Bibliotek med fokus på konstnärliga ämnen

Bibliotek med fokus på konstnärliga ämnen

Kulturbiblioteket i Kulturhuset på Sergels Torg i Stockholm är ett bibliotek med omsorgsfullt utvalda böcker och tidskrifter om litteratur, musik, konst, fotografi, arkitektur, mode, design och dans.
– Vi försöker ha en egen profil med en lite smalare nisch, särskilt när det gäller utbudet av tidskrifterna om litteratur och konst, säger Fredrik Lind, bibliotekarie på Kulturbiblioteket.

I ett avgränsat hörn på tredje våningen i Kulturhuset finns en vägghylla med kulturtidskrifter. Om man sätter sig i läsfåtöljerna framför hyllan faller blicken på ett ställ med färgglada serietidningar och en utställning med fanzines. Om man i stället tittar åt andra hållet, mot tidskrifterna, upptäcker man en mindre vägghylla med ett exklusivt antal tidningar från de olika konstområden som finns representerade i Kulturhuset.

– Just nu pågår ett arbete med att se vilka konst- och litteraturtidskrifter vi ska ha för att ha en relevant avdelning och för att anpassa oss till stadens övriga bibliotek, säger Fredrik och avslöjar några planer som dykt upp under pandemin.

– Vi leker med tanken att kunna placera kulturtidskrifterna på en plats där tidskrifterna skulle kunna få en annan funktion och kanske nå ut till fler.

Jobbiga val

Den begränsade bokhylleyta tidskrifterna för tillfället har till sitt förfogande, innebär ett medvetet arbete med val av tidningar. Särskilt när det gäller val av litteratur- och konsttidskrifter försöker Kulturbiblioteket ha ett smalare utbud som ska komplettera de tidskrifter Stockholms stadsbibliotek erbjuder.

– Vi är till exempel det enda biblioteket i Stockholm som har den norrländska litteraturtidskriften Provins. En del besökare kan ju reagera och sakna någon tidskrift, men vi kan hänvisa vidare till bibliotek intill som har tidningen, säger Fredrik och tillägger att även budgeten spelar en viss roll i val av tidskrifter.

– Vi är ju ett kommunalt aktiebolag och betalar sex procent moms på alla tidskrifter, och när tidskrifterna för några år sedan blev rätt mycket dyrare tog jag bort många av de utländska tidningarna. Det kan vara svårt att motivera en prenumeration på sextusen kronor om året för några enstaka låntagare. Det kan vara jobbiga val att göra, och ibland väljer vi det lite smalare, ibland de mer självklara. Hur man än gör så är det alltid svårt. När det gäller film och musik har vi däremot ett stort och brett urval av tidskrifter, och många stammisar kommer hit regelbundet för att läsa de senaste numren, ler Fredrik.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet