Kärt återseende

Kärt återseende

Efter två år av pandemi och digitala lösningar är Bokmässan i Göteborg tillbaka i verkligheten. Och även om minglet i utställningshallarna under torsdagen känns glesare än vanligt, är mycket sig likt.

Ett kärt återseende är bland annat Bibliotekscenen som erbjuder ett innehållsrikt och späckat program, Under torsdagen erbjöds inte mindre än 16 programpunkter från scenen, där den inledande punkten sökte svar på frågan: Hur går vi från ord till handling när det gäller regeringens biblioteksstrategi? På scenen samtalade Helene Öberg, styrelseordförande för Svensk biblioteksförening, och Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet. Samtalet leddes av Karin Grönvall, riksbibliotekarie Kungliga biblioteket, som inledde med en kort genomgång av strategin och där hon konstaterar att det är viktigt med en grundläggande infrastruktur där det svenska biblioteksväsendet når alla.

–  Infrastrukturen kan utvecklas, konstaterar hon och berättar att KB har inlett samtal med samtliga inblandade myndigheter och planerar dialoger med de regionala verksamheterna under hösten.

–  Vi behöver fundera över våra roller, tillägger Kajsa Ravin och konstaterar:

–  Det viktigaste är att vi sätter igång. Vi behöver verkstad.

Ny läsambassadör

Nioosha Shams
Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Den programpunkt som garanterat drog mest publik till Biblioteksscenen under dagen var när Sveriges nya läsambassadör skulle presenteras. Efter att ha hållit publiken i spänning en stund, bjöd författaren Daniel Sjölin och Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin,  upp kulturjournalisten och författaren Nioosha Shams på scenen för att ta emot blommor och applåder.

Hon berättar att det var henens mamma som uppmanade henne att söka tjänsten och att det är självklart för henne vad hon vill fokusera sitt uppdrag på.

– Jag kommer att ha fokus på modersmål och flerspråkighet. Jag vill att man ska kunna hitta ett läsande med sin familj, att läsa böcker på sitt modersmål. Det är stärkande att ha tillgång till sin egen kultur och det är något man ska vara stolt över, sa hon.

Förutom att vara kulturskribent har Nioosha Shams varit lärare på skrivarkurser, jobbat på kollo och släppt ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz. Hennes uppdrag som läsambassadör gäller i två år framöver och innebär att hon ska inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild. Nioosha Shams blir med sina 26 år den hittills yngsta läsambassadören.

Hultsfreds bibliotek blev Årets bibliotek

Glada vinnare från Hultsfreds bibliotek
Foto: Helen Andersson

Men det hände förstås saker även utanför Biblioteksscenen. Sen eftermiddag var trängseln påtaglig i DIKs monter när det under stort jubel tillkännagavs att Årets bibliotek ligger i småländska Hultsfred.

Många bibliotek var nominerade till Årets bibliotek och en jury hade vaskat fram tre slutkandidater – Vaggeryds bibliotek, Ljusdals bibliotek och Hultsfreds bibliotek. Årets tema var inkludering och den som vann juryns och folkets röst blev alltså slutligen Hultsfred bibliotek. I motiveringen stod det bland annat att det ”är en plats där alla ges en andra chans”.

–  Hos oss finns det mycket vilja, vi ser till varje individ och omvärldsbevakar vårt närområde. Vi räcker även ut händer till samarbete, berättar bibliotekschefen Lisa Schouenke, om vad hon tror ligger bakom bibliotekets utnämning.

Årets bibliotek delas ut av fackförbundet DIK sedan 1986. Priset består av 25 000 kronor och enligt Lisa Schouenke kommer pengarna att ”investeras i bibliotekets fantastiska medarbetare”.

Text: Ann-Sofie Andersson och Helén Andersson

 

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet