Nu får Legimus ny kostym

Nu får Legimus ny kostym

Legimus är Myndigheten för tillgängliga mediers digitala bibliotek. Här kan den som har en läsnedsättning söka efter och låna böcker i det format som passar dem. Just nu får webbplatsen ett nytt utseende och Peder Wollinger, ansvarig för Legimustjänsterna, kan berätta mer.

Vad är nytt i Legimus?

– Det är både nytt och inte nytt. Appen kommer att vara densamma, det är webbplatsen som får ett nytt utseende. Du kan fortfarande komma åt samma katalog och det är samma funktioner. Det nya är att vi har försökt göra vägen till att komma i gång med läsning smidigare. Det man brukar vilja göra först på webbsidan är i centrum vilket underlättar för läsarna. Vi tror att förenklingen och renodlingen av designen kan göra att vi får med oss läsare som annars hade lämnat sajten, men jag tror också de som redan i dag kan hantera sidan kommer tycka att det blir bättre.

Har Legimus-användarna fått tycka till under processen?

– Ja, det har de. En utmaning som vi har är att det är ingen homogen grupp som tycker samma sak. Men dels har vi haft en läsarpanel där läsare fått anmäla sig för att komma med feedback. Sedan har vi haft tillfällen där vi suttit bredvid enskilda läsare för att se hur man gör för att komma fram till rätt bok och vilka hinder som dyker upp. Vi har också gjort större läsarundersökningar där vi har nått tusentals läsare. Redan nu kan man testa en betaversion av nya Legimus, men vi har fått oväntat lite respons. Hade det varit så att läsare gått in och använt och hade det varit omöjligt att använda hade vi fått höra det, garanterat. Jag väljer att tolka den här tystnaden som positiv.

När sker övergången till den nya versionen av Legimus?

– Om inget oväntat händer kommer övergången att ske innan årsskiftet. Redan nu går det bra att sköta sin läsning i den nya tjänsten. Vi har kört dem parallellt under en tid, det har varit viktigt för oss att folk har möjligheten att prova det nya när man vill och sakta gå över. Med den här nya grunden kan vi bygga vidare och vi har många tankar. En spännande grej är att man ska kunna personanpassa mer. Som läsare skulle man kunna få »mitt Legimus«, utefter de ämnen, formaten och språken man är intresserad av. I framtiden ser vi möjligheter att man ska kunna skräddarsy sitt Legimus.

Legimus i siffror:
• Antalet digitala lån under 2021: 1 940 747
• Antalet användare 2021: 181 054 registrerade användare
• Under 2021 lade MTM till 1 985 talböcker och 690 punktskriftsböcker i Legimus.
• I Legimus finns det i dag 139 222 talböcker och 17 587 punktskriftsböcker tillgängliga för lån.

Bild: Sarah Perfek

 

 

Author Description

annsofie andersson

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet