Barnens bibliotek 2.0

Barnens bibliotek 2.0

Webbsidan Barnens bibliotek fyller 25 år och är populärare än någonsin. Samtidigt genomgår sidan ett stort utvecklingsarbete som ska föra den in i framtiden och locka ännu fler barn till ännu mer läsning.

Noll27 har pratat med Lisa Ahlqvist, redaktör för Barnens bibliotek, om innehåll, visioner och drömmar för webbsidans framtid.

Vad händer på Barnens bibliotek just nu?

Vi är mitt uppe i en utvecklingsfas där vi kommer att skapa en helt ny sajt från början. Vi vill göra en användarvänlig sida som är barnanpassad utan att vara barnslig. Vi vill ta tillvara de saker vi är bra på och fortsätta utveckla det, och samtidigt inte vara rädda för att ta bort innehåll från sidan. Kill your darlings helt enkelt. Jag tog över en guldgruva som jag vill förvalta väl. Men jag vill också se Barnens bibliotek med nya ögon och kanske hitta nya guldkorn.

Kan du avslöja något om Barnens bibliotek 2.0?

Jag har funderat en del på att hitta material till skolans värld eftersom vi vet att det är där alla typer av barn finns. Och det är viktigt för mig att tänka på att alla känner sig inkluderade, oavsett funktionsvariationer och språkkunnighet.

Just nu funderar vi också på hur vi ska bygga en kunskapsbank med olika typer av skrivövningar och författarpresentationer inbäddat i något som ska kännas lekfullt och inspirerande utan att kännas som skola. Barn är vetgiriga, så kanske en form av enkla, tydliga faktarutor.

Att skolan använder författarpresentationerna gör att barn hittar till Barnens bibliotek och vi funderar på vad skolan mer kan vilja ha för typ av material. Kanske kompletterar vi faktatexten om författaren med några boktips eller några skrivtips som matchar författargenren. Material som också fångar in barnens andra intressen, och vi arbetar redan nu mycket tydli- gare med att trendspana och producera redaktionellt material till barn som en mjuk ingång till att hitta lust till läsande och skrivande aktiviteter.

Hur används Barnens bibliotek i dag?

Framförallt skriver barn egna boktips eller egna berättelser. Jag publicerar flera varje dag.

Våra skrivtips är också populära. Under våren har Tusse hjälpt till med skrivtips när man ska skriva en låttext.

Och så har vi ju vårt lilla hjärta som pumpar, vår välbesökta bokkatalog. Här kan man söka på alla typer av barn- och ungdomsböcker, få en kort presentation och skriva egna bokomdömen. Vår vision är att man ska kunna låna sin bok direkt via oss. Där är vi inte än, men man kan i alla fall med ett klick komma till sitt folkbibliotek eller till MTM och Legimus, och därifrån låna boken.

Vi ser också att vår sekundära målgrupp som består av vuxna, bibliotekarier och skolpersonal, använder sig av material på sidan. Vi ser flera tusen nedladdningar i månaden av bland annat boktipsaffischer, tävlingar och skrivövningar. Så det är något som fungerar och används och som uppenbarligen fyller väldigt många behov.

Det finns över 250 författarpresentationer på Barnens bibliotek. Vilken författare är barnen mest nyfiken på?

Monica Zak. Hon används mycket i skolundervisning och det är många som skriver faktaberättelse om henne.

För att alla presentationer ska vara relevanta och konsekventa håller vi just nu också på att uppdatera alla författarpresentationer.

Kommer man att känna igen sig på Barnens bibliotek 2.0?

Absolut. Sajten kommer att innehålla samma funktioner som tidigare men med en mer modern design och ännu mer användarvänlig.

Det är viktigt att vi tar reda på hur barn vill använda sidan och göra alla steg rätt. Och när det handlar om sidans innehåll måste redaktionen ligga steget före, vi måste prata med barnen och hålla koll på vad som är relevant för dagen. I en drömvärld har vi en egen pilotgrupp med barn, tills vidare ställer vi våra frågor via bibliotekarier och lärare. I samma drömvärld har vi också en egen arbetsgrupp med barnbibliotekarier som hjälper till med urval av böcker. Att det blir ett kvalitativt stort och brett urval från både stora och små förlag.

Men det viktigaste med Barnens bibliotek är att det är en samlingsplats där alla är välkomna, där du bara kan hänga, hämta fakta du behöver eller upptäcka berättelsens fantastiska värld. Och jag ser fram mot 25 år till.

FAKTA

Webbsidan barnensbibliotek.se är en läs-, skriv- och litteraturfrämjande verksamhet som riktar sig till barn och unga.

På sidan finns också information och material för bibliotek och vuxna.

Barnens bibliotek drivs av Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen och har funnits sedan 1996.

År 2020 hade Barnens bibliotek 273 000 sessions, antal besök, på sidan.

Bild på Lisa Ahlqvist: Markus Ahlqvist

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet