Unikt reality-rum

Unikt reality-rum

I början av februari invigde biblioteket i Vellinge sitt nya VR-labb där kombinationen greenscreen-teknik och VR, virtual reality, gör labbet unikt.
– Kombinationen gör att andra kan se på en TV-skärm när personen med VR-glasögon rör sig i den virtuella världen, säger Jonas Elofsson, bibliotekarie och initiativtagare.

11-åriga Ludwig rör sig långsamt runt i den gröna kuben där han med en kontroll i ena handen och en pensel i den andra målar sin egen tavla. Vi som står utanför följer fascinerade hur bilden växer fram på två skärmar på väggen.

– Visst är det läckert, säger Jonas Elofsson och berättar att biblioteket i Vellinge sedan länge arbetar med skapande aktiviteter och tycker det är spännande att nu kunna blanda teknik och eget skapande och berättande.

– VR är ett nytt medium som kan fyllas med allt möjligt innehåll. Det är lika mycket upplevelse, pedagogik, formgivning och konstnärligt skapande. Och det är magiskt när man ser att folk tittar på skärmen och kan hänga med och kommentera vad som händer.

Enkelt

Biblioteket i Vellinge är ett kombinerat folk- och skolbibliotek, och en av utgångspunkterna för VR-labbet var att hitta nya former för samarbete och göra verksamheten mer relevant.

– Egentligen handlar det lika mycket om rummet som om tekniken, förklarar Jonas Elofsson. Det ska vara enkelt att använda och kuben är alltid färdigriggad med ljus, bakgrund och kamera. Du behöver knappt någon hjälp för att sätta igång. Och eleverna har varit snabba att använda rummet till inspelning av presentationer och fotografering. Men det finns egentligen ingen given målgrupp. Under sportlovet skapade de mindre barnen en medeltidssaga och printade ut en bok, och framåt våren kommer kommunens seniorer bland annat kunna resa med hjälp av en variant av Google earth i VR.

– Då kan de resa jorden runt utan att lämna Vellinge, säger Jonas Elofsson.

Mixed reality

Nu är biblioteket inne i en fas där all personal ska utbildas för att kunna hantera tekniken till en viss grundnivå. Sedan handlar det om att så många som möjligt ska få prova och uppleva vad VR är för något och vilka möjligheter mediet erbjuder.

– Det finns en stor nyfikenhet och många vill prova, så vi hoppas kunna jobba mer kreativt och börja med att arrangera workshops i program där du kan 3D-modellera i VR. Och jag tror vi är det enda bibliotek i Sverige som erbjuder kombinationen med greenscreen-teknik och VR. En kombination som ger en extra dimension, konstaterar Jonas Elofsson.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet