanten på Naturhistoriska museet i Göteborg. De som ska berätta om sina resor och passioner är journalisten och kulturskribenten Mattias Hagberg och Anders Källgård, läkare och öfantast.

Berättande som läsfrämjande

Projektet Ordet är ditt startade i höstas med stöd från Kulturrådet, vilket har gjort att litteraturvetaren Christina Kall kunnat bli projektanställd som projektledare. Det var hon och bibliotekschefen i Kungsbacka, Susan Pour, som pratade och kom på att de bar på samma vision: Att öppna upp biblioteket för flera besökare och erbjuda nya sätt att närma sig litteraturen och berättelsen.

– Berättarbaren är en mötesplats kring berättande. Det finns en vits med att den heter just Berättarbaren. Det finns berättarcaféer, men vi ville ha en annan stämning. Vi ville att det skulle vara som på en vernissage med en mer uppsluppen stämning. Vi håller till i husets restaurang där folk kan äta och beställa vad de önskar att dricka medan de samtidigt berättar och lyssnar till andras berättelser. Så vitt jag vet är vi ensamma i landet om det och det här breda konceptet, berättar Christina Kall.

En tydlig målsättning är att nå de människor som kanske inte läser så mycket, av en eller annan anledning.

– Vi vill att berättelsen, böckerna, ska tillhöra alla och vara tillgängliga. Genom att lyfta det muntliga berättandet hoppas vi hitta nya sätt att närma sig litteraturen och läsningen. Det är ett sätt att arbeta med läsfrämjande och att ge medborgarna tillgång till sina demokratiska verktyg, menar Susan Pour.

Att lyssna är en del av berättandet

Under hösten har de arrangerat flera berättarbarer, berättarworkshops och producerat podden Ordet är ditt. Projektledaren har även arrangerat workshops i berättande. Dit kan vem som helst anmäla sig för att få prova på, bli peppade och coachade i berättande.

– Vi vill stötta människor att våga ta plats och berätta inför andra. Men en minst lika viktig del i berättande är lyssnandet. Att lyssna är hälften av upplevelsen, därför är det viktigt att också få öva sig i att lyssna, berättar Christina Kall.

Prat – utan powerpoints och rekvisita

Till varje Berättarbar bjuder man in två gäster, berättarna. De pratar utifrån givna teman. I vår är de exempelvis mord och mysterier, passion, upptäckter och resor samt tolkningar. De allra flesta gästerna är vana föreläsare, men det är stor skillnad på att föreläsa och att berätta, vilket Christina Kall är väldigt noga med att poängtera när hon bokar gästerna.

– Det får absolut inte bli en föreläsning eller en dramatisering. Man får inte ha med sig rekvisita upp på scenen heller. En del blir litet stressade av tanken på att prata inför en publik utan att ha något att hålla sig till. De kan fråga: Får jag inte ens visa en powerpoint? Både Christina Kall och Susan Pour är överens om vad som är skillnaden mellan en föreläsning och berättelse.

– Det är närvaron. När du berättar kan du inte gömma dig bakom någonting. Det blir autentiskt på ett sätt som man inte uppnår vid en föreläsning och det väcker lust och känslor hos gästerna, menar Susan Pour.

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet