Trygg cirkel främjar läsning och identifikation

Trygg cirkel främjar läsning och identifikation

En bokcirkel som både är en trygg plats för unga hbtqi-personer och som främjar läsning. Det är vad Queer bokcirkel för unga har blivit. Noll27 åkte till Kulturhuset Kåken i Göteborg för att få veta mer.

– Ååh! Det här är min favoritbok, den är så fin! utropar Malin Carlsson och plockar ut ett exemplar av Heartstopper av Alice Oseman ur bokhyllan.

Hon öppnar serieromanen och visar illustrationerna.

– Den är så bra på att beskriva den första kärleken. Titta här, så rosiga kinder, säger hon och pekar på ett uppslag där en ung, uppenbart förtjust, människa är avbildad.

Här i Regnbågshyllan på Härlanda-Örgryte bibliotek på Kulturhuset Kåken i Göteborg, finns flera av de titlar som Queer bokcirkel för unga har avhandlat. Så heter nämligen den cirkel som Lisu Asu, ungdomsbibliotekarie på Härlanda-Örgryte bibliotek, och Malin Carlsson, ungdomsbibliotekarie på Linnéstadens bibliotek i Göteborg, driver.

Startade digitalt

Det hela började som en nätbaserad bokcirkel på den digitala mötesplatsen Discord, där deltagarna kunde chatta, prata och ha videoträffar om böcker.

– Och nu i höst har vi haft vår allra första fysiska träff. Det var ju väldigt kul att kunna träffa alla som vi har sett på skärmen nu i några månader, säger Malin Carlsson.

Den digitala samlingsplatsen på Discord finns dock kvar parallellt. Den fyller fortfarande en viktig funktion, är en enkel väg in i gruppen och sänker tröskeln till både litteraturen och det sociala sammanhanget.

– Jag tror att det är väldigt, väldigt avväpnande och lugnande att göra det via datorn först. Det kan vara så jobbigt att gå in i ett sammanhang utan att veta vad det är för något, säger hon.

– De får också presentera sig där, till exempel med namn, pronomen, en karaktär i en bok man skulle vilja vara kompis med. De får makt att sätta ord på sig själva, fortsätter Lisu Asu.

Viktigt med trygg plats

Bokcirkeln startade för att kunna vara en trygg plats för unga queera litteraturintresserade att samlas på.

– Det finns alltid ett behov av queera mötesplatser för alla åldersgrupper, men särskilt för unga. Folk har ju ett behov av att kunna spegla sig i andra och då är böcker ett superbra verktyg för att kunna förstå sig själv. Det har varit lite olika beroende på vad vi har läst hur mycket folk har lyft in sina egna erfarenheter, men det är tacksamt att läsa böcker som man kan spegla sig i, där det finns en bredd och en representation och kanske karaktärer som upplever samma saker som man själv har erfarenhet av, säger Lisu.

På det sättet har också boksamtalen följt bokens tema. Ibland blir det samtal som kopplar till egna erfarenheter, ibland bara om boken.

– När vi läste en bok som handlade väldigt tydligt om att komma ut, då blev det ett ganska naturligt och bra samtal om att komma ut och hur det är, säger hen och fortsätter:

– Men när vi läste Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren nyss så pratade vi inte om några queera teman, utan bara om handlingen i boken.

Senast läste de They both die at the end av Adam Silvera. Böckerna som cirkeln väljer ska ha någon slags queer koppling, men vilken form boken har, ljudbok, e-bok, serie, eller roman, spelar mindre roll.

– Det är inte alltid lätt att få in hela spektrumet av hbtqi, men om vi ser över en termin försöker vi också få in att vi läser olika böcker. Att vi försöker synliggöra spektrumet så att alla kan känna igen sig, säger Lisu.

Medlemmar tar ansvar

Det ger en bra dynamik när de är två som driver cirkeln tillsammans. Det hjälper till i samtalen kring böckerna och gör att Malin och Lisu kan känna sig mer avslappnade. De tjugotalet »helt underbart fantastiska« medlemmarna mellan 13 och 20 år som är med i den digitala gruppen, bidrar också till den stämningen. De hjälper till och svarar på frågor, välkomnar nya medlemmar och tar ansvar för cirkeln. Och Malin och Lisu vill fortsätta värna den trygga plats som den har blivit.

– När vi märkt att vi har en plats som uppskattas och känns trygg, så är det en så härlig bieffekt av vår bokcirkel. Vi vill bibehålla det, att vi har den litterära kopplingen, men att vi också är en plats, en grupp, ett sammanhang, för unga hbtqi-personer. Det här är något vi ska hålla i, säger Malin.

Lästips från cirkeln:

Felix ever after – Kacen Callender

Nikki – Malin Skogberg Nord

Cemetery boys – Aiden Thomas

Himlabrand – Moa Backe Åstot

Norra Latin – Sara Bergmark Elfgren

They both die at the end – Adam Silvera

Livets outgrundliga mysterier – Benjamin Alire Sáenz

Author Description

Evelina Westergren

Evelina Westergren, Journalist
evelina.westergren@noll27.se
0700-81 65 71

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet