KÅSERI – Om jag hade ett bibliotek

KÅSERI – Om jag hade ett bibliotek

Åsa Storck är bibliotekschef i Vaggeryds kommun och författare av lättlästa böcker. Här skriver hon om ett bibliotek dit alla är välkomna. Ett bibliotek fyllt av böcker, laserskärare, symaskiner och verktyg. Men framförallt, ett bibliotek fyllt av människor.

…då skulle det i alla fall inte vara nerpackat! Kan inte rå för att mina tankar kring bibliotek för tillfället är starkt och ofrånkomligt präglade av den flytt vi just nu genomför av Vaggeryds bibliotek. Det är en spännande flytt, för att inte säga förflyttning, både fysiskt och mentalt. Vi kommer ju hamna just precis där vi vill vara: centrumnära och mitt i smeten. Det här ska bli ett bibliotek för alla! Så tänker vi, medan vi packar böcker och räknar hyllmetrar och funderar och bestämmer oss och ändrar oss. Titt som tätt märker vi att vi glömt något. Tur att vi kom på det, men hur gör vi nu?! Snabba överväganden och beslut är det som gäller.

För alla biblioteksflyttar är inte väl förberedda, budgeterade, implementerade, genomdiskuterade och totalplanerade. Ibland är det istället snabba ryck som gäller: politiskt beslut och genomförande går i ett. Lite som livet kan vara: oförutsägbart, föränderligt och ganska fantastiskt.

En sak vet vi i alla fall: tryggt och tillgängligt ska biblioteket vara. En plats att känna sig hemma på. Ett av mina bästa

Aasa Storck

Åsa Storck
Bild: Privat

biblioteksminnen är killen som hjälper sin pappa att låna i utlåningsautomaten. Pappan har inte varit på biblioteket förut, men den lille killen har besökt biblioteket med sin förskola. Nu är han stolt över att veta hur det funkar: »Kom pappa, så ska jag visa hur man lånar på mitt bibliotek!«

»Mitt bibliotek«. Underbart. Den killen har redan sitt eget bibliotek, en plats där han känner sig hemma och gärna bjuder in fler att vara med.

En av våra biblioteksverksamheter som pågår parallellt med flytten är 1-2-3-maker- space, en uppsökande verksamhet i särskolan. Eleverna testar smårobotar och tar robotkörkort. Alla är med och lär sig på sitt eget sätt och i sin egen takt.

För några år sedan hörde jag talas om Anpassad IT, en distanskurs på Mora folkhögskola för den som gått gymnasiesärskola. Jag funderade så mycket på det att jag till slut skrev en lättläst bok, »Kramar och brev«, om Simon som går på daglig verksamhet men inte trivs. Han vill lära sig mer! Han vill tillbaka till skolan och lära sig filma och få vänner på nätet. Omgivningen tycker först inte att det är så nödvändigt men Simon är envis. Så en dag får han chansen. Han tar mod till sig och tar den, fast han egentligen inte vågar.

Jag vill att biblioteket ska vara ett ställe där man får chansen. Både den första och andra och tredje. Och jag hoppas att Simon kommer till biblioteket när han gått klart sin folkhögskolekurs. Där kanske han lånar böcker, testar bibblans makerspace och möter nya människor i ett enda inkluderande, livslångt lärande.

När flyttfirman en novemberdag kommer till oss på Vaggeryds bibliotek för att hjälpa till med flytten, blir de förvånade över allt som ingår i att flytta ett bibliotek: inte bara hyllor och böcker, utan laserskärare, snickarbänk, robotar, symaskiner…

– Spännande! säger en av flyttkillarna, och påpekar att placeringen av smartboarden i nya biblioteket inte är den bästa: där den står nu kommer ju ingen vilja använda den, har vi inte tänkt på det?

Vi lyssnar, tänker till, tänker om. Människorna måste trivas i biblioteket. Böcker är bra men besökare är bättre. Ibland funderar jag över att den oundvikliga och kontinuerliga gallringen av bibliotekens böcker kan väcka så mycket känslor. Tonläget i debatten kan vara högt och ibland rätt oförsonligt. Varför? tänker jag. Bortgallrade böcker går att fjärrlåna. Ytterst sällan gallras något oersättligt och omistligt verk bort ifrån folkbiblioteken.

Värre är det om människor gallras bort från biblioteken, känner sig bortvalda, överflödiga och ovälkomna. Det är den gallringen som borde diskuteras och ifrågasättas.

För utan besökare, inget bibliotek.

Åsa Storck

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet