En tidning full av skrivtips

En tidning full av skrivtips

Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Tidningen Skriva vill vara en hjälp över tröskeln och har på olika sätt medverkat till att många läsare debuterat. Redaktionen består av radarparet Tobias Regnell och Johanna Wiman som har alldeles för många idéer och uppslag än vad det finns plats till.

Tidningen Skriva sitter i gamla Lagerhuset vid älven i centrala Göteborg. I dag är huset, som ursprungligen byggdes åt hamnen 1920, befolkat av förlag, översättare, skribenter, arkitekter och kulturverksamheter i en enda kreativ röra. På andra våningen delar Skrivas tvåmannaredaktion kontor med magasinen Filter och Offside. Alla tre publikationerna ingår i Offside Press AB. Trots att det är tajt mellan skrivborden med många medarbetare på plats, råder ett koncentrerat lugn i den långsträckta lokalen.

Den ena hälften av Skrivas redaktion, Tobias Regnell, är sedan länge en profil inom tidskriftsvärlden. Vid millennieskiftet startade han och Mattias Göransson fotbollsmagasinet Offside, som bara något år senare belönades med Stora Journalistpriset. 2008 föddes syskonet Filter, som har fått flera tunga journalistiska utmärkelser för sina granskande reportage. Båda magasinen har gjort sig kända för sina långa och genomarbetade texter där varje ord vägs på våg och inget slipper undan för redaktörernas ögon.

Liten budget i början

Tidningen Skriva däremot är inte Tobias och Mattias egen baby, utan startades av göteborgarna Per Adolfsson och Martin Karlsson.

– De såg ett hål, en lucka, det fanns ingen tidning om skrivande i Sverige, berättar Johanna Wiman som fick anställning som reporter på Skriva ett par år efter starten och idag är chefredaktör.

– Båda var intresserade av skrivande och inspirerades bland annat av en amerikansk tidning som heter Writers Digest. Jag tror man kan säga att det var ett lustdrivet projekt. När de hade kommit på idén fick de väldigt bråttom så att ingen annan skulle hinna före.

Både Per och Martin hade tidigare varit chefredaktörer på gatutidningen Faktum. Med en liten budget och hjälp från skribenter och fotografer i vänkretsen gav de ut sitt första nummer av Skriva 2011.

– Jag har det i en pärm där inne, det såg ganska annorlunda ut, säger Johanna med en gest mot rummet bakom oss där dagsljuset flödar in genom stora spröjsade fönster.

När Offside Press tog över Skriva 2015 följde de två grundarna och Johanna med i köpet. Men så slutade Martin och sedan även Per för att gå vidare till andra jobb. å klev Tobias in och tog över rollen som chefredaktör.

– Det var tänkt att vara en tillfällig lösning men jag tyckte det kändes väldigt roligt att få jobba med Johanna som hade varit med i flera år och hade bra koll på allt. Efter tolv år som redaktör för Offside var det också rätt skönt att få en paus, jag hade liksom inte kvar några trolleritrick i lådan, säger han.

Många skriver dagbok

Nu är Johanna och Tobias ett radarpar med gemensamt ansvar för tidningen. Sex gånger om året ger de ut ett fullmatat magasin med författarmöten, reportage, råd och tips för folk som skriver. Enligt undersökningar drömmer så många som var tredje människa i Sverige om att bli författare. Av dem som läser tidningen har nittiosex procent skrivandet som sin hobby eller som sitt yrke, förklarar Tobias.

– Många av dem som vinner våra novelltävlingar är journalister, informatörer, lärare och bibliotekarier som skriver vid sidan av sitt yrke. När vi hade dagböcker som tema märkte vi att otroligt många skriver dagbok, ofta på ett väldigt ambitiöst sätt.

Tanken med tidningen är att man ska kunna läsa den på olika nivåer, både som amatörskribent och etablerad författare, säger Johanna.

– I varje nummer har vi till exempel med ett porträtt av en författare, och om man själv drömmer om debuten kanske man suger åt sig av sådant som handlar om hur skrivprocessen ser ut på ett konkret sätt. Sedan tror jag att etablerade författare tycker det är spännande att läsa om hur andra författare gör.

När Johanna ska göra sina författarporträtt ställer hon nyfiket frågor om deras skapandeprocess. Hur gör de research, hur bygger de bokens värld, skriver de på morgonen eller på kvällen, för hand eller på datorn? Tycker de att skrivandet är roligt eller skitjobbigt? Ibland råkar hon ut för motvilliga författare som inte gillar att bli intervjuade. Men efteråt konstaterar de ofta att intervjun var kul.

– De är så vana vid att bara prata om de färdiga resultatet så de blir väldigt taggade av att få berätta hur de gör, säger Tobias.

Sedan blir det en lång text i tidningen. Men hur håller man ihop en text på många tecken?

– Först måste man lägga mycket kraft på idén, vad det är exakt som man vill berätta, svarar Tobias. Sedan behöver man planera in när man ska vara med ute på fältet, helst ska man inte bara träffas på ett fik. Det handlar mycket om att det finns
en bra berättelse eller en person eller en teori som kan bära texten. Då blir skrivandet bättre och lättare.

Får världens pulspåslag

De skriver det mesta själva men anlitar ibland också frilansare. I varje nummer ingår också minst en guide om en genre eller skrivandets byggstenar, som till exempel »50 tips för din roman« eller »7 frågor som vässar din dramaturgi«. Båda fanns med i det senaste numret. Sedan ett par år tillbaka finns också ett regelbundet inslag där författare berättar om sådant som de är extra bra på.

– Bland annat har Marie Hermanson skrivit om miljöbeskrivningar och Helena von Zweigbergk om att skriva om kärlek, säger Tobias. Författare tycker det är roligt att dela med sig av sina specialkunskaper.

Men finns det verkligen så mycket att berätta om skrivande att det kan fylla sex nummer per år? Tar idéerna aldrig slut?

– Problemet är nog det motsatta, skrattar Johanna. Vi har ett dokument som vi kallar för bruttoidélistan och det är helt oöverblickbart. Jag får världens pulspåslag när jag ser det.

– Ja, det är helt gigantiskt, tillägger Tobias. Det är väl en sådan erfarenhet man har som journalist, att ju mer man kan om ett ämne desto fler idéer får man. Men det finns vissa saker som går igen, till exempel kan vi ha med en guide i något som vi skrev om för flera år sedan. Vi tänker att det kanske inte är så många av våra läsare som var med då, eller så kommer de inte ihåg.

Antalet prenumeranter uppgår till sextusen, men Skriva har också många läsare på biblioteken och den används på utbildningar. Enligt Orvesto är det 44 000 personer som läser Skriva.

– De hade gärna fått vara prenumeranter allihop, skrattar Tobias. Det är en ny rekordsiffra och det känns väldigt kul.

Många trogna läsare

Bland läsarna finns de som är väldigt trogna tidningen. De läser allt, både i pappersupplagan och på webben, går på alla event och sitter klistrade vid Skrivas caféscen under Bokmässan. De deltar också i de flesta novelltävlingar och skickar gärna glada tillrop på Instagram. Under de senaste åren har flera vinnare debuterat, berättar Tobias.

– Det känns som att tidningen har hjälpt många att komma över tröskeln. Ofta när vi gör intervjuer med debutanter säger de att tidningen har varit jätteviktig för dem.

Skriva ger också själva ut böcker. För några år sedan kom till exempel Johannas handbok »Ge ut din bok«. Dessutom ordnar tidningen skrivarkurser och sedan ett par månader turas Johanna och Tobias om att skicka ut ett nyhetsbrev i veckan med tips, krönikor och personliga reflektioner. Men trots allt som händer vid sidan av, är det ändå tidningen som är navet, påpekar de.

När intervjun närmar sig sitt slut går Johanna iväg och hämtar pärmen med gamla nummer. Hon visar det allra första och skrattar nästan lite generat över omslaget som påminner om en klassisk veckotidning, till skillnad mot dagens mer lekfulla profil. Bakom den nya layouten står Ola Carlson, art director och numera även vd för Offside Press.

– Det gjorde Skriva väldigt gott att få komma hit, säger Johanna. Först blev det en ny form och sedan har Tobias infört sitt dedikerade sätt att jobba med texter. Det har smittat av sig på mig, jag har fått gått i Regnells hårda skola. Om Skriva var
en person skulle den vara väldigt tacksam över att Tobias tog över.

Text och bild: Paula Isaksson

FAKTA

Tidningen Skriva grundades 2011 och ingår sedan årsskiftet 2015/2016 i Offside Press AB som även ger ut magasinen Offside och Filter. Målgruppen är folk som drömmer om att skriva en bok eller redan är utgivna.
Tidningen kommer ut sex gånger per år och har sextusen prenumeranter. Redaktionen består av Johanna Wiman och Tobias Regnell.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet