Novell om klimat vann nationell skrivtävling

Novell om klimat vann nationell skrivtävling

16-åriga Fanny Skarin har utsetts till vinnare av Barnens biblioteks och Tidningen Julias stora skrivtävling för barn och unga. Fannys novell, Där snön inte längre faller, utspelar sig i en tid där temperaturen i Sverige aldrig blir lägre än sju grader.

Det var i höstas som Barnens bibliotek tillsammans med Tidningen Julia och nätverket Läslov vecka 44 arrangerade en nationell novelltävling för unga. Syftet var att främja skrivlust och uppmuntra unga att dela med sig av sina berättelser Temat för berättelsen skulle vara miljö och framtidsdrömmar.
– Jag är miljöaktivist så temat passade mig bra. Där snön inte längre faller belyser det faktum att det är vi unga som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna, säger Fanny.

I vinnarmotiveringen beskrivs novellen som ”En genomarbetad berättelse som fängslar läsaren till sista meningen”, och Fanny berättar att hon framförallt ville berätta om något som faktiskt hänt och att hon redan från början hade en bild av en nalle vid vägkanten. En detalj hon visste att hon ville ha med.
–  Detaljer som nallen och saker som hänt berör på ett annat sätt, och torkan och skogsbränderna i Sverige 2018 minns vi alla.

Till vardags går Fanny Skarin på The International High School i Göteborg. Det var också här som hon på onsdagen inför sina klasskamrater fick ta emot diplom och en vinstcheck på femtusen kronor
– Jag tänker läsa medicin längre fram så pengarna sätter jag in på ett konto för framtida behov, säger en glad pristagare.

FAKTA
På en hedrande 2a respektive 3e plats i tävlingen kom Lisen Kihlstedt 16 år från Helsingborg, och Elvira Wetterlund 15 år från Årsta. Samtliga bidrag finns publicerade i tidningen Julia och på Barnensbibliotek.se.

Tävlingsjuryn bestod av Katarina Dorbell från Barnens Bibliotek, Madeleine Gripsten från Tidningen Julia, Elisabet Reslegård från Läsrörelsen och nätverket Läslov vecka 44, samt författaren Ebba Hyltmark.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet