Läsecirkel som skapar sammanhang

Läsecirkel som skapar sammanhang

Varje måndag träffas en liten grupp entusiaster på Lundby bibliotek i Göteborg. Då är det dags för läsecirkel i lätt svenska. Nu har läsecirkeln funnits i snart två år och har skapat ett stort värde för alla inblandade.

– Hamlet uppförde sig illa och därför säger han förlåt. Han är ledsen att han uppförde sig illa. Vet du vad det betyder att inte uppföra sig, Hassan, undrar bibliotekarie Viveka Hallberg.

Det är måndag eftermiddag och deltagarna i läsecirkeln har tagit plats runt bordet för en gemensam läsning av William Shakespeares Hamlet i en lättläst version. I dag är det sex deltagare som hittat hit. Gruppen är den andra sedan starten för snart två år sedan och deltagarna kommer från olika länder, från Syrien, Somalia, Mexiko, Afghanistan och Kina.

– Vi hade drivit språkcafé som en del av Vuxna i Lärande i tio år, men vi ville kunna ge vissa av de som besökte caféet litet mer. På språkcaféet är det drop-in och man pratar kring ett tema vid varje tillfälle. Vi lade märke till att det fanns en grupp deltagare som brukade komma regelbundet och att de behövde ett sätt att utveckla sitt språk ytterligare, så vi startade den här läsecirkeln, berättar Viveka Hallberg, som driver cirkeln tillsammans med kollegan Mats-Peter Skyldberg.

Samarbete med Göteborgs stadsteater

Under de här träffarna kommer man snabbt in på angelägna samtalsämnen när man pratar om böcker, men litteratur är inte det enda man diskuterar. Förutom att de träffas och läser en gång i veckan, har gruppen ett samarbete med Göteborgs stadsteater. Det innebär att de får möjlighet att besöka teatern och gå på förhandsföreställningar, alltså en repetition som ligger nära generalrepetitionen och premiären. Det här samarbetet är väldigt uppskattat.

– Föreställningarna öppnar verkligen upp för samtal och diskussioner i gruppen. Det är otroligt roligt. Ofta får vi även besök av stadsteaterns publikutvecklare och en av skådespelarna. Då får vi en annan, fördjupad ingång till det vi har sett, berättar bibliotekarien Mats-Peter Skyldberg.

Kollegan Viveka Hallberg instämmer och säger att besöken på teatern fyller många syften.

– Vi får en gemensam upplevelse utanför biblioteket, det betyder väldigt mycket. Många av våra deltagare har heller aldrig varit på stadsteatern tidigare, det är som osynliga galler, att dess miljöer inte är för alla. Nu är det roligt att se att de känner sig hemma där.

Läsecirkeln – en väg till integration

Böckerna de läser väljs utifrån vad som finns att få som lättläst. Ibland läser de böcker som hänger samman med föreställningen de ska se. Att läsa klassiker är tacksamt eftersom de flesta har erfarenhet av dem, oavsett varifrån man kommer.

– En av våra deltagare hade till exempel sett Henrik Ibsens Ett dockhem på en teater i Teheran. Vi lär oss alla genom de här samtalen. Vi som håller i cirkeln också, berättar Viveka Hallberg.

Fördelen med läsecirkeln är att alla får komma till tals. Under den timme de ses läser deltagaren en sida högt, därefter läser Viveka och Mats-Peter om samma text, så att alla får höra de rätta uttalen och man går igenom svåra ord. Ibland kan det vara klurigt att veta om de landar rätt i sina val av böcker eller om diskussionerna ger så mycket som arrangörerna hoppas. Å andra sidan får de mycket positiv feedback.

– Vår utmaning är att göra det mesta av de här träffarna, så att det blir värt för dem att komma hit. Vi hoppas givetvis att det är så och har fått höra av deltagare att de här träffarna är en väg till integration, berättar Viveka Hallberg.

En anspråkslös mötesplats

Förutom läsecirkeln och språkcaféet, arrangerar biblioteket även läxhjälp och mattestuga tre dagar i veckan. Både språkcaféet, läxhjälpen och mattestugan drivs i samarbete med frivilligorganisationer. Både Viveka Hallberg och Mats-Peter Skyldberg tycker att biblioteket är en bra plats för att erbjuda medborgarna den här servicen.

– Vi finns och är en anspråkslös plats. Folk gillar att gå till sitt bibliotek, det är gratis och man kan få hjälp med lite av varje. Många tycker också att det är skönt att sitta här och plugga eftersom det är lugnare här än hemma, säger Viveka Hallberg.
Mats-Peter Skyldberg säger att det är tydligt att behovet finns och att man fyller en viktig funktion.

– Ja, det gör vi absolut. Samtidigt ser vi att det inte skulle gå utan alla ideella krafter. Samhället borde verkligen vara tacksamt för den insats de gör.

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet