Kåseri – Om jag hade ett bibliotek…

Kåseri – Om jag hade ett bibliotek…

Hanna Olvenmark är dietisten som vill laga god och billig mat som är snäll mot miljön. Hon driver instagramkontot Portioner under tian och har skrivit tre böcker med fokus på billig och god mat. Här skriver hon om sitt bibliotek som en hållbar oas och en given plats mot ett grönare samhälle.

»Hanna, du kan inte springa till biblioteket så fort det blir jobbigt«. Så sa faktiskt en terapeut till mig en gång. Jag hade suttit i terapifåtöljen ett tag och som en gör i terapi, berättat om det som funkar bra i ens i liv, det som funkar dåligt och det som inte funkar alls. Jag hade öppnat upp mig om att en av mina tillflykter när livet känns skit är att gå till biblioteket.

Jag höll med terapeuten. Det är inte en hållbar strategi att fly från problem. Men att få en paus från dem, det kan väl inte vara för fel? Hinna landa, tänka efter. Dra händerna längs bokryggarna och få lite kontakt igen med något annat än sitt eget surr i hjärnan? Jag tyckte inte att mitt sätt att hantera problemen var för dåliga egentligen. Det finns ju långt värre flyktbeteenden som att ta till alkohol eller droger tänkte jag. Att fly till biblioteket påverkade inte ens min ekonomi negativt.

Jag har alltid älskat bibliotek. Jag tror att många kan vittna om att den dagen en blir läskunnig, då är det som att en helt ny värld öppnar sig. Världar. Det är oändligt vad som kan upptäckas! Så var det verkligen för mig och jag minns när jag fick mitt första lånekort när jag började lågstadiet. Jag hade nära till biblioteket och var ofta där. Spenderade timmar. Lånade allt som jag blev sugen på och tog med hem, det är ju det som är lyxens lyx med biblioteken, en måste inte ens bestämma sig där och då vad en vill läsa. Utan kan lugnt bära hem allt som faller en i smaken och sen fortsätta fundera hemma. Tid att välja.

En annan plats som har samma effekt på mig som bibliotek är att befinna mig i naturen. Pulsen sänks. Kroppen slappnar av. Det är enklare att tänka en tanke i taget. Att vara i naturen är något vi rekommenderas att vara ännu mer, och jag tror inte att någon terapeut hade sagt att det var en dålig strategi att finna avkoppling, reflektion och eftertanke i skogen. Ur hållbarhetsskäl finns det också flera anledningar att vara i naturen, bland annat för att vi blir mer måna om att ta hand om det vi bryr oss om.

Jag tycker redan att bibliotek idag är fantastiska platser men om jag hade ett bibliotek så skulle jag vilja skapa ännu mer av kontakten med naturen i biblioteksmiljö. Det pratas mycket om att få in naturen mer i städerna, att skapa små gröna oaser i staden. Biblioteket kan idag redan ses som en viktig hållbar oas där normen inte är att äga utan att låna, en mötesplats där alla är välkomna och som främjar utveckling på så många sätt. Biblioteket är den givna platsen att fortsätta utvecklingen till ett grönare samhälle, och då ta fasta på just det gröna. Det skulle kunna finnas platser för odling som i första hand kanske inte har som syfte att generera mat till en hel stad utan mer fungerar som en plats för medborgare att få kontakt med jorden och naturen. Det som odlas skulle självklart kunna säljas i det närliggande caféet, mer närproducerat går det ju knappast att komma.
Eller tänk dig att du går in i en del av biblioteket som är ett växthus. Det gröna, klorofyllet riktigt omsluter rummet och här kan du sätta dig ner och läsa. Eller bara sitta där.

Så i mitt bibliotek skulle jag alltså göra tvärtemot vad min terapeut rådde mig, och skapa mer av en hållbar oas för medborgare att fly till. Ännu oftare.

Hanna Olvenmark

Bild: Ulrika Pousett

 

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet