Ny västsvensk litteraturkarta

Ny västsvensk litteraturkarta

Litteraturkartan.se är en digital sajt för alla litteraturintresserade som befinner sig i, eller är intresserade av, Västra Götaland. Med vissa undantag ligger fokus på historisk litteratur och sajten är kopplad till Litteraturbanken.

– Ambitionen är att vi ska fylla den här kartan med tusentals små incidenter, anekdoter, litterära verk och händelser, säger Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken när hon beskriver sajten som en digital motsvarighet till de små informationsskyltar som kan finnas på besöksvärda platser.

– Men nu behöver du inte lämna hemmet för att se dem, säger hon och får medhåll av kollegan och Litteraturbankens huvudredaktör Dick Claésson.

– Det ger användaren möjlighet att resa från sin egen kammare och upptäcka litteraturen på nytt, eller för första gången, ur ett historiskt perspektiv.

Oväntat innehåll

Kartan över Västsverige lyser av färgglada punkter i rött, gult, blått och grönt där varje punkt representerar en geografisk plats att utgå från. Väljer man de röda punkterna gör man en resa i Linnés fotspår med citat från hans reseskildring, och man kan till exempel läsa om en vargfälla i Bråtorp eller olika sorters grus i Hova. Väljer man istället att utgå från en plats, och väljer till exempel orten Älvängen, hittar man där bland annat en text om den okända poeten Karin Andersson som var hushållerska hos Ivar Arosenius. Och klickar man vidare hittar man förstås hennes diktsamlingar på Litteraturbanken.

– En ambition är att man ska upptäcka saker om sin egen trakt, eller en trakt man tycker är intressant, som man inte visste förut, säger Paulina.

– Och att man upptäcker litteraturen ur ett både historiskt och geografiskt perspektiv och att det blir levande i ett sammanhang man inte är van vid, tillägger Dick.

Gränssnitt

Det är skribenterna Erik Andersson, Lilian Perme och Gunnar D Hansson som arbetat med innehållet och som både gjort urval och skrivit korta texter om platser på kartan i Västergötland, Dalsland och Bohuslän.

– Texterna ska fungera som en slags vinjetter som ska locka vidare till Litteraturbanken och till vidare läsning, säger Dick och avslöjar att de påbörjat arbetet med Göteborg, och att han och Paulina dessutom arbetar på ett Karin Boijespår och ett Harry Martinssonspår.

Än finns en del kvar att göra innan sajten lanseras senare i höst. Bland annat ska alla bilder komma på plats, historiskt relevanta bilder som redaktionen framförallt lånar från regionens museer och arkiv. Och trots att utvecklingsarbetet av sajtens gränssnitt har dragit ut på tiden, är Dick och Paulina nöjda med resultatet. De ville ha ett levande gränssnitt som skulle gå att utveckla över tid, och de ville ha något mer än en klinisk karta över den svenska klassiska litteraturen i Västra Götalandsregionen.

– Vi ville ha en gosig känsla i sajten där Litteraturkartan.se i första hand gör reklam för litteraturen i regionen, säger Dick och berättar om förhoppningar att lägga till och peka ut bibliotek i regionen och att så småttingom utveckla kartan till hela Sverige.

– Många sajter dör sotdöden. Det ska inte den här göra. Den här ska rent tekniskt kunna utvecklas och fortleva.

Så här funkar Litteraturkartan.se

Litteraturkartan fungerar både på datorskärm och mobilskärm.

Allt är sökbart.

Kartan kan centreras till den plats du befinner dig för att kunna se vad som finns i närheten, och kartan är kopplad till Google maps.

Du kan klicka och dra i kartan för att flytta dig dit du vill, och du kan både zooma in och ut.

Det finns olika informationslager i kartan. Om du till exempel vill fokusera på Linnés resa genom Västergötland, kan du välja bort alla annan information.

Om du vill läsa vidare leder länkarna ofta vidare till verken i fullständiga versioner hos Litteraturbanken.se

Projektet Litterturkartan.se drivs av Litteraturbanken med stöd av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Litteraturkartan.se kommer att  lanseras senare del av 2020 eller januari 2021.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet