Croissanter & litteratur har dragit igång igen!

Croissanter & litteratur har dragit igång igen!

Mats Malm och Paulina Helgeson från Litteraturbanken gästade höstens första Croissanter & litteratur. Tillgänglighet, digitaliseringen av det litterära kulturarvet och svenskarnas vurm för att lyssna på böcker, var några av samtalsämnena.            

– Tillgänglighet är ledordet i vårt arbete. Vi finns till för lärare, forskare, bibliotekarier, elever och andra intresserade, säger Mats Malm, Litteraturbankens föreståndare och numera även Svenska akademiens ständige sekreterare, när han inleder morgonens samtal.

Lanserar ny tjänst till Bokmässan

Litteraturbanken innehåller just nu 4079 verk, 2096 författare och 169 294 271 ord. Den mest lästa boken på sajten är för tillfället Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, vilket är något av en sensation, eftersom boken gått om Harry Martinsons Aniara som legat i topp i flera år, men som nu har blivit nedflyttad till andra plats.

På sajten finns material som riktar sig till både lärare och elever. Det hittar man under Litteraturbanken Skola, men här finns även en stor bank som innehåller drama och inbegriper dramatik för vuxna och för barn i vitt skilda genrer som komedier, tragedier, dramer, farser, skoldramer och sagospel. Lagom till Bokmässan kommer Litteraturbanken lansera sin senaste satsning – en sida för ljud och bild.

– Romantiken var en brytpunkt. Dessförinnan lyssnade man på litteraturen i och med att man hade högläsning. Det var först efter romantiken som läsningen blev individuell. Nu lyssnar vi återigen alltmer på litteraturen, berättar Mats Malm, som tycker att det är både positivt och negativt med att rösten både förstärker och färgar den skrivna berättelsen.

 

Nästa Croissanter & litteratur är den 31 oktober på Café Sirius i SF-Bokhandeln. Då pågår nämligen Göteborg seriefestival och rubriken är Vei – nordisk mytologi i serieformat. Gäster är Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson.

 

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet