Närproducerad barnlitteratur

GÖTEBORG Publiken i hörsalen på Göteborgs stadsbibliotek fick en underhållande och informativ dag när sju barnboksförfattare under fredagen berättade om sig och sitt arbete. Rubriken för dagen var Närproducerat – kreativt berättande för barn och unga i ord och bild och dagen arrangerades av Kultur i Väst i samarrangemang med Barnboksnätet Författarcentrum Väst, Skolbibliotekscentralen och Göteborgs stadsbibliotek.

Publiken fick under dagen ta del av författarnas arbetsprocesser och deras personliga berättelser varför de valt att bli författare. Alla är överens om att lusten att berätta driver skrivandet och de flesta har sin familj eller sin egen barndom som inspiration. Susanna MacFie till exempel började skriva för att hennes barn fått henne att berätta historier, Maria Aminoff för att hon ville dela med sig av sina erfarenheter till andra, och Hedvig Andersson för att hon alltid drömt om att bli författare.

Gemensamt för dagens samtliga deltagare är att de gör författarbesök. En del mer avancerade med workshops för både barn och vuxna, andra nöjer sig med föreläsningar. Under dagen fick vi höra om deras erfarenheter från dessa besök och alla är eniga om syftet med besöken; att få barnen att själv våga skriva eller vara kreativa på andra sätt.

Deltagande författare under dagen

Övre raden från vänster

Maria Aminoff har publicerat tre barnböcker om Oliver och Emma. Böckerna är inspirerade av hennes egen sons erfarenheter och böckerna finns både på engelska och svenska.

Pia Hagmar har skrivit ett 50-tal böcker och i år kommer också en nyutgåva av hennes böcker om Tess. Främst skriver hon hästböcker, men tillsammans med sin son också serien om Dalslandsdeckarna.

Hedvig Andersson har gett ut en ungdomsbok, Bortom världen utanför. Hon avslöjar att hennes andra bok nästan är klar och att en tredje är på gång.

Jessika Berglund är både författare och tecknare och vänder sig till både barn och vuxna. Hennes böcker handlar om natur i allmänhet och om väder i synnerhet och senaste boken, Småkryp och gummistövlar, är en handbok om att gå i skogen med små barn.

Nedre raden från vänster

Kerstin Lundberg Hahn skriver deckare för mellanstadiet. Vitas hemlighet utkom för bara två veckor sedan och är hennes första kapitelbok för lite yngre läsare.

Susanne MacFie skriver vardagsnära berättelser om den påhittiga Myrra och fantasibetonade historier i serien Legenden om De Fyra Elementen. Hennes senaste deckarserie Hemliga Klubben har fått en dimension till genom att ha utvecklats till deckarvandringar för barn.

Frida Eriksson Edwards är serietecknare och vi i publiken känner igen hennes serie Fenix från bland annat Göteborgs Posten.

Mer om barnlitteratur kommer du snart att kunna läsa här på Framsidan.net och i nästa nummer av Framsidan Special som har tema barn. Kommer den 8 november.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet