Marit Kapla får debutantpris

Marit Kapla får debutantpris

Marit Kapla fortsätter sitt segertåg med boken Osebol och får Borås Tidnings debutantpris för 2020.

Augustprisad och belönad med Guldpennan, kan nu Marit Kapla lägga till Sveriges största debutantpris – Borås Tidnings debutantpris, för sin bok Osebol.
Juryns nominering ”För ett rytmiskt avlyssnande där individer bildar ett värmländskt körverk, som visar att vi hör samman” gjorde boken Osebol till vinnare bland de fem nominerade debutböcker som i år alla var poesi.
– Vi ville helt enkelt uppmärksamma lyriken, säger juryns ordförande Lena Kvist, tillika Borås Tidnings kulturchef, som menar att det varit det bästa året för svenska debutanter någonsin.
– Det fanns många starka utmanare, men Osebol sticker ut och är unik.

Tackar biblioteken

I sitt tacktal hyllar Marit Kapla alla bibliotek i allmänhet, och biblioteksfilialen i Stölle i synnerhet, som hon säger fick henne att börja skriva. Ett särskilt stort tack riktade hon till de personer hon intervjuar i boken Osebol och tackar dem alla i tur och ordning med deras fullständiga namn.

FAKTA
Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 150 000 kronor.

Det är andra gången juryn delar ut priset till en debuterande författare som redan belönats med Augustpriset. Förra gången var år 2012 till Tomas Bannerhed för boken Korparna.

Övriga nominerade 2020 var Bella Batistini (pseudonym); Mata duvorna, Kalle Hedström Gustafsson; Mormorordning, hägringsöar, Judith Kiros; O, och Lina Rydén Reynols; Läs mina läppar.

Läs ett porträtt av Marit Kapla på noll27.se

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet