Bokäventyret i Skara

Bokäventyret i Skara

I Gamla biblioteket i centrala Skara har Sveriges första lek- och lärutställning om bokens historia byggts upp. Här kan alla barn, och nostalgiska vuxna, med lekens hjälp ta sig genom det skrivna ordets historia från runskrift till smartphone.

Turistbyrån i Skara presenterar Gamla biblioteket som en av stadens vackraste byggnader väl värd ett besök. I husets stora, vackra lokaler har det under pandemin byggts upp en utställning som vill skapa läslust och intresse för det skrivna ordet.

– Tiderna förändras men ordet består och vi hoppas att våra besökare får en fascination över vad man kan göra med ord. Att de får en förståelse för betydelsen av det skrivna ordet, säger Maria Nordström, projektledare för Bokäventyret.

Tidsepoker Klassrum från utställningen

Bokäventyret är skapat med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg. Tidstypiska miljöer tar barnen från berättandet vid brasan i en grotta, via runstenar, gåspennor, boktryckarkonsten och skolreformen, till proggens 1970-tal och nutidens digitala medier.

– Allt är uppbyggt så att barnen kan känna, leka och prova i de olika rummen. Det finns till exempel riktiga tryckbokstäver som illustrerar boktryckarkonsten, ett uppbyggt klassrum från mitten av 1800-talet, i socialrealismens orangebruna 70-talsrum kan de bland annat lyssna på tidstypisk musik och i vårt jugendrum är det möblerat som på sekelskiftet och man kan bekanta sig med bland annat Selma Lagerlöf och Ester Blenda Nordström, berättar Maria.

Kronjuvel

Gamla biblioteket från 1859 är ett av Sveriges äldsta bibliotek, och i huset finns också ett kulturarv av böcker som går tillbaka till 1100-talet. På andra våningen finns fortfarande ett högst levande 1800-talsbibliotek.

– Det är som att kliva in i en Harry Pottervärld och barn som kommer hit är fascinerade och nyfikna. Men mest används det till forskning, säger Maria och avslöjar att Bokäventyrets ciceron Birger Uggla bor på en av hyllorna här.

Bland bibliotekets historiska skatter finns Sveriges äldsta bok Skaramissalet. Det är Skaramissaletdenna medeltida mässbok som står i fokus för utställningen Bokäventyret där bokens historia möter nutid.

– Skaramissalet är Skaras kronjuvel och den som gav idén till Bokäventyret, säger Maria och berättar att boken finns längst in i utställningen på första våningen, väl bevarad i en säkrad monter med rätt temperatur.

– De barn som varit vår testpublik har lekt och stojat sig genom utställningen, men blir alldeles andäktiga och tysta när de kommer till den gamla boken. De tycker det är häftig med en så gammal bok och att det är riktigt pergament. Och även om de inte själv kan röra boken, kan de med hjälp av ett gigantiskt bokstavspussel själv bygga Skaramissalet.

Lokalhistoria

Skara stad har en tusenårig historia som bokstad och på utställningen finns också lokala inslag som berättar om detta. Inslag som har haft stor betydelse för staden och som fortfarande finns i stadsbilden och i omgivningarna runt Skara.

– Till exempel har vi byggt upp Djäknestallet där elever på katedralskolan bodde. Och det är tack vare Skara domkyrka vi har en Katedralskola, och det är tack vare domkyrkan vi har Missalet. Så allt hänger ihop, säger Maria och tillägger att det är något speciellt att spinna runt Sveriges äldsta bok och att få berätta en oberättad historia.

– Och jag tror att om vi kan förstå vår dåtid kan vi förstå vår samtid och framtid.

FAKTA
Bokäventyret på Skara gamla bibliotek är en permanent lek- och lärutställning relaterad till boken Skaramissalet från 1200-talet.
Målgrupp är barn, unga och vuxna i hela Sverige.
Bokäventyret planerar att öppna efter sommaren 2021, med invigning den 29 augusti.
Bilder: Britt A Lindegårdh

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet