Aiolos vill hålla hög nivå

Aiolos vill hålla hög nivå

Förra årets bästa kulturtidskrift, med fokus på humaniora, essäistik, skönlitteratur och konst, och med en ambition att hålla en språklig hög nivå. Så skulle en beskrivning av tidskriften Aiolos kunna låta. Noll27 ringde till Niklas Haga, en av två huvudredaktörer, för att få veta mer.
– Vi vill att Aiolos ska vara ett forum för fördjupning som det inte finns särskilt många av i svensk offentlighet, säger Niklas.

Ambitionen är att tidningen ska vara samtida och gå in på djupet i olika ämnen, utan att behöva vara beroende av dagsaktuella frågor.

– Sedan vill vi också så gott vi kan med våra begränsade resurser, ägna oss åt språkarbete. Vi vill kunna publicera genomarbetade och genomredigerade texter med hög språklig nivå.

Aiolos har funnits sedan 1995 och grundades av litteraturvetare från Stockholms universitet. Den innehåller olika texter i form av skönlitteratur, humaniora, essäistik, men också mycket bilder och konst. Tidningen, som har en upplaga på mellan 500 och 800 exemplar, kommer ut i mellan två till fyra nummer per år.

Bygger på temanummer

Niklas Haga

Niklas Haga
Bild: Privat

Varje nummer är uppbygg kring ett tema, som kan dyka upp på olika sätt. Ibland samarbetar redaktionen med en gästredaktör som har en idé. Ibland är det en enda text som kommer in, som sätter i gång tankarna. Och eftersom redaktionen är liten och tidningen omfångsrik, tar det runt ett år från att ett tema dyker upp till att det blir ett färdigt nummer.

– Det är lite som en mussla som sitter på en klippvägg någonstans, så kommer det in något skräp som fastnar och så spottas det, förhoppningsvis, ut en pärla något år senare. Vi upplever det som en pärla i alla fall, säger Niklas Haga.

Ett av numren handlar om apokalypsen. Ett går på djupet i en enskild poets verk, ett annat handlar om kopplingen mellan en poet och en konstnärs arbeten. Ett annat om post-sovjet. Och det allra senaste om 1920-talet.

Utmärkelse fick stor betydelse

Aiolos temanummer, noggranna formgivning och olika texter, har inte gått tidskriftsvärlden förbi. Förra året utsågs de nämligen till årets kulturtidskrift av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.

– Ja, det var faktiskt oväntat, ett stort kvitto på det vi gör. Det var inget vi hade kalkylerat med. Men det var en stor skjuts och jätteroligt att få det.

Utmärkelsen har också lett till uppmärksamhet, större synlighet, och något mycket viktigt, till fler prenumeranter och sålda nummer. För ekonomin för Sveriges kulturtidskrifter är ofta ansträngd.

– Ja, vi blir ju inte rika på det här, det kan man säga. Det är mycket övertid, det är mycket extraarbete. Vi gör det för att det är jäkligt kul och för att vi tycker väldigt mycket om det. Vi som jobbar med Aiolos är humanioranördar, det får man ju säga, säger Niklas och skrattar.

– Det känns som att vi gör någonting som ingen annan riktigt gör och så länge vi kan göra det bra, så är det väldigt tillfredställande och roligt.

Niklas jobbar halvtid med Aiolos. Och bortsett från försäljning av lösnummer, prenumerationer och kulturstöd, går det hela ihop med hjälp av att tidskriften ges ut av kulturföreningen Faethon, som också är ett förlag.

– Eftersom det är en enhet kan vi använda pengar från förlaget till tidskriften också. Hade det inte varit för det hade det varit väldigt svårt att få det att gå runt.

Viktigt med fördjupning

Att Aiolos vill finnas som ett forum för fördjupning, hänger också ihop med att mycket i samhället i dag ska gå fort och därför ofta blir kortfattat. Därför är det också viktigt att kul turtidskrifterna finns som en motvikt till det, menar Niklas.

– Det är fullt möjligt att se Aiolos som ett slags svar på allt annat som går så fort. Hade vi haft en långsammare offentlighet i övrigt, hade kanske tidningen blivit tunnare, säger han.

– Vi som gör den ser i alla fall ett stort värde i att det är en tidskrift som dels får ta tid att göra, dels tar tid att läsa.

 

Author Description

Evelina Westergren

Evelina Westergren, Journalist
evelina.westergren@noll27.se
0700-81 65 71

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet