Internationell litteraturfestival

Internationell litteraturfestival

Umeå internationella litteraturfestival påstår sig vara Sveriges största litteraturfestival med 22 000 seminariebesökare och över 150 inbjudna medverkande under tre dagar. I veckan är det dags för 2019 års upplaga av Littfest Umeå, och noll27 träffade Patrik Tornéus, en av arrangörerna, när han några dagar tidigare är på väg till Umeå.

Varför arrangera en litteraturfestival i Umeå?
Vi startade 2007 som en liten gräsrotsfestival för att vi var så många som hela tiden åkte någon annanstans för att jobba med litteratur. Kanske var den också en reaktion på alla stora bokmässor eftersom de ofta är en mötesplats för inte bara litteraturen. Littfest är en mötesplats för litteraturen.

Är Littfest i Umeå en reaktion på de mer kommersiella mässorna menar du?
Man ska inte överdriva känslan av att göra något som en reaktion mot något, och vi upplever inte någon konkurrenssituation med andra bokmässor. Vi finns på så helt olika ställen under helt olika perioder och sysslar delvis med helt olika saker. Det är bara kul med flera.
Och vi säljer också böcker och brukar ha representanter från både stora och små förlag på plats. Men vi säljer inte lika mycket sockervadd och hötorgskonst. Kärnan i vår verksamhet är litteraturen och mötena mellan författare och åhörare.

Vad utmärker Littfest Umeå?
Vi försöker i hög grad kurera våra samtal och har en ganska stark bild om vad vi vill de ska handla om. Vi försöker sätta ihop spännande möten så att de inte bara handlar om marknadsföring av senaste boken, utan kanske mer om de frågor eller tema boken berör. Umeå är ju en ganska politisk stad så många seminarier handlar om saker som ligger Umeåborna nära.
Och så försöker vi i så stor utsträckning som möjligt hålla oss till lokala samtalsledare på seminarierna.

Vad är det bästa med Littfest Umeå?
Det är nog folkfesten. Att den här halvstora staden sjuder av litteratur och samtal. När folk strömmar till och man hör att de inte pratar om mellofinal eller om hur det går för Björklöven, utan om litteratur och om seminarier de varit på.
Och att Littfest blir centrerat och mer samlat eftersom staden och lokaler sätter yttre gränser.
Men till syvende och sist är det en litteraturfestival med en massa författare, och inom ramarna för det hoppas vi ändå att det är lite annorlunda.

FAKTA

Littfest Umeå är alltid under helgen vecka 11, torsdag – lördag.
Nyfiken på programmet: program-2019

Noll27 kommer att var på plats, följ oss på facebook

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet