Digital variant av Sommarboken

Digital variant av Sommarboken

Coronavåren 2020 liknar inget annat. Plötsligt får många av oss ställa in planerade aktiviteter och tänka om. Västerås bibliotek är ett av alla bibliotek som fått göra just det – tänka om. Den 10 juni drar de igång det läsfrämjande projektet Sommarboken och i år sker nästan alla aktiviteter digitalt.

– I mars, innan riktlinjerna och restriktionerna var på plats, började vi inse att det eventuellt skulle bli svårt att genomföra Sommarboken som vi brukar. Det var svårt att fortsätta att planera som vanligt. När riktlinjerna sedan kom och det blev tydligt hur vi skulle förhålla oss fick vi ställa om allt, sopa ner all planering i papperskorgen. Det var jättetråkigt men tycker vi har fått ihop ett bra program, säger Tina Lina Karlsson Glöde, bibliotekarie på Västerås stadsbibliotek och en av de ansvariga för Sommarboken.

Digital sommarbingo och författarträffar

Under sommaren, fram till 21 augusti erbjuder biblioteket digitala författarmöten med Kerstin Lundberg Hahn.

– Den 10 juni publiceras den första videon med henne och sedan kommer ytterligare två tillfällen där hon sänder live och barnen kan ställa frågor i chatten. Förhoppningsvis har de hunnit läsa lite då så att de har frågor att ställa, hoppas Tina Lina Karlsson Glöde.

Förutom författarträffarna arrangerar biblioteket en fysisk bokjakt på alla biblioteken i Västerås. De har köpt in böcker, som blir en gåva till de barn som hittar böckerna, men de är väldigt noga med att informera om att de även finns att låna på biblioteket. Biblioteket arrangerar även en digital skattjakt som är kopplat till bokjakten, en digital  tipspromenad samt en skrivtävling.

– Utöver det har vi ett klassiskt sommarbingo med läsuppdrag och andra uppdrag kopplat till vanliga sommaraktiviteter. Tipspromenaden är både fysisk i Botaniska trädgården i Västerås, men vi har även en tipspromenad på sajten Kahoot, som är en digital gamingbaserad lärplattform där man kan vara med och delta, berättar hon.

Utmaningar att nå ut

I vanliga fall arbetar biblioteken i Västerås med kommunens fritidsklubbar som är för de lite äldre barnen och särskilt fokus har de haft på fritidsklubbar i socialt utsatta områden. När biblioteket fick ändra sina planer, var det bara en av fritidsklubbarna som nappade på erbjudandet till en exklusiv träff med Kerstin Lundberg Hahn.

– Jag tror att anledningen till att klubbarna inte nappat är att vi var ute i sista sekunden. Men klubben som deltar finns i ett socialt utsatt område, det är vi glada för, säger Tina Lina Karlsson Glöde.

Att Sommarboken till stor del flyttar in och blir digital, förändrar förutsättningarna en hel del eftersom det kommer att ställa krav på deras föräldrar och andra vuxna i barnens närhet.

– Alla har till exempel inte Facebook eller ens dator och internet. Vi försöker nå ut med information och har mejlat till skolor och fritidshemmen där vi hoppas att personalen pratar om Sommarboken. Vi har också gjort korta filmer och lagt ut i sociala medier riktade till de vuxna med förhoppningen att de ska hitta fram, säger Tina Lina Karlsson Glöde.

Digitalt lärande

Vårens omställning har inte enbart ställt till det. Som på många andra arbetsplatser har omställningen även varit positiv.

– Det har varit lärorikt att jobba så mycket med tekniken och undersöka hur man kan göra och vilka plattformar man kan använda. Vi har lärt oss att man inte behöver ha personer på plats för att göra något, även om det är roligt med fysiska möten. Men vi saknar självklart de fysiska mötena med barnen på sommaren, men det är som det är, menar  Tina Lina Karlsson Glöde.

– Det är lika för alla.

 

På bilden ser vi en sekvens ur filmen med författaren Kerstin Lundberg Hahn där hon håller i en ”kolvinge” efter boken med samma namn som hon skrev tillsammans med Maud Mangold. Foto: Tina Lina Karlsson Glöde, Västerås stadsbibliotek

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet