Ny mötesplats i Oslo

Ny mötesplats i Oslo

Nya huvudbiblioteket i Oslo står redo att ta emot besökarna. En världspandemi kom i vägen och invigningen fick vänta. Men när det väl öppnar är det ett långt ifrån traditionellt bibliotek som hälsar välkommen.

– Det är en arkitektoniskt väldigt vacker byggnad, men det viktiga är att det är ett biblioteksrum för människor. Ett stort kollektivt, offentligt rum för folk att mötas i, säger Knut Skansen, bibliotekschef för Deichman i Oslo.

Oslos nya huvudbibliotek är en av tre stora imponerande kulturbyggnader i stadsdelen Bjørvika. Granne med Operan och det nya Munchmuseet utgör de tre navet i Bjørvikas förnyelseprocess vid fjorden Akerselvas mynning. Ett centralt läge nära både tunnelbana och centralstation.

Det nya biblioteket är också det tredje större, arkitektoniska bibliotek i Norden som de senaste åren förvekligats. Först ut var Dokk1 i Aarhus, därefter Ode i Helsingfors, och nu alltså Deichman Bjørvika i Oslo.

– Det har varit en lång och svår process här i Norge, och vi har samarbetat nära våra kollegor i både Danmark och Finland. Särskilt med våra kollegor på Dokk1, som kanske inte hade riktigt samma tankar som vi, men som genom processen hjälpt oss gå grundligt tillväga och lösa uppdraget, säger Knut Skansen.

Deichman Björvika är ett stort hus i sex våningar där 10 000 kvadratmeter är publika med bland annat 1 200 sittplatser, scener, biograf, mötesrum, verkstäder för stora och små, digital teknik och litteratur. Men de 450 000 böckerna är medvetet placerade så att de inte ska ta plats för människorna.

– Vi har jobbat för att hitta ett sätt så det inte blir ett stort boklager. Detta är ett bibliotek som i första hand är ett rum för människor och för möten mellan dem. Ett hus för aktiviteter, samtal, dialog och debatt, säger Knut Skansen och menar att det handlar om att utveckla Bjørvika till ett ställe där folk kan arbeta, mötas och producera saker både som deltagare och som mottagare.

Teknisk bedrift

Huset har tre huvudingångar och hela entréplan är en stor öppen yta med plats att samla 550 personer. Från entréplan kan man se upp genom alla våningsplan där tre stora takfönster släpper in ljus och låter besökarna få en glimt av himlen. De tre ljusbrunnarna knyter ihop biblioteket och genom vilka man också kan se det unika rörliga tak som ger huset dess identitet.

En karaktäristisk del av huset, som redan fått mycket uppmärksamhet, är ett fribärande tak som svävar 20 meter över marken. Det har kallats för en teknisk bedrift och har fått namnet Kringsjå som också är namnet på en tunnelbanestation i Oslo.

– Alla rum i biblioteket har fått namn hämtade från Oslo, säger Knut Skansen och berättar att Kringsjå är tänkt som en plats att mötas på med fin utsikt mot fjorden.

Unik möjlighet

KnutSkansen är stolt och glad över det nya biblioteket och hoppas att Hälsomyndigheten i Norge låter dem öppna, i alla fall delvis, i slutet av juni. Han tror att biblioteket i Bjørvika kommer att få en stor utveckling i antal besökare och att det kommer att bli ett av de viktigaste offentliga rummen i Oslo.

– Byggnaden är ett arkitektoniskt väldigt påkostat hus som det ofta blir när man bygger nya bibliotek eller kulturhus, men Deichman Bjørvika är också ett bibliotek byggt där människor och aktiviteter står i centrum. Och när man ska bygga ett nytt bibliotek har man en unik möjlighet att omorganisera och utveckla verksamheten. Det gäller bara att få arkitekter, byggföretag och kommuner att förstå att den möjligheten finns. Och det förstod de i Oslo.

FAKTA

Efter att den här artikeln skrevs blev det klart att Deichman Bjørvika öppnar den 18 juni 2020.

 

BILD: DIDRICK STENERSEN / VISIT OSLO

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet