KÅSERI – Mitt bibliotek

KÅSERI – Mitt bibliotek

Jonatan Unge är komiker och har medverkat i flera poddar, radio- och TV-program, bland annat Tankesmedjan i P3, Lilla drevet och TV-serien Kurs i självutplåning. Han utsågs till Årets manliga komiker på Svenska standupgalan 2018. Senast aktuell i bland annat Sveriges radio P4 med humorserien Skärvor av ett äktenskap tillsammans med Sissela Benn.

Jag har ända sedan jag var liten drömt om att ha ett eget bibliotek. Med bibliotek menar jag ett jättestort alltså hiskeligt stort rum med bokhyllor från golv till tak längs alla väggar. Bokhyllor så höga att det krävs sådana där stegar på räls för att nå böckerna högst upp. Allt är av mörk ek och är det inte av mörk ek så är det av mörkgrönt läder. Allt är väldigt murrigt. Stora läderfåtöljer står framför en öppen eldstad.

Är fåtöljerna stora och vad är det för storlek på eldstaden frågar ni er säkert nu. Dom är gigantiska! Ser ut som små soffor och eldstaden åhh herregud eldstaden är så stor så det fattar ni knappt. Så sjukt stor! Inget man köper ved till på macken direkt. För det är ett helt träd som ligger och puttrar i den.

Bredvid fåtöljerna står en antik och ja ni gissade rätt en gigantisk jordglob. Alldeles i närheten av denna står ett bord och detta bord hmm hur ska jag beskriva detta bord för er så ni förstår? Detta bord är så stort att man hajar till när man ser det. Först blir man chockad. Jesus Kristus vilket enormt bord! Sen börjar man skratta för bordet är så absurt stort att man liksom inte kan annat än garva åt det.

På bordet ligger massor av coola gamla kartor många är väldigt stora men det förstår man inte eftersom dom ligger på bordet och i jämförelse med hur stort det är så ser dom hyfsat små ut. Intill detta bord inte så långt från eldstaden står typ en pulpet. Och uppslagen på pulpeten ligger den största bok man någonsin har sett uppslagen. Det är därifrån all högläsning sker och det är nästan alltid högläsning på gång i mitt bibliotek.

Vid fåtöljerna står det en serveringsvagn fylld med karaffer vars innehåll ser
ut att vara olika sorter av brun sprit. Alltså whiskey, konjak och mörk rom. Men det får även plats fat med trekantiga sandwichar. Vi snackar framförallt gurk- och tonfisksandwichar. Dessutom finns där en kakburk i kinesiskt porslin full av små frasiga hallongrottor.

Någonstans i biblioteket sitter det en person och spelar violin. Man hör men man ser alltså aldrig den som spelar vilket är skönt för jag blir lätt provocerad av att se musiker, det känns som om dom pockar på min uppmärksamhet en uppmärksamhet jag inte vill ge dom. Vill man inte ha musik så skriker man bara: håll tyst! Var på fiolspelandet direkt upphör.

I mitt bibliotek har man rökrock på sig med matchade mössa. Mössan har en liten tofs. Tofsen är till för att vara svar på känsla av irritation. Ni vet ju hur det är att man ibland känner att något är fel, man är irriterad, något är inte som det ska men man vet inte varför eller vad detta något är. Då ser man den där tofsen fladdra framför ena ögat på en och man bara ja just det jädra tofsen är det ju! Gud vilken jobbig tofs och så schasar man bort den med ena handen och så känns allt bra igen.

Det finns så klart inga blåa tossor i plast på mitt bibliotek utan istället pryds ens fötter av tofflor i sammet.

Det finns i och för sig fönster i mitt bibliotek men även fast dom är enorma så är dom i färgat glas arrangerade i bilder hämtade från världslitteraturen. Vi ser hur Don Quijote med sänkt lans anfaller en väderkvarn, Tofslan och Vifslan beundrar sin rubin, Sigurd Fafnesbane bana Fafne, Alice jaga en kanin medan Cheshirekatten tittar på och Katniss spänna sin båge. I bakgrunden på det fönster ser man Peeta. Team Peeta! Så klart man är team Peeta. Folk som är team Gale är inte välkomna i mitt bibliotek. Vilket är mitt biblioteks enda regel. Hursomhelst så släpper dessa fönster inte in så mycket ljus men det kompenseras av många sådana där lampor i grönt glas.

Ja det var väl mitt bibliotek det nej förresten jag glömde det viktigaste! Om man somnar i en av fåtöljerna så är det inget att skämmas för och ingen kommer och väcker en och ber en att vara vaken eller gå. Det ses inte som nåt konstigt alls att ta sig en liten tupplur. Tvärtom.

Men för att avsluta så är mitt bibliotek som vilket bibliotek som helst antar jag förutom att allt är större, snarkningar hörs men det stör ingen och det bjuds på små men frasiga hallongrottor.

Jonatan Unge, september 2020

BILD: Jonas Persson

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet