Läsfrämjande vid fotbollsplanen

BORÅS Vägarna att skapa intresse för läsning och bibliotek är många. I Borås gjorde bibliotekarierna på Mötesplats i Norrby under sommaren ett försök att nå barn och unga vid fotbollsplanen. Det är ett led i ett samarbete mellan fritidsgården och biblioteket.

Bild på bokbussen på plats i Norrby

Samarbete Candra Lindstedt, Johan Webber och Martin Edelfeldt har parkerat bokbussen brevid fotbollsplanen i Kronängsparken. Det är ett resultat av ett samarbete mellan fritidsgården och biblioteket på Mötesplats Norrby. Tanken är att nå barn och unga där de befinner sig på sin fritid.

– Poängen är att komma ut till folk i Norrby där de är. Det är ett bra sätt att nå ut och som bonus kan vi fixa fler låntagare, säger Johan Webber bibliotekarie på Mötesplats i Norrby.

Under sommaren har Mötesplats-biblioteket haft ett samarbete med fritidsgården. Några onsdagar i rad körde bokbussen ut till Kronängsparken där många av fritidsaktiviteterna ägt rum. Framsidan följde med på den officiellt sista turen till parken. Alldeles intill fotbollsplanen riggar Johan, Candra Lindstedt och Martin Edelfeldt bokbussen för dagens pass på tre timmar.

– Just idag är det inte säkert att det kommer så många. Fritidsgården brukar ha sina aktiviteter här i parken. Men idag skulle de på en utflykt, säger Johan.

Markisen fälls ut med ett knapptryck och tre lässtolar kommer fram från bussens inre. Några killar tittar in, men försvinner snabbt ut mellan träden och grönskan igen. Agneta Usmani hänger sig kvar i bussen.

– Har ni några böcker om kärlek, frågar hon Candra och scannar av hyllorna med blicken.

Candra har tidigare jobbat på Familjecentralen och Flyktingcentret. Hon känner många av familjerna i området. Efter en promenad i parken kommer hon tillbaka med fler barn och föräldrar.

– Jag brukar mest låna böcker till barnen och går oftast till Mötesplats. Men det är jättebra att bokbussen kommer. Det är roligt att bara kunna gå förbi, säger Jemila Saleh som tillsammans med dottern Aya Mohammed-Ali har tittat in.

Bild på Aya Mohammed-Ali

Vägarna förbi Aya Mohammed-Ali tittade tillsammans med sin mamma in i bokbussen vid fotbollsplanen för att låna böcker.

Läsfrämjande möten

Idén om att vara nära människor i deras vardag eller fritidsaktiviteter är något som driver den här typen av satsningar. I somras lanserade även kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och biträdande utbildningsminister och jämställdhetsminister Maria Arnholm regeringens ambition på mötet mellan främst idrotten och läsning. Tre miljoner ska under två år satsas på att få idrottande barn och ungdomar att läsa mer. På fotbollsplanen i Kronängsparken är det för dagen glest. Lite längre bort spelar några killar basket. Johan tror också på ett nära samarbete med andra spelare på den kommunala arenan för bibliotekets framtid.

– Killar som spelar fotboll kommer in ibland och vill läsa om de stora stjärnorna, som Messi och Zlatan. Det är en kul mix. Att komma ut så här och koppla till andra verksamheter tror jag är viktigt. Det går inte att isolera sig och tro att folk ska komma till oss. Det är andra tider nu och jag tror vi måste skapa den här typen av mötesplatser som ett komplement till biblioteket för framtiden, säger Johan.

Kravlöst

Satsningen ska nu utvärderas för att se hur man även under hösten och nästa sommar kan jobba vidare med läsfrämjande och fritidsaktiviteter. Hasse Brännmar, enhetschef på Fritid Väster var den som tog initiativet till bokbussbesöken i Kronängsparken. Han hoppas nu att det blir en fortsättning på läsfrämjande insatser ihop med fritidsgården.

– Jag vill att verksamheten i Kronängsparken ska fortsätta och vill gärna ha dit bokbussen igen. Vi vill göra mer under hösten också och får se efter utvärderingen hur vi går vidare. Många av de som kommer till fritidsgården är inte flitiga biblioteksbesökare. I skolan kanske de väljer en bok för att de måste. Här är det helt frivilligt och det finns inga måsten. Utgångspunkten är att hitta lusten hos dessa unga att vilja läsa. Även om det bara råkar vara ett barn som lånar en bok och sedan kommer tillbaka och vill läsa fler, så är vi på rätt väg, säger Hasse Brännmar.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet