KÅSERI – Om jag hade ett bibliotek

KÅSERI – Om jag hade ett bibliotek

Uje Brandelius är musiker, scenartist och barnboksförfattare. 2018 debuterade han med bilderbo- ken Hemma hos Harald Henriksson med illustrationer av Clara Dackenberg. Boken nominerades till Augustpriset 2018 i kategorin årets svenska barn och ungdomsbok och är en berättelse ur barnets perspektiv om klasskillnader, vänskap och politik. Här skriver han om ett kravlöst bibliotek för alla.

Att låna böcker på bibliotek har aldrig varit min grej. För det första är det tungt och besvärligt att släpa hem böckerna. Och när böckerna väl kommit hem så ligger dom mest i en hög på nattduksbordet och tynger samvetet medan man klämmer ett avsnitt till av Game of Thrones. Dessutom glömmer jag alltid bort att lämna tillbaks böckerna i tid och åker på dryga böter. Därför älskar jag bibliotek. Alltså själva byggnaden bibliotek. Ett ställe där man kan sitta och läsa utan att behöva välja ut vilka böcker man ska bära hem. Bibliotek är också det enda stället där du kan hänga tills dom stänger utan krav på att köpa ens en liten mazarin. Att paxa en biblioteksfåtölj och sen ge sig
ut på jakt bland bokhyllorna är spa för själen. Jag kommer tillbaks till min fåtölj med Tranströmers samlade dikter, alla Totteböckerna, en faktabok om eternithus och Birgit Nilssons memoarer. Läser lite i varje bok och ger mig sen ut påjakt efter fler. Bara för att jag kan. Allra mest älskar jag bibli- otekets tidskriftsavdelning. Lite som ett Internet av papper.Med den avgörande skillnaden att på tidskriftsavdelningenstöter jag på saker jag aldrig skulle komma på tanken attsöka efter. Entomologisk Tidskrift, Allt Om Flugfiske eller dansbandstidningen Får Jag Lov gör min värld lite större.Mina förebilder har alltid varit bibliotekspensionärerna. Tanterna och farbröderna (okej, mest farbröder) som med oceaner av fritid tuggar sig igenom lokaltidningarna från Alingsås Tidning till Örnsköldsviks Allehanda. Av alla tänkbara sätt att framsläpa sina dagar på jorden så verkar bibliotekspensionärens sätt vara ett av de mer angenäma.

Jag har ibland fått smaka lite av bibliotekspensionärens ljuva tillvaro. Under mina turnéer runt om i landet med min scenföreställning ”Spring, Uje, spring” så har jag ibland haft spellediga dagar i främmande städer. Dagar som givetvis tillbringats på det kommunala biblioteket. Det här sättet att använda biblioteket kräver dock att biblioteket är hängvänligt. Det måste till exempelfinnas gott om fåtöljer. Ettbibliotek utan fåtöljer är som en biograf utan biostolar. Helt värdelöst med andra ord. Tyvärr verkar många bibliotek leva kvar i föreställningen att ett bibliotek främst är en utlå-ningscentral för böcker. För få och för obekväma sittanordningar är fortfarande vanligt.

Den felaktiga idén om biblioteket som i första hand en tillhandahållare av litteratur till hemmen gör också att det är lättare för kulturfientliga politiker att lägga ner våra bibliotek med hänvisning till att det idag går lätt att få tag på billig digital kultur på annat håll. Om vi istället börjar se på bibliotekensom demokratins vardagsrum med en mer social funktion så får biblioteken en tydligare roll.

UJE BRANDELIUS

Foto: Stefan Tell

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet