PROFIL – En förbannat stolt mässansvarig

PROFIL – En förbannat stolt mässansvarig

Efter tre år som chef och ansvarig för Bokmässan i Göteborg, får Frida Edman i år för första gången i Bokmässans 35-åriga historia presentera en digital Bokmässa.

– Vi konstaterade snabbt att litteraturen är viktigare än någonsin, så alternativet att ställa in årets Bokmässa fanns aldrig, säger hon medan hon försiktigt blåser på lunchsoppan hon passar på att få i sig under vårt samtal.

Det är en solig sensommardag när vi ses på ett café i Trädgårdsföreningen, och Frida har sällskap av kollegan Annica Andersson när jag slår mig ner vid deras lunchbord. Annica är redaktör med inriktning mot skola och bibliotek, och med knappt tre veckor kvar innan Bokmässan för första gången ska presenteras i digital form, är de båda ganska lugna och njuter av sin lunch i solen. Programmet är klart, alla avtal är skrivna och de sista förberedelserna flyter på.

– Det har varit en utvecklande och innovativ resa att omvandla en fysisk mässa till en digital, men vi har gjort det vi är bra på, konstaterar Frida och beskriver teamet bakom bokmässan med det klassiska Pippi-citatet: Det här har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag helt säkert.

Resa

Frida Edmans resa i livet till rollen som ansvarig för Bokmässan i Göteborg startade i Lysekil. Där växte hon upp med en pappa som ständigt läste högt och ofta plågade henne med resor till museer, teatrar och operasalonger. Så här i backspegeln är hon tacksam och menar att litteraturen och kulturupplevelserna lärde henne upptäcka nya vägar och nya världar.

– Min pappa underströk hela tiden hur viktigt det var att läsa böcker, och när jag blev lite äldre var jag ofta på biblioteket eller i bokhandeln där jag tjuvläste alla nya böckerna, skrattar hon och berättar om ett sommarjobb på biblioteket där hon blev satt i källaren för att märka upp och arkivera böcker.

– Jag upptäckte snart att om jag var snabb med märkningen var jag ju ensam i ett paradis med böcker och hade hur mycket tid som helst att läsa, säger hon och erkänner att det här har hon inte berättat för någon tidigare.

Efter gymnasiet utbildade sig Frida till gymnasielärare i ämnena historia och media- och kommunikationsvetenskap. I sin roll som lärare växer hennes tro på att lärande och bildning är avgörande för vår demokratiutveckling, och hon börjar funder över processen kring lärande.

– Jag tyckte det var spännande när digitaliseringsutvecklingen mötte pedagogiken, och under några år jobbade jag med utbildningsfrågor, digital kompetens och ledarskap. Men det blev alltför mycket fokus på det tekniska. Jag saknade bildningsfrågan. Så när Bokmässan sökte en affärsutvecklare till Mediedagarna och Nordiska skolledarkongressen, sökte jag och fick jobbet. Ett jobb som 2018 ledde till tjänsten som ansvarig för Bokmässan. Och på den vägen är det, konstaterar hon.

Näsa för litteratur

Sopptallriken är tom och Frida går för att hämta kaffe. Annica, som suttit och lyssnat, berättar under tiden att hon tycker Frida har näsa för litteraturens roll som bildningsbärare. Att hon inspirerar alla på Bokmässan till läsning och är en läsande förebild.

– Hon inspirerar, uppmuntrar och prioriterar ett läsfrämjande arbete. Det intresset har profilerat henne och på sätt och vis är hon en influencer inom branschen.

– Det är ju viktigt att hålla sig à jour, att vi som bokmässa har ett intresse för aktuell utgivning, säger Frida lite generad när hon återvänder med kaffet och hör vad Annica säger.

– En bokmässa är ett kommersiellt arrangemang, men för att göra en bokmässa måste man ha passionen för litteraturen. Vi som jobbar på Bokmässan ska vara dedikerade vårt uppdrag och tro på att vi gör skillnad, på att vi kan inspirera till läsning och att vi gör allt vi kan för att orden och litteraturen får ta den plats den så väl förtjänar. Och med det kommer det ibland svåra beslut och utmaningar längs vägen.

Det hon syftar på är den turbulens och omfattande kritik Bokmässan fick efter att den högerextrema tidningen Nya Tider åren 2016 och 2017 tilläts ställa ut på mässan. Frida var inte ansvarig för mässan då, men hon visar med hela kroppen en tydlig olustkänsla när hon berättar om det som hände med avhopp, demonstrationer och ifrågasättanden.

– Det var en tuff tid för teamet, och det var obehagligt att se nazisterna demonstrera utanför mässan. Men man lär sig otroligt mycket av en kris, och vi kom varandra nära under det året. Vi pratade mycket med varandra och det vi framförallt lärde oss var att det är ingen annan som bestämmer vad en bokmässa ska vara eller hur den ska göras. Det var en svår tid, men jag bär också med mig den som en viktig händelse för oss. Och jag minns väldigt väl den 28 november 2017 när Bokmässan meddelar Nya Tider att de inte är välkomna tillbaka som utställare.

Branschfest

Dagen innan Frida skulle tillträda som mässansvarig för Bokmässan 2018, gav förläggaren och författaren Svante Weyler henne rådet att betrakta jobbet som ett politiskt uppdrag där hon måste kunna navigera och parera.

– Vi pratade om Bokmässans uppdrag som ska vara så mycket för så många och vårt samtal ledde till att jag initierade en kartläggning av vårt uppdrag, säger hon.

Kartläggningen slog fast att det är litteraturen och samtal kring aktuella samhällsfrågor som står i centrum. Bokmässan är ett forum för debatt, men också ett ställe för kompetensutveckling och inspiration för bibliotekarier och lärare.

– Bokmässan är en marknadsplats för både rättigheter och bokförsäljning, för både crimetime och litterära samtal, och vi får inte tappa fokus på något. Framförallt inte låta Bokmässan bara vara en sak. Det är det vi hela tiden måste parera och hantera, och jag tycker vi har hittat en trygghet och ett självförtroende i det. Men framförallt, tillägger hon leende, är Bokmässans uppdrag att vara en fest för branschen.

– Det ska helt enkelt vara jävligt nice att vara på Bokmässan.

DNA

Bokmässan i Göteborg är en unik mässa internationellt sett med sitt gedigna seminarieprogram, sina många författarsamtal och genom att allmänheten har tillträde. När jag undrar om hon som ledare för Bokmässan någon gång har funderat på att arrangera en renodlad branschmässa, liknande andra bokmässor i världen, kommer hennes passion för bildningsfrågan fram och hon slår bestämt ifrån sig.

– Absolut inte. Tvärtom vill vi stärka biblioteks- och skolfokus. Dessutom, poängterar hon, har Bokmässan i Göteborg en viktig historia kopplad till bibliotek som hon vill bevara.

– Bokmässan startades av två herrar som ville skapa en mötesplats och något nytt för bibliotekarier. Det ligger i vårt DNA att ta tillvara på detta och fortsätta utveckla. Och i detta DNA finns också den känsla som författaren Isaac Singer förmedlade när han på Bokmässans allra första invigningstal 1985 inför tusen bibliotekarier talar om för dem vilket viktig jobb de har med att stärka läsandet. Det var Bokmässans första steg mot något stort, och det vill jag bevara.

Frida sneglar på klockan, hon har ett mässledningsmöte inbokat efter lunch och hon vill hinna gå genom några mejl från mässbesökare innan dess, en del av arbetet hon tycker är viktig.

– Innan jag kom hit svarade jag på ett mejl från Ingalill som tyckte vi uttryckte oss klumpigt när vi i inledningen till årets programtidning säger att vi är förbannat stolta över årets program. Men det är väldigt stort det vi gör i år, och jag är förbannat stolt, skrattar hon.

Trots ett digert digitalt program med författarsamtal från såväl New York, Stockholm som Göteborg, och ett stort seminarieprogram via nya Bokmässan Play, är ändå Fridas absoluta förhoppning att det blir en bokmässa i fysisk form nästa år.

– För som jag sade till Ingalill, det vi kommer att sakna i år är alla spontana och oväntade möten mellan författare och läsare, och alla möten inom branschen. Men vi sitter lugnt i båten och hoppas på någorlunda normala förhållande 2021.

FAKTA

Namn: Frida Edman

Ålder: 38

Familj: Man och son

Bor: Hönö

Fritid: Påtar i trädgården, är ute med båten, tränar, lagar mat, är med vänner

Läser just nu: Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Läser helst: Biografier som Familjen, och historiska, fiktiva berättelser som till exempel Påven Johanna och Boktjuven.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet